Η ζωή δεν είναι μόνο λουλουδάκια και καρδούλες, όλοι το ξέρουμε. Θα βρεθούν άνθρωποι στο δρόμο μας που θα μας φερθούν άσχημα και θα μας πληγώσουν, είτε από πρόθεση είτε όχι. Αυτό που θα καταλάβουμε σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τι θα κάνει ο άλλος, παρά μόνο εμείς.
Δεν πρέπει να βασίζουμε την πορεία μας με βάση πώς θα φερθούν αυτά τα άτομα, διότι δεν είναι στο χέρι μας. Τον έλεγχο της ζωής μας τον έχουμε μόνο εμείς και κανένας άλλος. Για αυτό, οι πράξεις μας μετά που μας πληγώνει κάποιος είναι αποκλειστικά δική μας δουλειά!
Να τι πρέπει να κάνετε αν σας πληγώσουν!
1. Προσπαθήστε να είστε ο εαυτός σας
Μην αναλώνεστε σε καθημερινά σενάρια βρασίματος σε μαλακτικό(!) όποιου σας πλήγωσε και πώς μπορείτε να τον πληρώσετε με το ίδιο νόμισμα. Μπορεί ο πειρασμός να είναι μεγάλος, αλλά θα δείτε πως μακροπρόθεσμα δε σας προσφέρει τίποτα. Προσπαθήστε να ξεχαστείτε κάνοντας ότι σας χαλαρώνει και σας ευχαριστεί, μαζί με άτομα που δεν σας έχουν πληγώσει.
2. Σκεφτείτε γιατί πληγωθήκατε
Όταν αντιδράμε έντονα σε κάποιο ερέθισμα, κάτι υπάρχει μέσα μας που αιτιολογεί αυτή την αντίδραση. Μήπως έχετε πληγωθεί ξανά με παρόμοιο τρόπο στο παρελθόν; Μήπως ήσασταν μάρτυρας κάποιου παρόμοιου περιστατικού; Μήπως φοβόσασταν να μη συμβεί κάτι τέτοιο στη ζωή σας γενικά; Πάρτε χρόνο με τον εαυτό σας και αναλύστε τι νιώθετε μέσα σας και γιατί.
3. Αναλογιστείτε τον δικό σας ρόλο
Ποτέ σε μια ανθρώπινη διάδραση δε φταίει μόνο ο ένας. Ακόμα κι αν εσείς σταθήκατε ολόσωστη και απλά το άλλο άτομο αντέδρασε άσχημα, σημαίνει ότι του επιτρέψατε με οποιονδήποτε τρόπο να φερθεί έτσι. Η σκέψη αυτή δεν έχει ως σκοπό να σας κάνει να νιώσετε άσχημα ή να επιρρίψει κάποιο φταίξιμο, αλλά να σας κάνει να σκεφτείτε πώς αντιδράσατε εσείς και τι διαφορετικό μπορείτε να κάνετε στο μέλλον.
4. Ελάτε στη θέση του άλλου
Η ενσυναίσθηση, η ικανότητα δηλαδή να “μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου” και να νιώθεις όσα νιώθει, είναι το μαγικό χαρτί όχι μόνο για την ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων αλλά και για τη δική σας ψυχική ηρεμία. Μπορεί η άσκηση κριτική να σας ευχαριστεί προσωρινά, όμως μόνο αν καταφέρετε να σκεφτείτε τι μπορεί να ένιωσε η άλλη πλευρά θα καταφέρετε να το αφήσετε πίσω σας.
5. Σκεφτείτε τι έχει να σας διδάξει αυτή η ιστορία
Οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας μπορεί να μας διδάξει κάτι, εάν το δούμε με την κατάλληλη οπτική. Τι ακριβώς σας πλήγωσε και γιατί; Ποιους ανθρώπους θα πρέπει να αποφεύγετε; Πώς μπορείτε εσείς να αντιμετωπίσετε το περιστατικό και να γίνετε δυνατότερες; Αυτές είναι λίγες από τις ερωτήσεις που μπορούν να γίνουν τροφή για σκέψη και να σας κάνουν ευγνώμονες που το ζήσατε.
Δες επίσης: 8 Τρόποι αντιμετώπισης όσων σου χαλάνε τη διάθεση!
6. Αν σας ζητήσουν συγγνώμη, δεχτείτε την
Μπορεί το άτομο που σας πλήγωσε να το μετάνιωσε ή να μην το ήθελε εξαρχής. Ίσως τότε να αναγνωρίσει το σφάλμα του και να ζητήσει συγγνώμη. Δε θα σας βοηθήσει σε κάτι αν δεν τη δεχτείτε. Όχι για χάρη του άλλου ατόμου, αλλά για να νιώσετε εσείς καλύτερα. Φυσικά, το ότι δέχεστε τη συγγνώμη δε σημαίνει ότι επιβάλλεται να εμπιστευτείτε ξανά το άτομο ή να το βάλετε πάλι στη ζωή σας, απλά ότι αφήνετε πίσω σας όσα συνέβησαν.
7. Μην ξεσπάτε σε άσχετα άτομα ή καταστάσεις
Το ότι σας πλήγωσε ένα άτομο, σε μία συγκεκριμένη σχέση, σε μια συγκεκριμένη κατοικία/πόλη/χώρα δεν σημαίνει πως πρέπει να την πληρώσουν άλλα άτομα. Για παράδειγμα, οι φίλοι σας μπορούν να σας ακούσουν και να δεχτούν πως μέχρι να ξεσπάσετε θα έχετε τα νεύρα σας, αλλά μην το παρακάνετε. Από ένα σημείο και μετά δεν μπορείτε να φορτώνετε αρνητισμό σε άλλους που δε φταίνε σε κάτι. Μιλήστε όσο το χρειάζεστε, μετά όμως μαζέψτε τα κομμάτια σας και προχωρήστε.
8. Μην γενικεύετε με βάση το συγκεκριμένο περιστατικό
Όπως είπαμε στην προηγούμενη παράγραφο, δε φταίνε άλλα πρόσωπα ή καταστάσεις. Για παράδειγμα, είναι ένα πολύ συνηθισμένο παράδειγμα μετά από μια τοξική σχέση, να χάσει μια γυναίκα την εμπιστοσύνη της σε όλους τους άντρες. Μέγα λάθος! Ο καθένας μας είναι διαφορετικός και οι ανούσιες γενικεύσεις μόνο κακό θα σας κάνουν. Θα σας εμποδίσουν να δείτε πως υπάρχει κάτι πέρα από το άτομο που σας πλήγωσε, πως υπάρχουν άλλα άτομα που δεν θα σας κάνουν το ίδιο.
9. Μπείτε στη διαδικασία να συγχωρήσετε πραγματικά
Είτε λάβετε συγγνώμη είτε όχι, το να κάνετε ό,τι μπορείτε για να συγχωρήσετε είναι η αρχή της “θεραπείας” σας από αυτό που σας συνέβη. Η δύναμη της συγχώρεσης είναι τεράστια, διότι σας επιτρέπει να αποβάλετε πραγματικά τα αρνητικά σας συναισθήματα και να προχωρήσετε παρακάτω. Από τη στιγμή που θα καταλάβετε πως συγχωρήσατε πραγματικά όποιον σας πλήγωσε, θα νιώσετε πραγματικά ελεύθεροι.
10. Συνεχίστε τη ζωή σας όπως και πριν
Μην υποθέσετε πως όλοι οι υπόλοιποι στη ζωή σας θα σας πληγώσουν, μη φοβηθείτε να γνωρίσετε άλλους ανθρώπους. Κρατήστε όσα σας δίδαξε η εμπειρία σας και κάντε αυτό που πραγματικά θέλετε, χωρίς τα περιττά φορτία του αρνητισμού που βιώσατε. Θα βγείτε δυνατότεροι και πολύ πιο ευτυχισμένοι!
Δες επίσης: Πώς έφυγα από μια τοξική σχέση!
Το βασικό είναι να καταλάβετε πως δεν είστε ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία που πληγώνεται από κάποιο άτομο. Είναι μια εμπειρία που λίγο-πολύ συμβαίνει σε όλους, οπότε αν κάνετε όσα είπαμε παραπάνω θα είστε εντάξει. Όλα μέσα στη ζωή είναι, άρα σημασία έχει ο τρόπος που θα αντιμετωπίσετε τις εμπειρίες σας.
The post Τι να κάνεις όταν κάποιος σε έχει πληγώσει! appeared first on ediva.gr.
Κοινοποιήστε: