Το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες
Ένα πρωτόγνωρο θέαμα απόλαυσαν, τα χαράματα της Παρασκευής οι κάτοικοι της Δράμας, καθώς το βόρειο Σέλας έκανε ξανά την εμφάνισή του στον νυχτερινό ουρανό.
Σύμφωνα με το National Oceanic and Atmospheric Administration, σήμερα σημειώθηκε ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα στη Γη.
Το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Υπενθυμίζεται ότι το φαινόμενο του Βόρειου Σέλαος «έντυσε», στις αρχές του Νοέμβρη, κόκκινο τον ουρανό σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας δημιουργώντας μαγικές εικόνες.
Ο κορυφαίος καθηγητής Αστροφυσικής – Αστρονομίας Στράτος Θεοδοσίου εξήγησε πριν λίγες μέρες το φαινόμενο στον Δημήτρη Δανίκα.
Διαβάστε παρακάτω ένα κομμάτι από τη συνέντευξή του:
-Τι ακριβώς είναι το Βόρειο Σέλας;
«Να ξεκινήσουμε από τη λέξη “σέλας”. Οι αρχαίοι έλεγαν “σέλας” το φως από τον Ηλιο. Ο Πλάτωνας στον “Κρατύλο” μάς λέει ότι το σέλας και το φως έχουν την ίδια έννοια και μάλιστα ότι η Σελήνη έλαβε το όνομά της από το σέλας επειδή μας στέλνει φως. Το σέλας είναι ένα αστρονομικό ή μετεωρολογικό φαινόμενο, όπως θέλει το λέει ο καθένας, κατά το οποίο εμφανίζονται στον ουρανό κινούμενες πολύχρωμες ταινίες, κεντραρισμένες πάνω από τους μαγνητικούς πόλους της Γης, λόγω των μαγνητικών πεδίων. Εμφανίζεται και μια ζώνη που τη λέμε “ζώνη απαλής αίγλης” και είναι το διάχυτο σέλας. Αυτό εμφανίζεται και στις δύο πολικές περιοχές, και τον Βόρειο Πόλο και τον Νότιο Πόλο. Η επιστημονική ονομασία είναι Aurora Borealis και Aurora Australis. Σχηματίζεται όταν σωματίδια μεγάλης ταχύτητας -αστρικός κονιορτός, αστρική σκόνη σαν να λέμε- συγκρουστούν με άτομα οξυγόνου και αζώτου μέσα στη γήινη ατμόσφαιρα».
-Συνέβη και στην Ελλάδα.
«Στην Ελλάδα δεν συμβαίνει συχνά, γιατί το γεωγραφικό πλάτος είναι μακριά από τον Βόρειο Πόλο και το μαγνητικό του πεδίο. Αλλά, όπως σε όλα τα φαινόμενα, έτσι και σε αυτό, κάποιες φορές στα βόρεια πλάτη της Ελλάδας μπορούμε να δούμε ένα Βόρειο Σέλας, όπως έγινε τώρα στη Μακεδονία. Αν θα ξαναγίνει αυτό σε έναν μήνα, σε έναν χρόνο, σε δέκα χρόνια, δεν το γνωρίζουμε. Πάντως, σέλας παρατηρείται και στην Ελλάδα, στα βόρεια πάντα, δεν θα δούμε ποτέ σέλας στην Αθήνα».
-Και ποιες είναι οι επιπτώσεις του;
«Κοίταξε, αυτό είναι φαινόμενο φθορισμού, με αποτέλεσμα να εκπέμπεται ακτινοβολία σε όλα τα μήκη κύματος. Να το πω αναλυτικά: στα οπτικά, στα ραδιοφωνικά, στα υπέρυθρα και τα υπεριώδη μήκη του κύματος. Γι’ αυτό είναι και διαφορετικές οι χρωματοστρώσεις του. Μπορεί να είναι κόκκινο, όταν έχουμε ηλεκτρόνια μεγάλης ενέργειας να συγκρούονται με άτομα αζώτου στην ατμόσφαιρά μας, ή να είναι πράσινο-κίτρινο, όπως συνηθίζεται στον Βόρειο Πόλο και οφείλεται σε συγκρούσεις με διεγερμένα άτομα οξυγόνου».
-Στη Μακεδονία ήταν κόκκινο.
«Ναι, κόκκινο ήταν βασικά, μετά έγινε πράσινο-κίτρινο. Ολα αυτά, ξέρεις, είναι στα ορατά μήκη κύματος. Και όταν λέμε ότι κάτι κοκκινίζει ή κάτι μπλεδίζει είναι ότι βρισκόμαστε είτε προς το ερυθρό είτε προς το ιώδες άκρο του φάσματος. Οπότε σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ απλό να το συνδυάσουν οι αναγνώστες με το φαινόμενο του κατακόκκινου Ηλιου. Ο Ηλιος είναι ένα αστέρι κίτρινο, κι όμως πολλές φορές στα όρια της ατμόσφαιρας τον βλέπουμε κόκκινο όταν δύει. Και τη Σελήνη τη βλέπουμε κόκκινη όταν ανατέλλει».
Πηγή: protothema.gr
Κοινοποιήστε: