Οι γίγαντες σε μια διαφορετική εκδοχή γίνονται εξαιρετικός μεζές και μένουν αξέχαστοι. Συνοδεύονται ιδανικά από κόκκινη σκορδαλιά.
Υλικά
- 500γρ. γίγαντες μουλιασμένους για 8 ώρες
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
- 330ml σόδα (αναψυκτικό), παγωμένη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την κόκκινη σκορδαλιά
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 1-2 πρέζες αλάτι
- 300γρ. ψίχα ψωμιού μπαγιάτικου, μουλιασμένο σε νερό, καλά στραγγισμένο
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 40ml ξίδι λευκό
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 120ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη κατά τα 2/3 με νερό, βάζετε τους γίγαντες να βράσουν για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Περίπου 10 λεπτά πριν τους σουρώσετε τους αλατίζετε και ανακατεύετε. Σουρώνετε και αφήνετε να κρυώσουν.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά, τη σόδα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά με αβγοδάρτη μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός.
Βήμα 3
Βάζετε ένα αντικολλητικό τηγάνι με αρκετό ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνετε να ζεσταθεί καλά. Ρίχνετε λίγους-λίγους γίγαντες στον χυλό και κατόπιν στο καυτό ελαιόλαδο. Τους τηγανίζετε σε δόσεις για 1-2 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν και τους μεταφέρετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν. Τους σερβίρετε αμέσως όσο είναι ζεστοί, παρέα με την κόκκινη σκορδαλιά.
Βήμα 4
Για τη σκορδαλιά: Πολτοποιείτε στο γουδί το σκόρδο μαζί με το αλάτι. Χτυπάτε καλά στο μπλέντερ το ψωμί με το λιωμένο σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το ξίδι και τον πελτέ. Προσθέτετε σταδιακά το ελαιόλαδο, χτυπώντας διαρκώς να ομογενοποιηθεί η σκορδαλιά.
ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Φωτογραφία: Studiom.com – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης – Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: