Την 1η Νοεμβρίου 2018 η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δημοσίευσε έγγραφο για τη νομιμοποίηση της έκτρωσης από τα κράτη-μέλη, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Παράλληλα όμως, συστήνεται στα 172 κράτη-μέλη και η αποποινικοποίηση των παράνομων εκτρώσεων, πράγμα που οδηγεί ασφαλώς στη επί της ουσίας νομιμοποίησή τους, δηλ. στη νομιμοποίηση του φόνου των εμβρύων.
Συγκεκριμένα, στο Γενκό Σχόλιο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στο οποίο αναφέρεται η σχετική ανακοίνωση, γίνεται σύσταση στα κράτη-μέλη να νομιμοποιήσουν την έκτρωση σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας, όταν συντρέχουν θέματα υγείας της μητέρας και όταν η εγκυμοσύνη «δεν είναι βιώσιμη» («States parties must provide safe, legal and effective access to abortion where the life and health of the pregnant woman or girl is at risk […] most notably where the pregnancy is the result of rape or incest or is not viable»). Ίσως υποθέσει κανείς ότι η παραπάνω διατύπωση αφορά ακραίες καταστάσεις, υπό τις οποίες θα ήταν συζητήσιμο το «δικαίωμα» στην έκτρωση. Όμως οι προθέσεις της Επιτροπής διαφαίνονται όταν συστήνει επίσης στα κράτη την κατάργηση των ποινικών κυρώσεων για τις γυναίκες και τους γιατρούς που προβαίνουν σε παράνομες εκτρώσεις («they should not take measures such as […] apply criminal sanctions against women and girls undergoing abortion or against medical service providers assisting them in doing so»). Επομένως νομιμοποιείται ο φόνος των εμβρύων, γιατί αυτό σημαίνει επί της ουσίας η αποποινικοποίηση των παράνομων εκτρώσεων.
Το Γενικό Σχόλιο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποτίθεται ότι ερμηνεύει το άρ. 6 περί του δικαιώματος της ζωής της Διεθνούς Συνθήκης για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα («Every human being has the inherent right to life»), την εφαρμογή της οποίας επιβλέπει η Επιτροπή. Παραβλέπει όμως ότι η Συνθήκη απαγορεύει τη θανατική ποινή σε έγγυο, στις χώρες όπου ισχύει ακόμα το μέτρο αυτό. Η απαγόρευση προφανώς έχει να κάνει και με την ανθρώπινη ζωή που κυοφορείται. Επομένως, η χαλαρή στάση της Επιτροπής στην παράνομη έκτρωση, δηλ. στο φόνο του εμβρύου, έρχεται σε αντίθεση με την ίδια τη Διεθνή Συνθήκη, την οποία επιχειρεί να ερμηνεύσει. Ενώ δηλ. στο παρελθόν το πρώτο βήμα εθεωρείτο η νομιμοποίηση των εκτρώσεων για ορισμένους λόγους και μέχρι ενός συγκεκριμένου χρονικού ορίου εγκυμοσύνης, τώρα πλέον επιχειρείται η πλήρης νομιμοποίησή τους, μέσω της φόρμουλας της αποινικοποίησης των παράνομων εκτρώσεων.
Από νομικής άποψης, τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να τηρούν τις συνθήκες που υπογράφουν, όπως αυτή για τα Ατομικά Δικαιώματα. Από καιρού εις καιρόν, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εκδίδει Γενικά Σχόλια με συστάσεις προς τα κράτη, που αφορούν την ερμηνεία της Συνθήκης. Τα κράτη δεν είναι υποχρεωμένα να τις ακολουθήσουν, ωστόσο οι μη δεσμευτικές αυτές συστάσεις είναι μια μορφή πίεσης προς υιοθέτηση συγκεκριμένης νομοθεσίας και είναι πρώτη φορά που γίνονται στα κράτη τέτοιου είδους συστάσεις περί αποποινικοποίησης των παράνομων εκτρώσεων. Οι εργασίες της Επιτροπής, για την ερμηνεία του άρθρου για το δικαίωμα στη ζωή, κράτησαν πάνω από τρία χρόνια και είναι αξιοσημείωτο ότι η δημοσίευση του σχετικού σχολίου συνέπεσε με την προβολή της ταινίας Gosnell στην Αμερική, που πραγματεύεται το θέμα της καταδίκης γιατρού που προέβαινε συστηματικά σε παράνομες εκτρώσεις.
Όσοι συμφωνείτε, υπογράψτε τη σχετική διαμαρτυρία για τη στάση αυτή της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (μέλος της οποίας είναι και η χώρα μας).
Πηγές:
Ανακοίνωση Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕΈγγραφο Επιτροπής Ανθρωπίνων ΔικαιωμάτωνΔιεθνής Συνθήκη για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα
https://lifepetitions.com/petition/sign-the-petition-tell-the-un-abortion-is-not-a-human-right
Ανακοίνωση Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕΈγγραφο Επιτροπής Ανθρωπίνων ΔικαιωμάτωνΔιεθνής Συνθήκη για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα
https://lifepetitions.com/petition/sign-the-petition-tell-the-un-abortion-is-not-a-human-right
ΠΗΓΗΠηγή Υπογράψτε κατά της θεσμοθέτησης της έκτρωσης ως ανθρωπίνου δικαιώματος
Κοινοποιήστε: