Στην ορεινή Ήπειρο, αγρότες και επιστήμονες δημιουργούν, συλλογικά και ισότιμα, μια κοινότητα, με στόχο να κατασκευάζουν τις δικές τους πρακτικές λύσεις και εργαλεία για τις δικές τους ανάγκες στην παραγωγή, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες. Η γνώση και τα τεχνολογικά εργαλεία γίνονται κοινά αγαθά, στα χέρια των ανθρώπων που τα δημιουργούν, τα χρησιμοποιούν για τους ίδιους και τους συνανθρώπους τους – με σεβασμό στον τόπο που μοιράζονται – και διασυνδέονται με κοινότητες σε όλο τον πλανήτη, που έχουν παρόμοιες ανάγκες. Με τον τρόπο αυτό, συμμετέχουν σε μια υπερτοπική δικτύωση ελεύθερης γνώσης, τεχνολογίας και πολιτισμού, για τη μετάβαση σε ένα μοντέλο παραγωγής, βασισμένο στην ανοικτότητα, στη συνεργασία, στον πλούτο της φύσης και των ανθρώπινων σχέσεων.
Το Phygital δραστηριοποιείται εκεί όπου συναντιέται ο φυσικός (physical) και ο ψηφιακός (digital) κόσμος. Ένα νέο μοντέλο προκύπτει από τη σύζευξη της παγκόσμιας ανοικτής γνώσης, ανοικτού κώδικα και σχεδιασμού, με τις δυνατότητες που προσφέρουν οι τεχνολογίες διανεμημένης κατασκευής, όπως τρισδιάστατοι εκτυπωτές, CNC εργαλειομηχανές, αλλά και παραδοσιακά εργαλεία κατασκευής.
Ένας τέτοιος συνδυασμός θα επέτρεπε στους γεωργούς των Βορείων Τζουμέρκων να ανταλλάξουν σχέδια, ιδέες και τεχνογνωσία με ομάδες παραγωγών από την Βόρεια Γαλλία και τις ΗΠΑ που κατασκευάζουν τα δικά τους αγροτικά εργαλεία. Θα ενδυνάμωνε τις συλλογικότητες στη Λευκωσία στην αναζωογόνηση του αστικού περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων της περιοχής μέσα από καλλιτεχνικές πρακτικές. Θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειες των τοπικών κοινωνιών στα Τίρανα για την προστασία και αξιοποίηση του πολιτιστικού τους πλούτου.Το Phygital επιδιώκει να εκκινήσει τέτοιες πρακτικές με την εγκατάσταση και τον κατάλληλο εξοπλισμό τριών ανοικτών χώρων συνεργατικής κατασκευής (makerspaces) και τη διασύνδεσή τους μέσω μίας ψηφιακής πλατφόρμας ανοικτής γνώσης και καινοτομίας.
Η εκπομπή «Αντιδραστήριο» παρουσιάζει δράσεις που πραγματοποιούν από κοινού άνθρωποι για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως περιβάλλον, εργασία, κοινά αγαθά, δικαιώματα, αλληλεγγύη, κοινωνική & αλληλέγγυα οικονομία και άλλα, διεκδικούν αξιοπρέπεια και μας παρακινούν να βγούμε από την ιδιώτευση και την απάθεια.
Πρόκειται για προσπάθειες που οργανώνονται από τους ίδιους τους δρώντες, προωθούν την ισότιμη και οριζόντια συνεργασία για το συλλογικό και κοινωνικό όφελος και αποτελούν βιωματική γνώση που διαμοιράζεται ελεύθερα, μέσα από τις αφηγήσεις των ίδιων των ανθρώπων που αυτενεργούν.
Κοινοποιήστε: