Οι άμεσες λύσεις για τα τσιμπήματα και τα δαγκώματα του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα για τα τσιμπήματα, όσο πιο κοντά βρίσκονται στον λαιμό, στον αυχένα και το πρόσωπο τόσο πιο επικίνδυνα είναι. Ο κίνδυνος στον λαιμό είναι το οίδημα λάρυγγος, το οποίο συμβαίνει συνήθως εντός 20 λεπτών, και μπορεί να αποβεί απειλητικό για τη ζωή λόγω ασφυξίας, όπως εξηγεί στο ygeiamou ο κ. Λέπουρας ειδικευμένοος Ιατρός Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διευθυντή Παθολογικής-Διαβητολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan General.
Κουνούπια
Στον παραπάνω κανόνα του σημείου του τσιμπήματος δεν περιλαμβάνεται το τσίμπημα από κουνούπια, εκτός από κάποια κουνούπια που μεταφέρουν νόσους, πράγμα το οποίο, ωστόσο, είναι σχεδόν απίθανο να γνωρίζουμε. Το κουνούπι προκαλεί μόνο ενόχληση, εκτός αν το ξύσουμε και προκληθεί μόλυνση. «Ολες οι ασθένειες, από τον κορωνοϊό έως τον σταφυλόκοκκο, χρειάζονται πύλες εισόδου στο σώμα. Επομένως, τα σημεία στα οποία πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί είναι το στόμα, η μύτη, τα γεννητικά όργανα και οι πληγές», επισημαίνει ο κ. Λέπουρας.
Σφήκες και μέλισσες
Σε οποιαδήποτε περίπτωση τσιμπήματος, τονίζει ο ειδικός, καλό είναι να αποφεύγουμε τα σκευάσματα με αμμωνία και τις αλοιφές με αντιισταμινικά. Αντιθέτως, βοηθούν οι κορτιζονούχες αλοιφές υπό μορφή κρέμας, οι οποίες αν εφαρμοστούν τοπικά πολλές φορές θα μειώσουν τη βαρύτητα και το εύρος των συμπτωμάτων.
TIP Αν και πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι αλλεργικοί στα τσιμπήματα των εντόμων επειδή μια φορά στη ζωή τους είχαν κάποιο επεισόδιο, στην πραγματικότητα, αλλεργικοί υψηλού κινδύνου θεωρούνται εκείνοι που έχουν νοσηλευτεί για τουλάχιστον ένα οξύ επεισόδιο αλλεργίας και έλαβαν ενδοφλέβια κορτιζόνη.
Δάγκωμα φιδιού
Στην Ελλάδα δεν έχουμε δηλητηριώδη φίδια, με την έννοια του θανατηφόρου δαγκώματος χωρίς αντίδοτο, γι’ αυτό και ο αντιοφικός ορός δεν χρησιμοποιείται πλέον, καθώς προκαλεί πιο πολλές αλλεργίες απ’ ό,τι το δηλητήριο του φιδιού ή του σκορπιού. Και σε αυτή την περίπτωση το πρώτο που χρειαζόμαστε είναι η αντισηψία και έπειτα κορτιζόνη γιατί το δηλητήριο του φιδιού μπορεί να προκαλέσει συστηματικές αλλεργικές εκδηλώσεις.
Πλάσματα της θάλασσας
Το ίδιο ισχύει και για τα πλάσματα της θάλασσας όπως η δράκαινα, η σκορπίνα, οι μέδουσες και οι τσούχτρες, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά. Και σε αυτή την περίπτωση συστήνεται κορτιζονούχος αλοιφή και όχι με βάση τη βαζελίνη, καθώς η πρώτη απορροφάται καλύτερα. Για τα μικρά παιδιά, υπάρχουν ενέσεις αδρεναλίνης μιας χρήσεως, τις οποίες μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε και καλό είναι να τις έχουμε μαζί μας. Είναι όμως αρκετά ακριβές και έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Ισως είναι προτιμότερο να τα μεταφέρετε στο πλησιέστερο κέντρο υγείας.
Πηγή: ygeiamou.gr
Κοινοποιήστε: