Τα αυγά υπήρξαν αντικείμενο διαμάχης για πολλά χρόνια, κυρίως λόγω της χοληστερόλης τους…
Τι πραγματικά συμβαίνει με τα αυγά; Αυξάνουν τη χοληστερόλη μας, και αν ναι, πώς και το πιο σημαντικό, τι είδους επίδραση μπορεί να έχει όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη υγεία μας; Τα αποτελέσματα από 8 μεγάλες μελέτες συνενώθηκαν το 2013 και οι συγγραφείς δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης των αυγών και στην καρδιακή νόσο ή στο εγκεφαλικό επεισόδιο. Πιο πρόσφατα μια μελέτη στη Φινλανδία έδειξε πως επίσης δεν υπήρχε καμία σχέση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης των αυγών και των καρδιακών παθήσεων, ακόμη και σε ανθρώπους που είχαν γενετική προδιάθεση να έχουν καρδιακές παθήσεις. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες, σε κατανάλωση αυγών φαίνεται η πρόσληψη 1-2 αυγών ανά ημέρα και ότι έλλειψη στοιχείων για την πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας. Έτσι, ίσως αυτό είναι κάτι για να προσέξουμε στο μέλλον, όταν δημοσιευθούν περισσότερες μελέτες.
Τα οφέλη του αυγού… Όχι μόνο τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν έλλειψη σύνδεσης μεταξύ των αυγών και των καρδιακών παθήσεων, αλλά υπάρχουν επίσης πολλά οφέλη από την κατανάλωσή τους. Τα αυγά είναι μια φθηνή, άμεσα διαθέσιμη πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως η υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το σελήνιο και λουτεΐνη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία στα αυγά βρίσκονται κυρίως στον κρόκο με την πρωτεΐνη να βρίσκεται στο ασπράδι.
Τον τελευταίο καιρό οι καταναλωτές δίνουν περισσότερη προσοχή στην προέλευση των τροφίμων τους και το πώς αυτά παράγεται, και τα αυγά ήταν πραγματικά από τα πρώτα αυτής της κίνησης. Υπήρξε πολλή κάλυψη από τα ΜΜΕ για κότες της βιομηχανίας και τις φρικτές συνθήκες στις οποίες διατηρούνται, και μια πραγματική στροφή προς την αγορά αυγών ελεύθερης βοσκής ή RSPCA εγκριθέντα, που μπορούν να κοστίσουν ένα ποσό περισσότερο, όμως η παραπάνω τιμή αξίζει τον κόπο προκειμένου να υποστηριχθεί μια ηθική και πιο ανθρώπινη παραγωγή αυγών.
Συμπερασματικά…
Καταλήγουμε λοιπόν ότι, η σύνδεση μεταξύ των αυγών και της καρδιακής νόσου δεν φαίνεται να είναι τόσο ισχυρή, αλλά δεν υπάρχουν ούτε είναι διαθέσιμα πολλά στοιχεία για εξαιρετικά υψηλές ημερήσιες καταναλώσεις αυγών. Είναι σαφές ότι αυτό δεν δίνει το ελεύθερο για το καθημερινό πλήρες αγγλικό τηγάνισμα αυγών, όπως είναι απαραίτητο να σκεφτεί κανείς το σύνολο της διατροφής και όχι μόνο τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά.
Πηγή:protothema.gr
Κοινοποιήστε: