Το σοκολατένιο του άρωμα είναι τόσο προκλητικά διάχυτο που γαργαλά τη μύτη μας, η γεύση του τόσο πλούσια που παρακαλάμε να μην τελειώσει ούτε αυτή η κουταλιά, η υφή του τόσο συμπαγής και παράλληλα υγρή που θυμίζει σοκολατόπιτα…
Και φυσικά κανείς δεν πρόκειται να καταλάβει ότι είναι νηστίσιμο!
Υλικά για 1 στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 26 εκ.
- 300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γραμμ. κακάο
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 400 γραμμ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 200 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 180 γραμμ. φυτικό λάδι
- 250 ml γάλα καρύδας
- 1 φλιτζάνι ζεστό στιγμιαίο καφέ (έτοιμο ρόφημα όχι σκόνη)
- 2 βανιλίνες
- 60 ml λικέρ καφέ (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη
- 175 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 125 ml γάλα καρύδας
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις. Απλώνουμε λίγη μαργαρίνη σε μία στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 260 εκ. και την πασπαλίζουμε με κακάο.
- Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κουβερτούρα, το γάλα και το λάδι και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
- Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τον καφέ, τη βανιλίνη και το λικέρ.
- Σταδιακά ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά, ανακατεύοντας παράλληλα με σύρμα ή με το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα, μέχρι που μόλις να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μίγμα.
- Το αδειάζουμε στη φόρμα και το ψήνουμε για 40-45′ περίπου. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για 10′ μέσα στη φόρμα. Στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Για να ετοιμάσουμε την επικάλυψη, βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα μεταλλικό μπολ και ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού.
- Το αδειάζουμε πάνω από τη σοκολάτα φροντίζοντας να την καλύψει όλη. Περιμένουμε 1-2′ και στη συνέχεια ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα ή μαρίζ, μέχρι να λιώσει πλήρως η σοκολάτα και να ενωθεί με το γάλα.
- Αφήνουμε την γκανάς σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να κρυώσει, για 1 ώρα περίπου και στη συνέχεια επικαλύπτουμε την επιφάνεια του κέικ.
Πηγή: babyradio.gr
The post Το υπέρτατο σοκολατένιο νηστίσιμο κέικ appeared first on LINE LIFE.
Κοινοποιήστε: