Κύφωση είναι το παθολογικό καμπούριασμα. Δηλαδή περισσότερο από το φυσιολογικό. Όλοι οι άνθρωποι εξ” αιτίας της μηχανικής του σώματος στην όρθια θέση έχουμε ανάπτυξη σε πλάγια όψη τρία φυσιολογικά κυρτώματα, που λειτουργούν σε ένα ενιαίο μηχανικό σύνολο.
Την αυχενική λόρδωση, την θωρακική κύφωση και την οσφυϊκή λόρδωση.
Η γωνία που σχηματίζεται στην θωρακική κύφωση μπορεί να κυμαίνεται από 24° έως και 40°. Πέρα από αυτά τα όρια έχουμε Υποκύφωση (γωνία κάτω από 23°) και Υπερκύφωση (γωνία μεγαλύτερη από 40°).
Όσον αφορά την Υπερκύφωση ή παθολογική κύφωση, την διαχωρίζουμε σε μικρή μέχρι 50°, μεσαίας βαρύτητας μέχρι 60°, μεγάλη μέχρι 75° και εξαιρετικά μεγάλη από 76° και πάνω.
Η αύξηση της κυφώσεως για λόγους στατικής του σώματος, επηρεάζει και τα άλλα δύο κυρτώματα, δηλαδή την αυχενική λόρδωση που μειώνεται, μέχρι και εξαλείψεως αυτής, με ευθειασμό του αυχένα και την αύξηση της οσφυϊκής λόρδωσης.
Νόσος του Scheuermann
Η εφηβική κύφωση ή νόσος του Scheuermann, εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία κατά την ταχεία ανάπτυξη του σκελετού. Υπάρχει κληρονομική προδιάθεση και εκδηλώνεται με την μείωση της αύξησης των σωμάτων των σπονδύλων στα πρόσθια τμήματα αυτών και ειδικότερα στις επιφυσιακές πλάκες, που είναι οι πηγές των οστών κατά την διάρκεια της ανάπτυξης.
Η σταδιακή μείωση της παραγωγής οστού στα πρόσθια τμήματα των σωμάτων των σπονδύλων οδηγεί στην σφηνοειδή τους παραμόρφωση, σε συνήθως τρείς συνεχόμενους σπονδύλους (μπορεί να είναι από ένας έως έξι και σε διαφορετικά επίπεδα) με συνέπεια την αναγκαστική αύξηση της κυφωτικής γωνίας.
Εάν η νόσος παρουσιαστεί στο θωρακικό τμήμα της σπονδυλικής στήλης αυξάνεται η κύφωση (το καμπούριασμα) του εφήβου, με τους ώμους να γέρνουν, τον ευθειασμό του αυχένα και την αύξηση της λόρδωσης. Κάποιες φορές η νόσος παρουσιάζεται στο οσφυϊκό τμήμα με αποτέλεσμα τον ευθειασμό της πλάτης και την μείωση της λόρδωσης.
Η διαφορά της οργανικής κύφωσης (ν. του Scheuermann) και της λειτουργικής κύφωσης (κακή στάση) φαίνεται εύκολα εάν τοποθετήσουμε το χέρι επάνω στον ύβο (καμπούρα) του εφήβου και τον καλέσουμε να ανασηκώσει την πλάτη του. Θα παρατηρήσουμε τότε ότι στην λειτουργική κύφωση θα μπορέσει να ισιώσει την πλάτη του ενώ στην οργανική δεν θα τα καταφέρει.
Θεραπεία
Η θεραπεία της οργανικής εφηβικής κύφωσης είναι αποκλειστικά και μόνο η εφαρμογή του ειδικού κηδεμόνα υπερεκτάσεως SPONDYLOS τουλάχιστον 21 ώρες την ημέρα. Ο στόχος είναι να αποφορτιστούν οι πρόσθιες επιφάνειες των επιφύσεων και να παραχθεί ικανό οστούν ώστε να διορθωθεί η σφηνοειδής βλάβη. Στις λειτουργικές κυφώσεις φθάνει ένα καλό πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης των ραχιαίων και κοιλιακών μυών.
Εφηβικές κυφώσεις που δεν διορθώθηκαν όταν έπρεπε, με αποτέλεσμα την μόνιμη σφηνοειδή παραμόρφωση των σπονδύλων.
Παλαιά σφηνοειδή κατάγματα των θωρακικών σπονδύλων, παθολογικές αλλοιώσεις στα σώματα των σπονδύλων από μικροβιακές φλεγμονές, αλλοιώσεις στους μεσοσπονδύλιους δίσκους και άλλες αιτίες οδηγούν σταδιακά στην πρόσθια σφηνοειδή παραμόρφωση των δίσκων με αποτέλεσμα την σταδιακή αύξηση της γωνίας και την εκδήλωση πόνου στην πλάτη ειδικά μετά από πολύωρη ορθοστασία.
Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία της Κύφωσης ενηλίκων, όπως αυτή ονομάζεται γίνεται στοSPONDYLOS με την εφαρμογή ενός καθημερινού ειδικού προγράμματος κινησιοθεραπείας και με την εφαρμογή, μετά το τέλος των ασκήσεων, ενός ειδικού κηδεμόνα κυφώσεως ενηλίκων για το λιγότερο 8 ώρες. Η θεραπεία διαρκεί από ένα έως δυο έτη μέχρις ότου σταματήσει η διόρθωση της γωνίας και μετά ο ασθενής εισάγεται σε πρόγραμμα συντήρησης με ασκήσεις.
Τέλος η οστεοπόρωση, μια ύπουλη μεταβολική πάθηση, με την δημιουργία αρχικά μικροσκοπικών καθιζήσεων στα σώματα των σπονδύλων, οδηγεί στην δημιουργία Οστεοπορωτικής κύφωσης συνεπεία των σφηνοειδών παραμορφώσεων στα πρόσθια τμήματά τους. Η έγκαιρη στήριξη της σπονδυλικής στήλης με τον κηδεμόνα SPONDYLOS μειώνει τα κατάγματα και ως ένα βαθμό επαναφέρει την κυφωτική γωνία.
The post Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κύφωση; appeared first on LINE LIFE.
Το Διαβάσαμε Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κύφωση;
Κοινοποιήστε: