Με τον ισραηλινό στρατό να συνεχίζει το «σφυροκόπημα» της Γάζας, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν για νέο όλεθρο στη Ράφα. Διπλωματικός «πυρετός» για την εύρεση λύσης και την κήρυξη εκεχειρίας με τη Χαμάς, προκειμένου να αποφευχθεί νέο αιματοκύλισμα.
Θλίψη στην παγκόσμια κοινότητα προκαλούν οι εικόνες καταστροφής στη Ράφα, την πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου είχαν καταφύγει περίπου 1,4 εκατ. εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι μετά το «ξέσπασμα» του πολέμου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου 2023.
Σήμερα, ο IDF ανακοίνωσε πως κατέλαβε την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης, έπειτα από χερσαία επιχείρηση «περιορισμένης κλίμακας».
Ταυτόχρονα, τα βλέμματα στρέφονται και στο Κάιρο, όπου θα λάβουν χώρα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, με απώτερο σκοπό την καθολική αποδοχή ενός σχεδίου κατάπαυσης του πυρός, για το οποίο η Χαμάς έχει «ανάψει» το «πράσινο φως» από εχθές (06/05).
«Οι Παλαιστίνιοι υφίστανται πόλεμο εξόντωσης και συστηματικής πείνας», αναφέρει η Χαμάς
Μέσω ανακοίνωσης, η Χαμάς σημείωσε πως «οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα υφίστανται έναν πόλεμο εξόντωσης και συστηματικής πείνας από το Ισραήλ»
Ακόμη, χαρακτήρισε την έφοδο του Ισραήλ στο πέρασμα της Ράφα ως «επικίνδυνη κλιμάκωση», η οποία απειλεί τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων αμάχων στη Ράφα και τις εγκαταστάσεις που προστατεύονται από το Διεθνές Δίκαιο.
Η Ουάσιγκτον έχει ξεκαθαρίσει στο Ισραήλ τις απόψεις για την επιχείρηση στη Ράφα
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκαθαρίσει τις απόψεις στο Ισραήλ σχετικά με μία ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα», σε μία πρώτη αντίδραση από όταν οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το συνοριακό σημείο διέλευσης με τη Γάζα.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μία συμφωνία για ομήρους είναι προς το συμφέρον του ισραηλινού και του παλαιστινιακού λαού. Θα οδηγήσει σε μία άμεση κατάπαυση του πυρός και θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», επεσήμανε εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Συναγερμός για ανθρωπιστική καταστροφή
Από την έναρξη του πολέμου, η Ράφα αποτελούσε μία κρίσιμη τοποθεσία, που επιτρέπει την περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια και την εκκένωση ενός μικρού αριθμού Παλαιστινίων και υπηκόων τρίτων κρατών.
Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ενδέχεται να σταματήσει λόγω της κατάληψης του συνοριακού περάσματος της Ράφα, όπως προειδοποίησε νωρίτερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
«Η συνεχής διακοπή της εισόδου βοήθειας και προμηθειών καυσίμων στο πέρασμα της Ράφα θα σταματήσει την κρίσιμη ανθρωπιστική απάντηση σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», υπογράμμισε η UNRWA, η υπηρεσία για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Η «καταστροφική πείνα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι ειδικά στη βόρεια Γάζα θα επιδεινωθεί πολύ, εάν διακοπούν αυτές οι διαδρομές ανεφοδιασμού», επισημάνθηκε ακόμη.
Κοινοποιήστε: