Πριν καταλαγιάσει ο θόρυβος από την ακούσια κατάρριψη του Boeing των ιρανικών αερογραμμών από τους Φρουρούς της Επανάστασης, ένα άλλο θρίλερ διαδραματίστηκε στους αιθέρες. Ένα αεροσκάφος συνετρίβη, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στην επαρχία του Αφγανιστάν Γκάζνι, μια περιοχή προπύργιο των Ταλιμπάν.
Οι αρχικές πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν για αεροσκάφος της Ariana Afghan Airlines. Γρήγορα όμως η εταιρεία προχώρησε σε διάψευση, αναφέροντας πως δεν πραγματοποιήθηκε πτήση πολιτικού αεροσκάφους πάνω από την Γκάζνι. Όμως το θρίλερ με την ταυτότητα του αεροσκάφους συνεχίστηκε.
Η αφγανική κυβέρνηση δήλωσε πως το αεροσκάφος δεν άνηκε στις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις. Άρχισαν οι υποψίες πως το αεροσκάφος άνηκε στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, όμως οι Αμερικανοί δεν είχαν προβεί σε καμία ανακοίνωση. Όλα αυτά μέχρι την στιγμή που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη κατάρριψης του αεροσκάφους, αναφέροντας πως ήταν κατασκοπευτικό του αμερικανικού στρατού.
Ήταν η ανακοίνωση των Ταλιμπάν που έδωσε το έναυσμα για να σπάσουν οι Αμερικανοί την σιωπή τους. Ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, με ανάρτηση του στο Twitter, παραδέχτηκε πως επρόκειτο για αμερικανικό βομβαρδιστικό. Σημείωσε, ταυτόχρονα, πως δεν υπάρχουν «ενδείξεις κατάρριψης από εχθρικά πυρά». Εκτός από αυτή την λιτή ανακοίνωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν ακόμα σιγή ιχθύος για το ζήτημα, μία σιωπή που μοιάζει ύποπτη.
Πολλά αναπάντητα ερωτηματικά
Η υπόθεση έχει πολλά ερωτηματικά. Πρώτον, γιατί το αμερικανικό Πεντάγωνο καθυστέρησε να παραδεχτεί πως συνετρίβη αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος; Δεύτερον, γιατί υπάρχει ακόμα σύγχυση με τον αριθμό και την ταυτότητα των νεκρών; Τρίτον, είναι δυνατόν ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ή ο Ντόναλντ Τραμπ, που τουιτάρει επί παντός επιστητού, να μην έχουν προβεί σε καμία δημόσια δήλωση για το ζήτημα, ούτε καν συλλυπητήρια;
Μοιάζει σαν το μοναδικό ζήτημα που ενδιαφέρει τους Αμερικανούς είναι να αμφισβητήσουν τον ισχυρισμό των Ταλιμπάν πως κατέρριψαν το αεροσκάφος. Είναι ακόμα νωρίς να πούμε αν έχουμε ένα παιχνίδι προπαγάνδας του ισλαμικού κινήματος, ή αν έχει καταφέρει να αποκτήσει οπλισμό ικανό για ένα χτύπημα τέτοιας έκτασης. Το σίγουρο είναι πως οι Ταλιμπάν έχουν πλέον στο στόχαστρο τους και τις αμερικανικές δυνάμεις, εκτός των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων.
Ήταν μία επίθεση των Ταλιμπάν που προκάλεσε τον θάνατο ενός Αμερικανού στρατιώτη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, που σήμανε το τέλος των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ. Διαπραγματεύσεις που είχαν καταλήξει σε μία ιστορική ειρηνευτική συμφωνία, η οποία προέβλεπε αποχώρηση μεγάλου αριθμού Αμερικανών στρατιωτών.
Μάλιστα ο Τραμπ είχε την ιδέα να καλέσει την ηγεσία των Ταλιμπάν για μυστικές συνομιλίες στο Καμπ Ντέϊβιντ, ανήμερα της τραγικής επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου, ενέργεια που είχε οδηγήσει στην παραίτηση του σκληροπυρηνικού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον. Όμως, όταν ενημερώθηκε για τον θάνατο του Αμερικανού στρατιώτη, ακύρωσε αιφνίδια τις διαπραγματεύσεις.
Παγιδευμένος ο Τραμπ
Η στάση του Αμερικανού προέδρου είναι σίγουρο υποκριτική. Χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, ο Τραμπ είχε εγκαταλείψει τις δυνάμεις της αφγανικής κυβέρνησης στο έλεος των Ταλιμπάν, οι οποίοι πραγματοποιούσαν αιματηρές επιθέσεις, ακόμα και κατά την διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Αμερικανούς! Ο Τραμπ αντέδρασε μόνο όταν σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης. Αν και θέλησε να αποφύγει τα λάθη των προκάτοχων του και ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος έχει παγιδευτεί στο Αφγανιστάν.
Από την μία, ήταν διατεθειμένος να διατάξει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, το οποίο σίγουρα θα αποτελούσε ένα δυνατό “χαρτί” για τις επικείμενες εκλογές. Από την άλλη όμως φοβάται πως η αποχώρηση των Αμερικανών θα δημιουργήσει ένα κενό ασφαλείας στην χώρα, όπως είχε γίνει με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, επί κυβέρνησης Ομπάμα.
Πρέπει να σημειώσουμε πως οι ΗΠΑ είχαν προβεί σε πάρα πολλές υποχωρήσεις στο πολεμικό μέτωπο του Αφγανιστάν, οι οποίες ουδόλως οδήγησαν στον “κατευνασμό” των Ταλιμπάν. Ο Τραμπ ήλπιζε σε βοήθεια του Πακιστάν, το οποίο έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με τους Ταλιμπάν.
Όμως αποδείχτηκε πως ούτε η μεσολάβηση του Ισλαμαμπάντ αρκούσε προκειμένου να “κατευναστούν” οι “μπαρουτοκαπνισμένοι” ισλαμιστές μαχητές. Πόσο μάλλον την στιγμή που το Πακιστάν έχει στραμμένη την προσοχή του στην Ινδία, τον προαιώνιο εχθρό του και υπολογίζει στην συμμαχία του με τους Ταλιμπάν.
Αν αναλογιστούμε το συνολικό αδιέξοδο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, μπορούμε να κατανοήσουμε την “σιωπή” της αμερικανικής κυβέρνησης στην συντριβή του αμερικανικού αεροσκάφους. Το χειρότερο σενάριο για τον Τραμπ, εν όψει των επικείμενων εκλογών, είναι να εμπλακεί περαιτέρω σε έναν πόλεμο, τον οποίο, όπως ο ίδιος έχει ομολογήσει, θεωρεί «δαπανηρό», «αιματηρό» και «άχρηστο».
Θύμα ο “εγκέφαλος” της εκτέλεσης Σουλεϊμανί;
Το ζήτημα όμως περιπλέκεται μετά από τους τελευταίους ισχυρισμούς ιρανικών και ρωσικών μέσων ενημέρωσης. Σύμφωνα με αυτούς, ανάμεσα στα θύματα της συντριβής του αεροσκάφους, είναι και ένας ανώτατος αξιωματούχος της CIA, ενορχηστρωτής της εκτέλεσης του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράκ!
Φυσικά δεν υπάρχουν ενδείξεις πως αληθεύουν οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί. Όμως ακόμα και αν πρόκειται για fake news (που είναι και το πιο πιθανό ενδεχόμενο), ίσως να υπάρχει μία δόση αλήθειας σε αυτόν τον ισχυρισμό. Διότι αποτελεί αλήθεια η όλο και μεγαλύτερη επιρροή του Ιράν στο Αφγανιστάν, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει μυστικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, τους άλλοτε θανάσιμους εχθρούς του.
Ίσως να μην μάθουμε ποτέ τι ακριβώς συνέβη με το μοιραίο αεροσκάφος. Ίσως απλά να ήταν ένα ακόμα αιματηρό επεισόδιο ενός ατελείωτου πολέμου, το οποίο όμως δίνει “τροφή” σε θεωρίες συνωμοσίας. Η δε στάση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία μοιάζει να θέλει να ξεχαστεί το επεισόδιο, είναι που το κάνει ιδιαίτερα μυστηριώδες.
Το Διαβάσαμε Τι κρύβει η σιωπή των Αμερικανών για το αεροσκάφος-μυστήριο στο Αφγανιστάν
Κοινοποιήστε: