Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προετοιμασμένες να επεκτείνουν την πυρηνική τους δύναμη για να αποτρέψουν τις αυξανόμενες απειλές από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, λένε ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, σύμφωνα με τη Wall Street Journal
Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προετοιμασμένες να επεκτείνουν τη δύναμη των πυρηνικών όπλων, λένε αξιωματούχοι της απερχόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν, απόφαση που θα κληθεί να λάβει ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προετοιμασμένες να επεκτείνουν την πυρηνική τους δύναμη για να αποτρέψουν τις αυξανόμενες απειλές από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, λένε ανώτεροι αξιωματούχοι του Μπάιντεν.
Οι αποφάσεις για το εάν θα αναπτυχθούν περισσότερα πυρηνικά όπλα αφήνονται στην επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, η οποία δεν έχει ακόμη διευκρινίσει τα αμυντικά της σχέδια. Κατά την πρώτη του θητεία, ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε όλα τα μεγάλα προγράμματα πυρηνικών όπλων που κληρονόμησε από την κυβέρνηση Ομπάμα και πρόσθεσε δύο νέα πυρηνικά συστήματα.
Η πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν κωδικοποιείται στην «Καθοδήγηση Σχεδιασμού Ανάπτυξης Πυρηνικών Όπλων» (Nuclear Weapons Employment Planning Guidance) και βλέπει το φως καθώς η Κίνα προχωρά σε μια μεγάλη πυρηνική συσσώρευση, η Ρωσία απέχει από τις συνομιλίες για τον έλεγχο των όπλων και η Βόρεια Κορέα αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.
Αυτή η εξαιρετικά διαβαθμισμένη οδηγία, η οποία υπεγράφη από τον πρόεδρο Μπάιντεν νωρίτερα αυτό το έτος, δίνει εντολή στο Πεντάγωνο να αναπτύξει επιλογές για να αποτρέψει ταυτόχρονα την επιθετικότητα από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα. Αυτά τα έθνη που συνεργάζονται σε στρατιωτικά θέματα, αυξάνουν τον κίνδυνο η Ουάσιγκτον να μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει πολλές συγκρούσεις ταυτόχρονα.
Η πολιτική του Μπάιντεν, λένε αξιωματούχοι της κυβέρνησης, τονίζει τη σημασία της ανάπτυξης προηγμένων μη πυρηνικών συστημάτων και της εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας με τους συμμάχους στην Ασία και την Ευρώπη για την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων. Το Πεντάγωνο, ωστόσο, εξετάζει επίσης επιλογές για την ανάπτυξη περισσότερων πυρηνικών κεφαλών εάν αυτές οι προσπάθειες αποδειχθούν ανεπαρκείς, δεδομένης της πιθανότητας οπισθοδρομήσεων στον έλεγχο των όπλων και περαιτέρω καθυστερήσεων στην τοποθέτηση της επόμενης γενιάς πυρηνικών συστημάτων των ΗΠΑ.
«Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχίσουν προς την αρνητική κατεύθυνση με τη Ρωσία να λέει «όχι» στον έλεγχο των όπλων, την Κίνα να αναπτύσσεται και τη Βόρεια Κορέα να χτίζει, μπορεί να υπάρξει ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των αναπτυσσόμενων πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ στο μέλλον», είπε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Μια αποχαρακτηρισμένη έκθεση σχετικά με την καθοδήγηση για τα πυρηνικά που θα σταλεί στο Κογκρέσο την Παρασκευή δεν περιγράφει συγκεκριμένες επιλογές που εξετάζονται, αλλά σημειώνει ότι «μπορεί να είναι απαραίτητο να προσαρμοστεί η τρέχουσα ικανότητα, η στάση, η σύνθεση ή το μέγεθος της πυρηνικής δύναμης των ΗΠΑ» για την αντιμετώπιση «πολλαπλών αντιπάλων που κάνουν τα πυρηνικά όπλα πιο κεντρικά στις στρατηγικές εθνικής τους ασφάλειας.
Ο Τραμπ θα έχει κάποιες έτοιμες επιλογές για να προσθέσει και στα τρία σκέλη αυτού που είναι γνωστό ως «πυρηνική τριάδα» των ΗΠΑ, πυρηνικούς πυραύλους δηλαδή που εδρεύουν στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα. Αυτά τα πιθανά βήματα περιλαμβάνουν την προσθήκη πολλών κεφαλών στους επίγειους πυραύλους Minuteman III, την ανάπτυξη περισσότερων πυρηνικών όπλων σε υποβρύχια εξοπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους και τη συνέχιση της ανάπτυξης ενός υποβρυχίου που φέρει πυραύλους κρουζ με πυρηνικά όπλα, ένα πρόγραμμα που η κυβέρνηση Μπάιντεν αρχικά ακύρωσε αλλά το Κογκρέσο αποκατέστησε.
Η κυβέρνηση Τραμπ «θα κληρονομήσει κάποιες αυστηρές εργασίες και επιλογές», είπε ο Βιπίν Ναράνγκ, ο οποίος υπηρέτησε ως ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας σε πυρηνικά θέματα μέχρι τον Αύγουστο. «Έτσι μπορούν να πάρουν την μπάλα και να συνεχίσουν να τρέχουν με αυτήν». Αυτές οι επιλογές παραλληλίζονται με πολλές από τις συστάσεις της Επιτροπής Στρατηγικής Θέσης, μιας επιτροπής που διορίστηκε από το Κογκρέσο πρώην αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων που είναι επιφορτισμένοι με την εξέταση των απειλών για την ασφάλεια από το 2027 έως το 2035.
Ορισμένοι ειδικοί στον έλεγχο των όπλων, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η έμφαση στην ανάπτυξη των πυρηνικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ είναι άστοχη. «Η επένδυση σε συμβατικές ικανότητες φαίνεται να είναι ένας πολύ πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τους αντιπάλους από τις δαπάνες για περισσότερα πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Χανς Κρίστενσεν της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ασχολείται με θέματα ασφάλειας. «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συμβατικά όπλα και έχουμε ένα πυρηνικό οπλοστάσιο που έχει δομηθεί για να αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών σεναρίων».
Το τρέχον πρόγραμμα πυρηνικού εκσυγχρονισμού των ΗΠΑ επινοήθηκε όταν η Ουάσιγκτον επιζητούσε ενεργά να διαπραγματευτεί νέα πυρηνικά όρια με τη Ρωσία, η Κίνα δεν είχε ακόμη ξεκινήσει μια μεγάλη πυρηνική επέκταση και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας ήταν λιγότερο προηγμένο. Τώρα ο πυρηνικός σχεδιασμός λαμβάνει χώρα καθώς οι συμφωνίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών που ρύθμιζαν τον πυρηνικό ανταγωνισμό έχουν αρχίσει να χάνουν το νόημά τους.
Για δεκαετίες, μια βασική υπόθεση ήταν ότι τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα μπορούσαν να μειωθούν σταδιακά μέσω αμοιβαίων συμφωνιών. Ωστόσο, η συνθήκη New Start, η οποία υπογράφηκε το 2010 και περιορίζει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία σε 1.550 στρατηγικά όπλα, πρόκειται να λήξει τον Φεβρουάριο του 2026 και επί του παρόντος δεν βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για επακόλουθη συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.
Οι απειλές από Ρωσία, Κίνα, Βόρεια Κορέα
Ενώ η Ρωσία έχει αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία, εξακολουθεί να τηρεί τα όρια της συμφωνίας για τις κεφαλές, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε έκθεση του Ιανουαρίου. Αυτό θα δώσει στον Τραμπ την ευκαιρία να προσπαθήσει να επεξεργαστεί μια νέα συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών με τη Μόσχα, η οποία θα αμβλύνει μέρος της πίεσης για προσθήκη στο πυρηνικό οπλοστάσιο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Μια μεγαλύτερη πρόκληση, ωστόσο, προέρχεται από την Κίνα, η οποία απέρριψε τις προσπάθειες κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ και κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να συμμετάσχει σε συζητήσεις για τα πυρηνικά. Ένα σημάδι ότι το Πεκίνο μπορεί να είναι έτοιμο να κάνει μικρά βήματα για τη μείωση των πυρηνικών κινδύνων ήρθε τον Σεπτέμβριο όταν ειδοποίησε εκ των προτέρων για μια δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς που πραγματοποίησε πάνω από τον Ειρηνικό.
Η Κίνα, η οποία εκτιμάται ότι είχε περίπου 200 επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές το 2018, προβλέπεται να έχει περισσότερες από 1.000 κεφαλές μέχρι το 2030, οι περισσότερες από τις οποίες θα αναπτυχθούν σε συστήματα ικανά να φτάσουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας . Καθώς η δύναμη της Κίνας αυξάνεται, οι ΗΠΑ για πρώτη φορά θα χρειαστεί να αποτρέψουν δύο πυρηνικούς ομολόγους.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει κάνει μερικά βήματα για να αναβαθμίσει, αλλά όχι να διευρύνει, την πυρηνική της δύναμη, ανακοινώνοντας ότι θα επιδιώξει μια νέα και πιο ισχυρή παραλλαγή της βόμβας βαρύτητας B-61. Πήρε επίσης μέτρα για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των υποβρυχίων «κλάσης Οχάιο» για να αντισταθμίσει τις καθυστερήσεις στην τοποθέτηση του διαδόχου του στην κατηγορία Columbia.
«Εστιάσαμε σε μια «καλύτερη» προσέγγιση, όχι απαραίτητα σε μια «ισχυρότερη» προσέγγιση», δήλωσε ο Pranay Vaddi, ο κορυφαίος πυρηνικός αξιωματούχος στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας σε μια εμφάνισή του τον Ιούνιο ενώπιον του Arms Control Association, μιας ομάδας με έδρα την Ουάσινγκτον που υποστηρίζει όρια στα πυρηνικά όπλα. «Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής. Ελλείψει αλλαγής στην τροχιά των αντιπάλων οπλοστάσιων, μπορεί να φτάσουμε τα επόμενα χρόνια σε ένα σημείο όπου απαιτείται αύξηση από τους τρέχοντες αριθμούς που έχουν αναπτυχθεί. Και πρέπει να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να εκτελέσουμε εάν ο πρόεδρος λάβει αυτή την απόφαση».
Κοινοποιήστε: