Πώς εξανεμίστηκαν 6,4 τρισ. δολ. από τις αγορές – Ο πανικός των traders και το σκηνικό τρέλας
Ένας μήνας μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο Χρηματιστήριο. Τον Ιούλιο, οι επενδυτές στις ΗΠΑ πανηγύριζαν καθώς οι τεχνολογικές εταιρείες όπως η Apple, η Microsoft, και η NVIDIA, μαζί με νεοεμφανιζόμενους παράγοντες στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, οδήγησαν τις μετοχές σε νέα ύψη. Παρά τα σημάδια επιβράδυνσης στην οικονομική δραστηριότητα, οι επενδυτές τα αγνόησαν.
Ωστόσο, τα στοιχεία της αγοράς εργασίας για τον Ιούλιο στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή αποκάλυψαν μια διαφορετική εικόνα: οι αμερικανικές επιχειρήσεις προσέλαβαν πολύ λιγότερους εργαζόμενους από ό,τι αναμενόταν (114.000 αντί για 175.000), αυξάνοντας την ανεργία στο 4,3%. Αυτό αποτελεί ένδειξη πιθανού κινδύνου για ύφεση στο μέλλον. Πολλοί θεωρούν ότι η απροσδόκητη επιδείνωση στα στοιχεία της αγοράς εργασίας συχνά προαναγγέλλει ευρύτερη οικονομική επιδείνωση, ακόμη κι αν αυτή καθυστερεί να εμφανιστεί.
Εν τω μεταξύ, στην Ιαπωνία, η κεντρική τράπεζα αύξησε και πάλι τα επιτόκια, ακολουθώντας την ιστορική απόφαση του Μαρτίου, που έθεσε τέλος σε μια περίοδο 17 ετών με μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια. Αυτό δημιούργησε διπλό κίνδυνο για τους επενδυτές που είχαν δανειστεί σε γιεν για να επενδύσουν σε δολάρια. Αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν σε πτώση τις διεθνείς αγορές και προκάλεσαν φόβους για παγκόσμια χρηματιστηριακή κρίση.
Η άνοδος των μετοχών των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών συνδέεται εν μέρει με τις λεγόμενες συναλλαγές “carry trade”. Σε αυτή την πρακτική, οι επενδυτές δανείζονται σε ένα νόμισμα με χαμηλά επιτόκια, όπως το ιαπωνικό γιεν, και επενδύουν σε νομίσματα με υψηλότερα επιτόκια για να εκμεταλλευτούν τη διαφορά. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, στις αρχές Ιουλίου, οι κερδοσκόποι επενδυτές κατείχαν πάνω από 180.000 συμβόλαια, συνολικής αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που πόνταραν σε ένα αδύναμο γιεν. Ωστόσο, καθώς πολλοί επενδυτές έσπευσαν να κλείσουν τις θέσεις τους, η συνολική αξία αυτών των συμβολαίων μειώθηκε στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ την περασμένη εβδομάδα.
Ο Αντόνιο Φάτας σημειώνει ότι το “carry trade” είναι μια μορφή κερδοσκοπίας που είναι αποτελεσματική μέχρι να μην είναι πλέον. Εκφράζει επίσης την έκπληξή του για το γεγονός ότι ορισμένοι επενδυτές δυσκολεύονται να αντέξουν ακόμα και ένα επιτόκιο 0,25%. Επιπλέον, ο οικονομολόγος του INSEAD παρατηρεί ότι η ιαπωνική οικονομία δείχνει σημάδια ενίσχυσης, με την ανάπτυξη για το δεύτερο τρίμηνο του έτους να εκτιμάται πάνω από 2%.
Πηγή: Deutsche Welle
Κοινοποιήστε: