Κατά τη δεκαετία του 1980, την περίοδο που οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας αναπτύσσονταν, προφανώς και τα εφέ που χρησιμοποιούσαν ήταν εντελώς διαφορετικά και “πρωτότυπα”.
Η τεχνολογία τους στηριζόταν ακόμα στην ανθρώπινη δουλειά στο πίσω μέρος της σκηνής, όπου μετά περνούσε για επεξεργασία στον υπολογιστή.
Όμως αυτό που συνέβη στην ταινία “The Twilight Zone” έμεινε στην ιστορία αν όχι το πιο φρικτό, ένα από τα χειρότερα ατυχήματα του κινηματογράφου, το οποίο συζητιέται ακόμη. Και ήταν πραγματικά ανατριχιαστικό.
Η ταινία είχε τις ευλογίες των εταιρειών και του κοινού που ανυπομονούσε. Στην ταινία αυτή υποτίθεται ότι θα υπήρχε και μια σκηνή πολέμου, όμως όταν το ελικόπτερο του συνεργείου που χρησιμοποιούνταν για τη σκηνή έπαθε μια βλάβη, προκάλεσε το θάνατο του πρωταγωνιστή, καθώς και δυο νεαρών ηθοποιών.
Εξαιτίας αυτού του τραγικού γεγονότος, η ακολουθία της ταινίας σταμάτησε και η βιομηχανία του κινηματογράφου αναθεώρησε τους κανόνες προστασίας των εργαζομένων, αλλά και της παιδικής εργασίας.
Ένα μέρος της ταινίας που σκηνοθέτησε ο John Landis, βασίστηκε σε ένα επεισόδιο της ομώνυμης σειράς και αφορούσε έναν ρατσιστή που μεταφέρθηκε στο Βιετνάμ κατά τη διάρκεια του πολέμου και τελικά έσωσε δυο παιδιά βιετναμέζικης καταγωγής.
Ο ηθοποιός Vic Morrow έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο και δυο παιδιά από την περιοχή τους ρόλους των παιδιών, ηλικιών 7 και 6 ετών.
Αυτά τα παιδιά πληρώθηκαν κρυφά, κάτι το οποίο σημαίνει παραβίαση τους κανονισμούς περί παιδικής εργασίας ενώ ζητήθηκε να εργαστούν σε νυχτερινά γυρίσματα.
Για τη συγκεκριμένη σκηνή, ένα ελικόπτερο είχε κανονιστεί να πετάξει πάνω από τους τρεις ηθοποιούς, όταν ξαφνικά άρχισαν να γίνονται εκρήξεις παντού.
Ο σκηνοθέτης προειδοποίησε το επιτελείο του σχετικά με το ότι οι εκρήξεις αυτές να ήταν πολύ κοντά τους, μέχρι που η ουρά του ελικοπτέρου ανατινάχθηκε, προκαλώντας την πτώση του στο νερό και αποκεφαλίζοντας τον πρωταγωνιστή και το ένα παιδί, ενώ συνέτριψε το άλλο.
Σαν αποτέλεσμα ο σκηνοθέτης αντιμετώπισε κατηγορίες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την παραβίαση των κανόνων της παιδικής εργασίας και για τη μη τήρηση πειθαρχίας, γεγονός που δεν είχε συμβεί ξανά.
Μεταξύ των ετών 1982 -1986 τα ατυχήματα στα γυρίσματα ταινιών μειώθηκαν κατά 96.6%, ενώ ο Landis σκηνοθέτησε και άλλες ταινίες χωρίς τελικά το όνομα του να έχει αμαυρωθεί και τόσο από εκείνο το περιστατικό.
Ο ίδιος όμως έχει αναφέρει ότι ήταν ένα πλήγμα στην καριέρα του, ενώ ο συνεργάτης και φίλος του Steven Spielberg σταμάτησε να έχει σχέσεις μαζί του μετά το ατύχημα. Ευτυχώς πλέον, τα ειδικά εφέ είναι αποτέλεσμα υπολογιστών και κανείς δε θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του.
Το πιο φρικτό ατύχημα του σινεμά που άλλαξε για πάντα τους κανονισμούς εργασίας
Κοινοποιήστε: