Η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ και με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι αναμφισβήτητα τα…
κρίσιμα σημεία της εβδομάδας που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μείνει στη Νέα Υόρκη, για την οποία αναχώρησε την Κυριακή το απόγευμα. Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να υποτιμηθεί η σημασία και της συνάντησής του με τον Ζόραν Ζάεφ.
Στη συνάντηση αυτή εκ των πραγμάτων θα τεθεί το πλαίσιο για τις σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων το επόμενο διάστημα. Τουλάχιστον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να καταστήσει σαφές στο συνομιλητή του ότι δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως αυτές που έκαναν τα Σκόπια, ποντάροντας στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν αντιδρούσε για να μην δημιουργηθεί εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα.
Μπορεί η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει την αυτονόητη πολιτική και οικονομική σημασία της, αλλά η συνάντηση εκ των πραγμάτων θα είναι αναγνωριστική και μάλλον δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις. Αντιθέτως, ερώτημα υπάρχει για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Γι’ αυτήν το Μέγαρο Μαξίμου κρατάει χαμηλά τον πήχη τον προσδοκιών.
Οι εμπρηστικές δηλώσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά της Άγκυρας, αλλά και η γενικότερη στάση της δεν αφήνουν περιθώρια για προσδοκίες μίας εποικοδομητικής συνεννόησης. Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι, πάντως, να αποφορτίσει κατά το δυνατόν την ατμόσφαιρα, αλλά ούτε αυτό εξαρτάται από εκείνον.
Όσο η Τουρκία συνεχίζει να έχει διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο θα συνεχίζει να τις προωθεί με επιθετικό τρόπο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τον συνομιλητή του μία επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων, όπως επίσης και θα του ζητήσει να ανακόψει τη μεταναστευτική ροή προς τα ελληνικά νησιά, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει διογκωθεί, λόγω της συνειδητής ανοχής, εάν όχι σύμπραξης, των τουρκικών αρχών.
Στο Αιγαίο, όμως, παράλληλα με το μεταναστευτικό πρόβλημα εξελίσσεται και το παραδοσιακό πρόβλημα του τουρκικού επεκτατισμού. Προ ημερών, ο πρώην υπουργός Άμυνας και αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε ότι «υπήρχαν πολλές στιγμές που θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί σε Ίμια». Επιβεβαίωσε έτσι τη διάχυτη εντύπωση ότι ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να μην είναι αναπόφευκτο, αλλά έρχεται πολύ κοντά, λόγω τουρκικών προκλήσεων.
Φόβος για προβοκάτσιες
Στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα δεν αποκλείουν προβοκάτσιες. Όπως έδειξε και η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco, δεν χρειάζεται πάντα η χρήση κλασικών πολεμικών μέσων για να προκαλέσεις πλήγμα. Η τεχνολογία προσφέρει κι άλλες δυνατότητες. Η Τουρκία, μάλιστα, είναι βήματα μπροστά, ειδικά με τα δικής της κατασκευής στρατιωτικά drones που ήδη πιλοτικά χρησιμοποιούνται στο Αιγαίο για επιτήρηση (όχι ακόμα με συστηματικές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου) και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δώδεκα τουρκικά drones (Bayraktar TB2), μάλιστα, χρησιμοποιούνται στη Λιβύη από την ισλαμική κυβέρνηση στις μάχες με τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ. Είναι δε σημαντικό ότι η τουρκική πολεμική βιομηχανία προσπαθεί να αναπτύξει μεγαλύτερα drones, ικανά να αναλαμβάνουν επιθετικές επιχειρήσεις.
Τεταμένη είναι η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, ειδικά τώρα που επισημοποιείται η σύμβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την κοινοπραξία Total-ENI για έρευνες στο θαλάσσιο τεμάχιο 7. Η εξέλιξη έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα, η οποία αντιδρά με εμπρηστικές δηλώσεις. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το τεμάχιο 7 ανήκει και στους Τούρκους και πως δεν θα επιτρέψουν σε καμία χώρα να κάνει έρευνες χωρίς να τους λογαριάσει.
Το σεισμογραφικό πλοίο “Ορούτς Ρέις”, με τη συνοδεία της ομώνυμης φρεγάτας TCG ORUÇREİS έχει καταπλεύσει στη Μεσόγειο, με σκοπό να πραγματοποιήσει νέο κύκλο ερευνών, χωρίς να είναι σαφές σε ποιο ακριβώς σημείο. Το γεωτρύπανο “Γιαβούζ” απέπλευσε από τα νερά της κατεχόμενη Καρπασίας, αλλά αναμένεται να επιστρέψει στην περιοχή.
Αισιοδοξία Τσαβούσογλου
Εν όψει της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «με τη νέα (ελληνική) κυβέρνηση θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μια ειλικρινή συζήτηση των δύο πλευρών». Η Άγκυρα, όμως, δείχνει αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω. Συνεχίζει να ζητάει απειλητικά από τη Λευκωσία να «μοιραστεί τους φυσικούς πόρους της προτού είναι πολύ αργά».
Το γεγονός ότι η Τουρκία θα αποδεχθεί λύση του Κυπριακού μόνο εάν της κατοχυρώνει το αποτέλεσμα της εισβολής-κατοχής επιβεβαιώνεται πολλαπλώς. Όχι μόνο από δηλώσεις, αλλά και από πράξεις. Το άνοιγμα της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου είναι μία τέτοια. Το ίδιο και η μελέτη για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα, η οποία βρίσκεται στην τελική φάση της. Το υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 90 χλμ θα ξεκινάει από το τουρκικό Ακούγιου και θα φθάνει στην κατεχόμενη Κλεπίνη.
Παρά τους πολεμικούς τόνους και τις απειλές, πάντως, η προτεραιότητα του Ταγίπ Ερντογάν είναι η ανάσχεση της “κουρδικής απειλής”. Ελπίζει ότι στη Συρία θα μπορέσει να ισορροπήσει μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για να επιτύχει τον αντικειμενικό σκοπό του: να δημιουργήσει ελεγχόμενη από τουρκικές δυνάμεις ζώνη ασφαλείας στη βόρειο Συρία, η οποία θα εκτοπίσει νοτιότερα το κουρδικό στοιχείο…
Νεφέλη Λυγερού
Πηγή: slpress.gr
Το Διαβάσαμε Τον "ψάχνουν" τα εθνικά θέματα!…
Κοινοποιήστε: