Φορτώνεται με πλήθος ηλεκτρονικών για να προσφέρει τα πάντα στην ασφάλεια του αναβάτη
Η αμερικανική Intelligent Cranium Helmets σχεδιάζει να φτιάξει το πιο εξελιγμένο κράνος μοτοσικλέτας. Φορτωμένο με έναν τόνο ηλεκτρονικά, το iC-R έρχεται να προσφέρει τα πάντα στην υπηρεσία της ασφάλειας του αναβάτη.
Ξεκινάμε από τις δύο οθόνες head up display (HUD) που προβάλλουν στο κάτω μέρος της ζελατίνας του αναβάτη. Αυτές είναι πλήρως ρυθμιζόμενες από τον αναβάτη και μπορούν να προβάλλουν ένα σωρό πληροφορίες.
Αρχικά έχουμε δύο κάμερες στο πίσω μέρος του κράνους, οι οποίες καλύπτουν μια γωνία 210 μοιρών και την προβάλλουν στις δύο αυτές οθόνες μέσα στο κράνος. Παράλληλα, ο αναβάτης μπορεί να θέλει στη μια οθόνη να βλέπει πληροφορίες από τη Bluetooth συσκευή που επίσης είναι μέρος του κράνους, άρα όταν χτυπά το τηλέφωνο να βλέπει πρακτικά την οθόνη του κινητού του να προβάλλεται εκεί. Μπορεί ακόμη να προβάλλει στη μια οθόνη πληροφορίες από το ίντερνετ, όπως λ.χ. το δελτίο καιρού, το κυκλοφοριακό δελτίο ή οδικούς χάρτες.
Παράλληλα, ένα GPS μόνιμα ενσωματωμένο στο κράνος προσφέρει άμεση πληροφόρηση για την ταχύτητα του οχήματος και όλες αυτές οι σχετικές πληροφορίες μπορούν να προβληθούν στο HUD.
Το καλύτερο ωστόσο είναι το γεγονός πως το πρόγραμμα Assisted Rider Software που χειρίζεται την πληροφορία του κράνους θα διατίθεται ως open source ώστε να μπορεί ο καθένας να αναπτύξει εφαρμογές γι’ αυτό.
Έτσι η προβολή HUD μέσα στο κράνος μπορεί να είναι εντελώς προσωποποιημένη, μέχρι και τηλεόραση, που λέει ο λόγος, θα μπορεί να βλέπει ο πιο ασυνείδητος ιδιοκτήτης του.
Ένα ακόμη σπουδαίο κόλπο που προβλέπεται να ενσωματωθεί στο κράνος αφορά στο σύστημα LiDAR, δηλαδή ένα laser που κοιτά πίσω και χρησιμοποιείται για να υπολογίζει την κίνηση των οχημάτων και να προβλέπει αν υπάρχει κίνδυνος οπίσθιας πρόσκρουσης.
Στην περίπτωση αυτή μια σειρά από LED λυχνίες στο σαγόνι του κράνους ειδοποιούν τον αναβάτη για τον επερχόμενο κίνδυνο ώστε να μην τον βρει απροετοίμαστο.
Στα πιο απλά, η ζελατίνα του κράνους είναι LCD και μπορεί να γίνει σκούρα στο πάτημα ενός κουμπιού σε χρόνο λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.
Φυσικά όλα αυτά προφανώς έχουν ανάγκες τροφοδοσίας, μεγάλες ανάγκες. Η iC-R δε μας λέει ακόμη τι γίνεται με τη μπαταρία, δηλαδή τα χαρακτηριστικά της, σε ποιο σημείο του κράνους βρίσκεται, χρόνους διάρκειας και φόρτισης κ.ο.κ. Περιορίζεται στο να μας δείχνει κάτω δεξιά στο πλάι του κράνους τη θύρα όπου συνδέεται το κράνος για να φορτιστεί.
Εδώ θα έχει πολύ ενδιαφέρον το ζήτημα, καθώς μια βαριά μπαταρία θα είναι πρόβλημα σε ένα κράνος που έτσι κι αλλιώς ακούγεται βαρύ, χώρια που σε περίπτωση ατυχήματος τα εσωτερικά της μπορεί να είναι επιβλαβή για το κεφάλι μας.
Αυτό που μας λέει η Intelligent Cranium είναι πως στο πάνω μέρος του κράνους της υπάρχει ένας ευμεγέθης ηλιακός συλλέκτης που θα συνεισφέρει στο να κρατά όλα τα συστήματα σε λειτουργία.
Προς το παρόν το iC-R δεν είναι διαθέσιμο, υπάρχει μόνο ως πρωτότυπο. Η εταιρεία ξεκίνησε καμπάνια crowd funding του στο Indiegogo και το πλάνο είναι να μπει σε παραγωγή το Δεκέμβριο το 2017. Προβλεπόμενη τιμή;
Γύρω στα 1.500 ευρώ, στις ΗΠΑ. Μπορείτε πάντως να προλάβετε να καπαρώσετε ένα (ή περισσότερα) σε προνομιακές τιμές εφόσον θέλετε να χρηματοδοτήσετε την καμπάνια της εταιρείας.
Δείτε το προωθητικό βίντεο της iC-R…
The post Το πιο έξυπνο κράνος στον κόσμο είναι σίγουρα αυτό! appeared first on LINE LIFE.
Κοινοποιήστε: