Από την πρώτη στιγμή που πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ προέβη στην περίφημη «παραφωνία» του περί «Μακεδονίας του Αιγαίου» στην οποία υπάρχει πιθανότητα να διδάσκεται η μακεδονική γλώσσα, στα…
πολιτικά, δημοσιογραφικά, αλλά και διπλωματικά γραφεία «έτρεξε» ένα σενάριο: η ιδέα πως θα μπορούσε να ζητήσει η Αθήνα από τα Σκόπια να γίνει μία ερμηνευτική δήλωση ώστε να «ξεκαθαριστούν» «θολά» και «γκρίζα» σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, θα μπορούσε να περιγράφεται στην ερμηνευτική-διευκρινιστική δήλωση πως δεν υπάρχει «Μακεδονία του Αιγαίου» ή πως δεν τίθεται θέμα μειονότητας εντός της ελληνικής Επικράτειας.
Ωστόσο, το θέμα δεν είναι τόσο απλό: κι αυτό διότι αν υπάρξει μία τέτοια διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, τότε από τη μία θα είναι σαν να ξηλώνεται το πουλόβερ της Συμφωνίας των Πρεσπών, από την άλλη ουσιαστικά οι δύο κυβερνήσεις θα παραδέχονται ότι η Συμφωνία ήταν… ελλιπής, δίνοντας επιχειρήματα και… προσχήματα στους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Συν τοις άλλοις, όποιος διαβάσει προσεκτικά τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα δει ότι σε αυτή διευκρινίζονται όλα τα θέματα και δεν υπάρχει κανένα «θολό» σημείο: ούτε για το πώς λέγεται η γλώσσα, ούτε για το πώς μπορεί ο καθένας από τους δύο συμβαλλόμενους θα ονομάζει την γλώσσα του άλλου, αλλά ούτε για το αν δήθεν υπάρχει μειονότητα εντός Ελλάδας. Το θέμα δεν είναι να «συμπληρωθεί», δηλαδή, η συμφωνία, αλλά να… τηρηθεί. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζουν στον Neo συνομιλητές του στα «ρετιρέ» της κυβέρνησης, που απορρίπτουν το σενάριο της «ερμηνευτικής» δήλωσης…
matrix24.gr
Πηγή Το «δίκοπο μαχαίρι» της «ερμηνευτικής δήλωσης»…
Κοινοποιήστε: