Η Τουρκία προχώρησε σε αντιΝavtex, αντιδρώντας σε ελληνική αεροναυτική άσκηση που πραγματοποιείται σήμερα, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ισχυριζόμενη σύμφωνα πως πρόκειται για χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας
Τις τελευταίες ημέρες τα δημόσια έγγραφα της Άγκυρας θυμίζουν περιόδους έντασης των ελληνοτουρκικών.
Μόλις εχθές, Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, η Τουρκία προχώρησε σε αντιΝavtex, αντιδρώντας σε ελληνική αεροναυτική άσκηση που πραγματοποιείται σήμερα, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ισχυριζόμενη σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», πως η περιοχή είναι σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμετέδωσε τις συντεταγμένες ως ένδειξη υπεροχής, κάτι που δεν συνέβη με την ελληνική Navtex που εκδόθηκε την ίδια ημέρα ανατολικότερα.
Σε δεύτερη Navtex προχώρησε η Τουρκία, σήμερα 20 Φεβρουαρίο, θέτοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από Θάσο μέχρι και Καστελλόριζο. Παράλληλα, αντέδρασε σε ελληνική ΝΟΤΑΜ που δεσμεύει περιοχή ανάμεσα σε Λήμνο, Αι Στράτη, Ψαρά και Λέσβο για αεροναυτική άσκηση από τις 20 έως τις 22 Φεβρουαρίου, εκδίδοντας αντιΝΟΤΑΜ θέτοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης Λήμνου, Αη Στρατή και Λέσβου.
Όλα αυτά δεν αποτελούν τυχαία μεμονωμένα περιστατικά καθώς είναι μια συνέχεια της τουρκικής πρακτικής η οποία μπορεί να μηδένισε τις παραβιάσεις στον αέρα αλλά τις συνέχισε και τις αύξησε στη θάλασσα, καταγράφοντας 1.642 παραβιάσεις το 2023. Η αναθεωρητική πρακτική της Τουρκίας συνεχίστηκε όλο το 2023 και στο κομμάτι του ΝΟΤΑΜ και των Navtex.
Η Ελλάδα, από την πλευρά της, απαντά εκδίδοντας τις απαραίτητες απαντήσεις υπό την μορφή των αντιΝΟΤΑΜ και αντιNavtex, εξηγώντας πως έχει η διεθνής νομιμότητα που ορίζεται μέσα από διεθνείς συνθήκες και πρακτικές, τονίζοντας το παράνομο και παράτυπο των τουρκικών αυτών κινήσεων.
Κοινοποιήστε: