Το φουτουριστικό όραμα του Big Brother ήδη εφαρμόζεται στην Κίνα, όπου η κυβέρνηση αναπτύσσει το Σύστημα Κοινωνικών Αξιολογήσεων (SCS) για να αξιολογήσει την αξιοπιστία των 1.3 δισεκατομμυρίων πολιτών της. Η κινεζική κυβέρνηση θέτει το σύστημα ως έναν επιθυμητό τρόπο μέτρησης και ενίσχυσης της «εμπιστοσύνης» σε εθνικό επίπεδο και για την οικοδόμηση μιας «ειλικρίνειας». Όπως δηλώνει η κυβέρνηση : “Θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον αξιοπιστίας. Θα ενισχύσει την ειλικρίνεια στις κυβερνητικές υποθέσεις, την εμπορική ειλικρίνεια, την κοινωνική ειλικρίνεια και την οικοδόμηση της δικαστικής αξιοπιστίας”
Όλα ξεκίνησαν πριν λίγα χρόνια όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας της Κίνας ανακοίνωσε το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός «Συστήματος Κοινωνικής Αξιολόγησης ». Μια απίστευτη ιδέα. Τι θα συνέβαινε αν υπήρχε εθνική βαθμολογία αξιολόγησης για τον κάθε πολίτη ;
Φανταστείτε έναν κόσμο όπου πολλές από τις καθημερινές σας
δραστηριότητες παρακολουθούνταν συνεχώς και αξιολογούνται: αυτό που αγοράζετε στα καταστήματα και στο διαδίκτυο, που βρίσκεστε ανά πάσα στιγμή, ποιοι είναι οι φίλοι σας και πώς αλληλεπιδράτε μαζί τους, πόσες ώρες περνάτε παρακολουθώντας περιεχόμενο στο internet ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, και ποιους λογαριασμούς και φόρους πληρώνετε (ή όχι). Δεν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, γιατί τα περισσότερα από αυτά συμβαίνουν ήδη, χάρη σε όλους τους συλλέκτες δεδομένων όπως το Google, το Facebook και το Instagram ή εφαρμογές παρακολούθησης της υγείας όπως το Fitbit. Τώρα όμως φανταστείτε ένα σύστημα όπου όλες αυτές οι συμπεριφορές αξιολογούνται είτε ως θετικές είτε ως αρνητικές και αποσταγμένες σε έναν μόνο αριθμό, σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει η κυβέρνηση. Αυτό θα δημιουργήσει το δείκτη Citizen και θα σας κατατάσσει δημοσίως σε σχέση με το συνόλου του πληθυσμού και θα χρησιμοποιείται για να καθορίσετε την επιλεξιμότητα σας για ένα δάνειο ή μια δουλειά, ή σε ποιο σχολείο θα πάνε τα παιδιά σας .
Προς το παρόν, η συμμετοχή στις βαθμολογίες των πολιτών της Κίνας είναι εθελοντική. Αλλά μέχρι το 2020 θα είναι υποχρεωτική. Η συμπεριφορά κάθε πολίτη και νομικού προσώπου (που περιλαμβάνει κάθε εταιρεία ή άλλη οντότητα) στην Κίνα θα αξιολογηθεί και θα ταξινομηθεί, είτε το θέλει είτε όχι.
Το πρόγραμμα ονομάζεται Sesame Credit και ήδη η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε οκτώ ιδιωτικές εταιρείες China Rapid Finance, Sesame Credit, WeChat, AliBaba, AliPay (το αντίστοιχο του paypal) ,Didi Chuxing (ο ανταγωνιστής του Uber στην Κίνα) η Baihe, να βρουν συστήματα και αλγόριθμους για τα αποτελέσματα της κοινωνικής αξιολόγησης.
Πώς αξιολογούνται οι άνθρωποι; Η βαθμολογία κυμαίνεται μεταξύ 350 και 950 μονάδων και βασίζεται σε πέντε παράγοντες. Το πρώτο είναι το πιστωτικό ιστορικό. Για παράδειγμα, ο πολίτης πληρώνει έγκαιρα τον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας ή τηλεφώνου; Στη συνέχεια είναι η ικανότητα εκπλήρωσης, « η ικανότητα του χρήστη να εκπληρώνει τις συμβατικές του υποχρεώσεις». Ο τρίτος παράγοντας είναι τα προσωπικά χαρακτηριστικά, η επαλήθευση προσωπικών πληροφοριών όπως ο αριθμός και η διεύθυνση του κινητού τηλεφώνου κάποιου. Αλλά η τέταρτη κατηγορία, η συμπεριφορά και η προτίμηση, οι καταναλωτικές συνήθειες ενός ατόμου αξιολογούνται με βάση τα είδη των προϊόντων που αγοράζει. “Κάποιος που παίζει βιντεοπαιχνίδια για δέκα ώρες την ημέρα, για παράδειγμα, θα θεωρείται αδρανής», λέει ο Li Yingyun, Διευθυντής Τεχνολογίας του Sesame. “Κάποιος που αγοράζει συχνά πάνες θα θεωρείται πιθανότατα γονέας, ο οποίος είναι πιο πιθανό να έχει ένα αίσθημα ευθύνης”. Έτσι, το σύστημα όχι μόνο ερευνά τη συμπεριφορά, αλλά το διαμορφώνει. “Τρομοκρατεί” τους πολίτες από τις αγορές και τις συμπεριφορές που δεν τους αρέσει η κυβέρνηση. Οι φίλοι έχουν επίσης σημασία. Η πέμπτη κατηγορία είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις. Η επιλογή των online φίλων και των αλληλεπιδράσεών τους σχετικά με το άτομο που αξιολογείται. Το να μοιράζεστε λέει το Sesame Credit ως “θετική ενέργεια” στο διαδίκτυο, ωραία μηνύματα σχετικά με την κυβέρνηση ή πόσο καλά πηγαίνει η οικονομία της χώρας, θα κάνει το αποτέλεσμά σας να υψηλότερο.
Το Alibaba ισχυρίζεται ότι, οτιδήποτε αρνητικό δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά μέσα δεν επηρεάζει τις βαθμολογίες (δεν γνωρίζουμε αν αυτό ισχύει ή όχι επειδή ο αλγόριθμος είναι μυστικός). Αλλά μπορείτε να δείτε πώς αυτό θα μπορούσε να συμβεί όταν το σύστημα βαθμολογίας των πολιτών της κυβέρνησης ξεκίνησει επίσημα το 2020.
Ήδη εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη προσυπογράψει σε μια πιλοτική δοκιμασία για αυτό το τρομακτικό κυβερνητικό σύστημα επιτήρησης. Από φόβο ή από ένα δόλωμα, με τη μορφή ανταμοιβών και “ειδικών προνομίων” για εκείνους τους πολίτες που αποδείχθηκαν να αξιολογηθούν . Εάν η βαθμολογία τους φθάσει τα 600, μπορούν να πάρουν ένα δάνειο μέχρι 5.000 γιουάν (περίπου 565 λίρες στερλίνες) για να το χρησιμοποιήσουν για να ψωνίσουν στο διαδίκτυο. Φτάνοντας 650 βαθμούς, μπορούν να νοικιάσουν ένα αυτοκίνητο χωρίς χρέωση. Δικαιούνται επίσης ταχύτερα check-in στα ξενοδοχεία και χρήση του VIP check-in στο Beijing Capital International Airport. Εκείνοι με περισσότερους από 666 βαθμούς μπορούν να λάβουν δάνειο μετρητών μέχρι 50.000 γιουάν (£ 5.700), προφανώς από την Ant Financial Services. Με 700 βαθμούς μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ταξίδια στη Σιγκαπούρη χωρίς δικαιολογητικά. Και στα 750, λαμβάνουν ταχεία visa. Οι υψηλότερες βαθμολογίες έχουν ήδη γίνει status symbol, με σχεδόν 100.000 ανθρώπους να μιλούν για τις βαθμολογίες τους σε Weibo (το κινεζικό ισοδύναμο του Twitter).
Ουσιαστικά όμως το σύστημα κοινωνικής αξιολόγησης της κινέζικης κυβέρνησης είναι βασικά μια νέα έκδοση των μεθόδων εποπτείας του Κομμουνιστικού Κόμματος. το παλιό dang’an , όπου καθεστώς κρατούσε έναν φάκελο για κάθε άτομο που παρακολουθούσε .
“Τα άτομα με χαμηλές βαθμολογίες θα έχουν δυσκολίες στην εύρεση εργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, βραδύτερες ταχύτητες στο διαδίκτυο, περιορισμένη πρόσβαση σε εστιατόρια και δυσκολίες στο δικαίωμα ταξιδιού”
Τι θα συνέβαινε αν υπήρχε εθνική βαθμολογία αξιολόγησης για τον κάθε πολίτη ;
Κοινοποιήστε: