Νόστιμα και μυρωδάτα πιτάκια με 3 διαφορετικές γεμίσεις που μπορείτε να τα καταναλώσετε ακόμα και κρύα. Το τέλειο σνακ για το γραφείο ή το απογευματινό τσιμπολόγημα.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανακατεµένο µε 2 κουτ. γλυκού µπέικιν πάουντερ
- 200γρ. γιαούρτι αγελαδινό
- 250γρ. βούτυρο ή µαργαρίνη σκληρή, σε κυβάκια
- 1 αβγό
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
Για τη γέµιση
- 500γρ. φέτα πικάντικη
- 2 αβγά
- 3 κουτ. σούπας pesto βασιλικού
- 1 κουτ. σούπας κιτρινόριζα (κουρκουµάς ή τούρµερικ)
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντοµάτας
- λίγο κύµινο κοπανισµένο
Για το ψήσιµο
- 1 κρόκο αβγού χτυπηµένο µε 1 κουτ. σούπας νερό
- λίγο σουσάµι
Διαδικασία
Βήμα 1
Φτιάχνετε τη ζύμη: Ρίχνετε το αλεύρι σε λεκανίτσα και κάνετε στο κέντρο του µια λακκούβα. Ρίχνετε εκεί τα κυβάκια του βούτυρου, το αβγό, το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Αρχίζετε να παίρνετε αλεύρι από γύρω γύρω και ανακατεύετε όλα τα υλικά µαζί. Τέλος, τους κάνετε ένα γρήγορο ζύµωµα και αφήνετε τη ζύµη στο ψυγείο µέχρι να ετοιµάσετε τη γέµιση.
Βήμα 2
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ανακατεύετε το τυρί µε τα αβγά. Χωρίζετε τη γέμιση σε τρία ίσα µέρη και τη βάζετε σε τρία ξεχωριστά µπολ. Στο πρώτο µπολ ανακατεύετε το pesto του βασιλικού, στο δεύτερο τον κουρκουµά και στο τρίτο το κύµινο και τον πελτέ της ντοµάτας.
Βήμα 3
Ετοιμάζετε τα πιτάκια: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175ºC. Χωρίζετε τη ζύµη σε τρεις µπάλες και τις ανοίγετε µε τη σειρά πάνω σε αλευρωµένο πάγκο µε τον πλάστη σε φύλλα πάχους 3χιλ.
Βήμα 4
Κόβετε τα φύλλα µε στρογγυλό κουπ πατ σε δίσκους (ή µε το ειδικό εργαλείο που µετά διπλώνει τους δίσκους σε µισοφέγγαρα) και βάζετε στη µισή πλευρά τους από µια κουταλίτσα γέµιση. ∆ιπλώνετε τους δίσκους σε µισοφέγγαρα αφού πρώτα βρέξετε ελαφρά την περιφέρειά τους βουτώντας το δάχτυλό σας σε λίγο νερό και µετά πιέζετε την κοίλη πλευρά µε πιρούνι για να κλείσει καλά.
Βήμα 5
Αραδιάζετε τα τυροπιτάκια σε ταψάκια στρωµένα µε λαδόκολλα και µε ένα πινέλο τα αλείφετε µε το µίγµα του αβγού. Τα πασπαλίζετε µε το σουσάµι και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου ή µέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Σερβίρετε τα πιτάκια ζεστά, χλιαρά ή και κρύα, ανακατεμένες τις γεύσεις έτσι ώστε να μην ξέρει κανένας ποια από όλες θα πετύχει…
ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΑΜΟΥΛΟΥ
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food Styling: Tina Webb
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: