Το Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης Διεθνούς Περιφερειακής Συνεργασίας Ρόδου – RhodesMRC 2023 τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματέως του Συμβουλίου της Ευρώπης, κας Marija Pej
inović Burić, της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του NATO και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Στην επιστολή θέσης του συνεδρίου υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματέως του Συμβουλίου της Ευρώπης, κας Marija Pejčinović Burić, αναγνωρίζεται η συμβολή του συνεδρίου και της μακρόχρονης προσπάθειάς των διοργανωτών στους σκοπούς που επιδιώκει το Συμβούλιο της Ευρώπης για τους Νέους. Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι ο κορυφαίος διεθνής οργανισμός που ασχολείται με τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Ευρώπη, με 46 μέλη με πληθυσμό 700 εκατομμυρίων. Κεντρικός του στόχος είναι η προώθηση της Δημοκρατίας, των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Κράτους Δικαίου στην Ευρώπη και αλλού. Να σημειωθεί ότι το RhodesMRC έχει τεθεί υπό την αιγίδα και του προηγούμενου Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου, κου Thorbjørn Jagland, κατά τα έτη 2015, 2016 και 2017.
Αντίστοιχα, η αιγίδα της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, γνωστού ως ΝΑΤΟ, αποτελεί μία διαχρονική συνεργασία και αναγνώριση του ρόλου του RhodesMRC στην εκπαίδευση των νέων διπλωματών αλλά και την ενημέρωση του κοινού για τη λειτουργία και τον ρόλο της Συμμαχίας σε μία ευαίσθητη περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος. Το RhodesMRC έχει λάβει την επίσημη υποστήριξη του ΝΑΤΟ το 2018, και την αιγίδα το 2019 και το 2022.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του συνεδρίου, το RhodesMRC τίθεται υπό την επίσημη αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η ΕΕΔΑ αποτελεί τον εθνικό θεσμό προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Ελλάδα, βάσει των διεθνών και ευρωπαϊκών συνθηκών που έχει υπογράψει η χώρα μας.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το φετινό συνέδριο θα τιμήσει την Δέσποινα (Ινώ) Αφεντούλη, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και επί δυο δεκαετίες (2002-2022) υπεύθυνη προγραμμάτων της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, στην έδρα του Οργανισμού στις Βρυξέλλες. Η διακεκριμένη δημοσιογράφος και συγγραφέας θα βρίσκεται στη Ρόδο για τη βράβευσή της, θα δώσει την κεντρική ομιλία κατά την Τελετή Έναρξης του συνεδρίου και θα παρακολουθήσει τις εργασίες, συμβουλεύοντας τους νέους συνέδρους.
Το Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης Διεθνούς Περιφερειακής Συνεργασίας Ρόδου – RhodesMRC 2023 οργανώνεται από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου.
Το RhodesMRC 2023 διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση – EUNET και το Ελληνικό Δίκτυο του Ιδρύματος Anna Lindh.
To Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου, το Κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Kadir Has (Κωνσταντινούπολη), το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, μαζί με το Thessaloniki International Student Model United Nations και το πρόγραμμα EUSYP για τις ευρωπαϊκές στρατηγικής νεολαίας συνδράμουν στην ακαδημαϊκή αρτιότητα της προσομοίωσης.
Σε τοπικό επίπεδο, το RhodesMRC 2023 επιπλέον υποστηρίζουν το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, η ΑΝΔΩ, ο ΔΟΠΑΡ, η ΔΕΡΜΑΕ και το Ίδρυμα Σταματίου, μεταξύ άλλων.
Το φετινό συνέδριο είναι αφιερωμένο στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, στους εορτασμούς για τα 75 χρόνια από την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και συμμετέχει στο MUN Refugee Challenge του UNHCR.
Για την πανεπιστημιακή έκδοση του συνεδρίου συμμετέχουν πάνω από 180 φοιτητές και φοιτήτριες από Ελλάδα, ΗΠΑ, Ουκρανία, Βουλγαρία, και Λιθουανία. Οργανωμένες αποστολές θα στείλουν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Princeton (ΗΠΑ), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Την ευθύνη της όλης διοργάνωσης έχει το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο σε στενή συνεργασία με το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Ρόδου και το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου, που μαζί με εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων απαρτίζουν μία πολυμελή Οργανωτική Επιτροπή. Την ακαδημαϊκή εγκυρότητα του συνεδρίου εγγυάται μία Επιστημονική Επιτροπή από 26 καθηγητές, επιστήμονες και ειδικούς από 15 πανεπιστήμια και επιστημονικούς φορείς από 4 χώρες. Το συνέδριο πραγματοποιείται σε δύο εκδόσεις: μία για φοιτητές και απόφοιτους πανεπιστημίου (Οκτώβριος) και μία για μαθητές λυκείου (Νοέμβριος).
Χάρη στη σύμπραξη των κορυφαίων φορέων του τόπου, όπως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το συνέδριο πραγματοποιείται ταυτόχρονα, διάσπαρτο σε όλη την πόλη, εντός χώρων που έχουν σχεδιαστεί για διαβούλευση και διακυβέρνηση, προσφέροντας μία επιπλέον μοναδική εμπειρία στους συμμετέχοντες φοιτητές, παράλληλα με την ακαδημαϊκή εγκυρότητα που προσφέρει η συμμετοχή στη διοργάνωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παράλληλα, με την ευγενική υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, οι επίσημες εκδηλώσεις του συνεδρίου πραγματοποιούνται σε υψηλής πολιτιστικής σημασίας χώρους, προσφέροντας μία μοναδική ευκαιρία ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε ένα διεθνές ακαδημαϊκό κοινό.
Κατά τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο Ρόδου, ο Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο και ιδρυτής και Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, κος Μιχαήλ Γ. Καβουκλής, αναφέρθηκε στις αιγίδες και την εξωστρέφεια της διοργάνωσης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Νοτίου Αιγαίου, κος Χρήστος Μπάρδος, αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική αξία του συνεδρίου καθώς προσφέρει μία μοναδική εμπειρία στους συμμετέχοντες φοιτητές και μαθητές. Επεσήμανε ότι η «φρέσκια» τους ματιά αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που πρέπει όλοι να υπολογίζουν για την επίλυση των θεμάτων που αφορούν την περιοχή αλλά και όλο τον πλανήτη και κατέληξε στο να συγχαρεί το RhodesMRC και τη διοργάνωση για την εξωστρέφεια που προσφέρει στους νέους της περιοχής μας, μία από τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η Βοηθός Γενική Γραμματέας του συνεδρίου, κα Άννα Καλαμάτα, με πολυετή εμπειρία στο συνέδριο της Ρόδου και σε αντίστοιχες διοργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναφέρθηκε στη θεματολογία της φετινής πανεπιστημιακής έκδοσης.
Μετά τη συνέντευξη τύπου ακολούθησε συνάντηση εργασίας με τον Αντιδήμαρχο Επικοινωνίας, Τύπου και Εθιμοτυπίας, Τουρισμού, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, κο Κωνσταντίνο Ταρασλιά, διαχρονικό υποστηρικτή της προσπάθειας, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για μία επιτυχημένη διοργάνωση.
Την εμπειρία του RhodesMRC από το 2010, έχουν βιώσει πάνω 6000 άτομα από 30 χώρες.
Κοινοποιήστε: