Το BMW Group χρησιμοποιεί τεχνολογία Blockchain προκειμένου να διασφαλίσει την ιχνηλασιμότητα εξαρτημάτων και πρώτων υλών.
Μάλιστα αυτό αφορά διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες πολλαπλών σταδίων. «Το 2019, υλοποιήσαμε με επιτυχία ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την προμήθεια εμπρός φώτων. Φέτος, θέλουμε να το επεκτείνουμε συμπεριλαμβάνοντας και άλλους προμηθευτές». Αυτό δήλωσε ο Andreas Wendt, μέλος Δ.Σ. της BMW AG, υπεύθυνος Προμηθειών και Δικτύου Προμηθευτών.
Οι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι εξαιρετικά περίπλοκες. Γενικά, παρατηρείται εμπλοκή πολυάριθμων παικτών σε διαφορετικά στάδια παράδοσης και υψηλή συχνότητα ραγδαίων μεταβολών. Γι’ αυτό το λόγο, ενίοτε χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για την ιχνηλάτηση της προέλευσης ενός εξαρτήματος ή της διαδρομής εφοδιασμού, για παράδειγμα. Μέχρι τώρα, η συνήθης πρακτική ήταν οι συνεργάτες να διαχειρίζονται έκαστος τα δικά του δεδομένα ανεξάρτητα. Τα αντίστοιχα συστήματα πληροφορικής των εταιρειών δεν μπορούσαν πάντα να επικοινωνούν με συνέπεια μεταξύ τους. Για τους εμπειρογνώμονες επί θεμάτων προμηθειών και για το δίκτυο προμηθευτών του BMW Group, η διασφάλιση διαφάνειας απαιτούσε επισταμένη ‘χειρωνακτική’ προσπάθεια.
Ξεκινώντας το PartChain project
Το BMW Group ξεκίνησε το PartChain project προκειμένου να διασφαλίσει την αδιάλειπτη ιχνηλασιμότητα των εξαρτημάτων. Αυτό ώστε να πετυχαίνει την άμεση διαφάνεια δεδομένων σε περίπλοκες εφοδιαστικές αλυσίδες για όλους τους εταίρους που θα εμπλέκονταν στο μέλλον. «Το PartChain επιτρέπει απαραβίαστη και σταθερά επαληθεύσιμη συλλογή και ανταλλαγή δεδομένων στην εφοδιαστική αλυσίδα μας», δήλωσε ο Wendt.
Το 2019, το πιλοτικό project επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην ιχνηλάτηση εξαρτημάτων. Μακροπρόθεσμα, το BMW Group εκτιμά ότι το project θα μπορεί να πραγματοποιεί ολοκληρωμένη ιχνηλασιμότητα κρίσιμων πρώτων υλών. Αυτή μάλιστα από την εξόρυξη μέχρι το χυτήριο. Wendt: «Αυτή η πρωτοβουλία είναι σχεδιασμένη για να οδηγήσει την ψηφιοποίηση προμηθειών του BMW Group στο επόμενο επίπεδο. Όραμά μας είναι η δημιουργία μιας ανοιχτής πλατφόρμας που θα επιτρέπει την ανταλλαγή και τον ασφαλή διαμοιρασμό δεδομένων. Αυτό θα γίνεται ανώνυμα, εντός των εφοδιαστικών αλυσίδων, σε όλη τη βιομηχανία».
Με χρήση τεχνολογιών Cloud
Το PartChain χρησιμοποιεί τεχνολογίες Cloud (π.χ. Amazon Web Services, Microsoft Azure) επιπλέον των λύσεων Blockchain. Αυτό παρέχει δυνατότητα ιχνηλάτησης της προέλευσης των εξαρτημάτων από όλους τους συμμετέχοντες εταίρους χωρίς κάποιο κίνδυνο παραποίησης. Στο πιλοτικό πρόγραμμα 2019 ήδη συμμετείχαν 2 από τα 31 συνολικά εργοστάσια του BMW Group (Spartanburg/ΗΠΑ και Dingolfing), καθώς και τρία παραρτήματα του προμηθευτή Automotive Lighting. Φέτος, η πλατφόρμα θα ανοίξει για περίπου δέκα προμηθευτές.
BMW Group: συνιδρυτής του Mobility Open Blockchain Initiative (MOBI) το 2018.
Μία συλλογική λύση θα επέτρεπε στενότερη σύνδεση των διαδικασιών για τους συμμετέχοντες εταίρους και συντονισμό μεταξύ των εταιρειών. Ωστόσο, απαιτούνται κοινά πρότυπα και μοντέλα ελέγχου για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων μιας ανοιχτής πλατφόρμας. Για το σκοπό αυτό, το BMW Group υπήρξε συνιδρυτής του Mobility Open Blockchain Initiative (MOBI) το 2018, μια πρωτοβουλία σε επίπεδο βιομηχανίας στην οποία συμμετείχαν 120 κορυφαίες εταιρίες από τους κλάδους του αυτοκινήτου, της μετακίνησης και της τεχνολογίας. Στο MOBI, η εταιρεία ηγείται μιας ομάδας εργασίας που ασχολείται με θέματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Κοινός στόχος των μελών του MOBI είναι να συνεισφέρουν στην πρόοδο της τεχνολογίας Blockchain στο χώρο της μετακίνησης. «Θέλουμε να μοιραστούμε την μέθοδο PartChain και να προσκαλέσουμε τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να προσχωρήσουν στην πρωτοβουλία», εξήγησε ο Wendt.
Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία MOBI υπάρχουν στην ιστοσελίδα: www.dlt.mobi
The post Το BMW Group χρησιμοποιεί τεχνολογία Blockchain appeared first on car-news.gr.
Το Διαβάσαμε Το BMW Group χρησιμοποιεί τεχνολογία Blockchain
Κοινοποιήστε: