Χειρουργοί χρησιμοποίησαν τεχνικές 3D printing για τη δημιουργία ενός τεχνητού σαγονιού για καρκινοπαθή, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.
Στη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας γι’ αυτόν τον σκοπό πρωτοστάτησε ο Τράβις Μπελίχι, του Indiana University School of Dentistry, και ο ασθενής ήταν ο Σίρλεϊ Άντερσον, ο οποίος είχε διαγνωστεί με καρκίνο το 1998, όταν βρέθηκε μια προεξοχή στη γλώσσα του. Ακολούθησε εγχείρηση και ακτινοθεραπεία.
Οι γιατροί αφαίρεσαν μύες από το στήθος για να αναδημιουργήσουν το κάτω μέρος του προσώπου του χωρίς επιτυχία, ενώ ο Μπελίχι προσπάθησε να φτιάξει τεχνητό σαγόνι από πηλό, επίσης χωρίς να τα καταφέρει, καθώς ήταν πολύ μεγάλο και βαρύ, και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο για λίγες ώρες, με τον Άντερσον να πρέπει να κρύβει το πρόσωπό του πίσω από χειρουργική μάσκα και να μην μπορεί να φάει στερεή τροφή.
Εν τέλει χρησιμοποιήθηκε σιλικόνη ως πρώτη ύλη για 3D εκτύπωση, Δημιουργήθηκε εκμαγείο του προσώπου του που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του τεχνητού σαγονιού. Μετά ανέλαβαν καλλιτέχνες το βάψιμό του, ώστε να μην ξεχωρίζει από το χρώμα του δέρματος του Άντερσον.
Το τεχνητό σαγόνι είναι ελαφρύ, ενώ καθιστά ευκολότερη επίσης την αναπνοή και δεν είναι δύσκολο να το «φοράει» ο ασθενής για περισσότερο χρόνο. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλους έξι ασθενείς, περιλαμβανομένου ενός που έλαβε τεχνητό αυτί σε μόλις έξι εβδομάδες.
newsitamea.gr
The post Τεχνητό σαγόνι, φτιαγμένο από 3D εκτυπωτή, για καρκινοπαθή appeared first on LINE LIFE.
Κοινοποιήστε: