Πολιτειακό και διοικητικό εκφυλισμό χαρακτήρισε τα όσα τραγικά συμβαίνουν, με τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Attica.
«Τα ερωτήματα είναι πολλά», είπε. «Όπως το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες των πολιτών που υποφέρουν αυτή τη στιγμή. Αλλά και ευρύτερα: Γιατί δεν γίνεται τίποτα για την έκθεση Γκολντάμερ για την πρόληψη των πυρκαγιών στα δάση, γιατί δεν προχώρησαν τα αντιπλημμυρικά έργα – δεν είναι μυστικό πως υπάρχει δυσαρέσκεια για την Ελλάδα από πλευράς ΕΕ, καθώς όπως φαίνεται δεν λαμβάνεται υπόψη το σχετικό ευρωπαϊκό καταρτισμένο σχέδιο. Τι γίνεται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ποιο είναι το ύψος των πόρων που θα διατεθούν για την αποκατάσταση των καταστροφών, ποιες οι δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης».
Τόνισε ότι «έχουμε μία κυβέρνηση η οποία δεν φαίνεται να έχει αγάπη για τα κοινά, για το περιβάλλον, για το δημόσιο πλούτο». «Χρειαζόμαστε ένα καινούριο μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που να κάνει το αντίστροφο», είπε.
Σχολίασε πως ο χαρακτηρισμός των καταστροφών στη Θεσσαλία ως «αναποδιά» είναι πολύ κατώτερος των περιστάσεων, και δεν μπορεί να τον χρησιμοποιεί όταν έχει πλημμυρίσει ολόκληρη η Θεσσαλία.
Διαφώνησε με την αντίληψη ότι είναι διαχρονικές οι ευθύνες και ότι όλα τα κόμματα, όταν είναι στην εξουσία, λένε και κάνουν τα ίδια: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσπάθησε να διδαχθεί από τις εμπειρίες της διακυβέρνησης. Για τις πυρκαγιές, για παράδειγμα, βγήκε η έκθεση Γκολντάμερ».
«Σε σχέση με τις ευθύνες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να δώσουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα. Και για τον σχεδιασμό, και για τη διαχείριση των πόρων. Έχουν τεράστιες ευθύνες, είπε, και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι, θα είμαστε, πολύ επιθετικοί απέναντί τους. Ελπίζω να μην απαντήσουν και πάλι “41%” γιατί αυτή η στάση συνιστά εκφυλισμό της δημοκρατίας», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά, χαρακτήρισε «μεγάλο σοκ» την ήττα και την αποχώρηση του Α. Τσίπρα προσθέτοντας ότι η μέχρι στιγμής αντίδραση των οργάνων αλλά και η στάση των υποψηφίων, δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον του κόμματος. Μεταξύ των υποψηφίων, είπε, υπάρχουν πολλά κοινά, με διαφορετικό στίγμα βέβαια, αλλά με ενωτική διάθεση.
Σχετικά με τον τρόπο της πολιτικής αντιπαράθεσης, ανέφερε ότι είναι ξεπερασμένος τρόπος αντιπολίτευσης το να εστιάζεις στο πρόσωπο και όχι στις πολιτικές.
Τέλος, σημείωσε, ότι ως πρόεδρος κόμματος ο ίδιος θα είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους. Αλλά και ως πρωθυπουργός, θα έχει εντελώς διαφορετικό τρόπο ηγεσίας από τον κ. Μητσοτάκη.
Κοινοποιήστε: