Οι έρευνες για την μακροζωία εντείνονται ολοένα και περισσότερο. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα γίνονται έρευνες σε υπεραιωνόβιους, που δείχνουν ότι η ελαφριά άσκηση κάθε μέρα οδηγεί σε λιγότερα προβλήματα της τρίτης ηλικίας αλλά και σε μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή.
Οι έρευνες αυτές δεν είναι κάτι καινούριο. Από τους αρχαίους βοτανολόγους και τους αλχημιστές του μεσαίωνα έως τα υπερσύγχρονα εργαστήρια και την βιομηχανία των αντιγηραντικών προϊόντων, όλοι ψάχνουν την πηγή της νεότητας για χιλιάδες χρόνια. Η επιστήμη της μακροζωίας αν και δεν έχει καταλήξει, έχει βγάλει κάποια συμπεράσματα.
Η προσωπικότητα παίζει ρόλο
Μία έρευνα που διήρκεσε 80 χρόνια απέδειξε ότι, οι συνετοί, καλά οργανωμένοι και επίμονοι άνθρωποι που έχουν έγνοιες και λίγες εμμονές, μπορούν να ζήσουν περισσότερο. Αντίθετα από την κοινή πεποίθηση ότι οι άνετοι και λίγο αναίσθητοι χαρακτήρες θα ζήσουν πιο πολύ από όλους, τα αποτελέσματα της μεγάλης αυτής έρευνας είναι σαφή.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ευσυνείδητη συμπεριφορά επηρεάζει άλλα πράγματα στην ζωή μας. Μπορεί να μας οδηγήσει σε πιο υγιείς επιλογές που περιλαμβάνουν την επιλογή συντρόφου, εργασίας, και γενικότερα έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Η διατροφή μετράει
Πολλοί ερευνητές έχουν εξετάσει υπερήλικες που ζουν στις χώρες της Μεσογείου και την διατροφή τους. Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και είναι πλέον πολύ διάσημη παγκοσμίως, επειδή συνδέεται με την μακροζωία. Επίσης έχει συσχετιστεί με την πρόληψη καρδιακών νοσημάτων και την προστασία από την άνοια και άλλες ασθένειες που συνδέονται με τη μνήμη.
Ακόμα οι ίδιες έρευνες έδειξαν ότι στις μεσογειακές χώρες ο τρόπος ζωής των κατοίκων επίσης παίζει ρόλο. Το χαμόγελο και το χιούμορ παρά τις δυσκολίες είναι χαρακτηριστικά που διαθέτουν ακόμα και στα βαθιά γεράματα αυτοί οι υπερήλικες. Μάθε τα πάντα για την υγιεινή διατροφή
Το DNA είναι παράγοντας
Σίγουρα αν οι γονείς ζήσουν πολύ, δεν σημαίνει το ίδιο για τα παιδιά. Αλλά κάποιες έρευνες δείχνουν ότι το DNA ορισμένων ανθρώπων είναι πιο ανθεκτικό και δεν υποκύπτει εύκολα σε ασθένειες. Επίσης, μπορεί να έχουν διαφορετικά αποθέματα ντοπαμίνης και σεροτονίνης στον εγκέφαλο, που μπορεί να τους δίνουν ένα πλεονέκτημα στη ρύθμιση των λειτουργιών του σώματος.
Η μόρφωση βοηθάει
Η εκπαίδευση και η μόρφωση συνδέονται με την μακροζωία. Μία έρευνα του 2012 έδειξε ότι οι άνθρωποι με διπλώματα και μεταπτυχιακά ζουν περίπου εννέα χρόνια παραπάνω από αυτούς που άφησαν το σχολείο.
Μάλιστα άλλοι ερευνητές συμπέραναν ότι η εκπαίδευση μπορεί να είναι πιο καθοριστικός παράγοντας ακόμα και από το εισόδημα ενός ανθρώπου. Ακόμη η εξάσκηση του μυαλού με το διάβασμα μπορεί να αποτρέψει ασθένειες όπως το Alzhaimer, και να δώσει πνευματική υγεία ακόμα και σε μεγάλες ηλικίες.
Η πολλή δουλειά δεν βλάπτει
Όταν το στρες είναι παραγωγικό και δεν προκαλεί άλλα προβλήματα, μπορεί να βοηθήσει και να δώσει παραπάνω χρόνια ζωής. Έρευνες έδειξαν άλλωστε ότι πολλοί άνθρωποι που δούλεψαν πολύ σκληρά είναι τώρα υπερήλικες. Φυσικά κάποιοι θα αναρωτιούνται πώς αυτοί οι άνθρωποι ευχαριστιούνται τη ζωή;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έρχεται πάλι μέσα από τις έρευνες. Οι άνθρωποι αυτοί είναι παραγωγικοί ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, απολαμβάνουν αυτό που κάνουν και έτσι δεν μιζεριάζουν. Αντιθέτως, τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο κοινωνικοί από όσους δεν έχουν τίποτα να κάνουν.
Βοηθάει και ο διαλογισμός
Η επιστήμη καταλήγει ότι ο διαλογισμός μπορεί να αυξήσει τον μέσο όρο ζωής. Η σχετική έρευνα έδειξε κάποια πολύ σημαντικά ευρήματα. Σε πρώτη φάση έδειξε ότι το ένζυμο τελομεράση που ρυθμίζει τη σταδιακή γήρανση των κυττάρων μας, είναι κατά 30% πιο ενεργό σε όσους διαλογίζονται για τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει ότι το μυαλό μας επηρεάζει το σώμα μας.
Η υπερβολική θετική σκέψη δεν βοηθάει πάντα
Οι πολύ αισιόδοξοι άνθρωποι, δεν προγραμματίζουν τι θα κάνουν σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Φυσικά δεν έχουν όσο άγχος μπορεί να έχει κάποιος που είναι ρεαλιστής ή απαισιόδοξος, αλλά όταν κάτι δεν γίνει όπως το θέλουν έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να το αντιμετωπίσουν. Αυτό μπορεί να ισχύει και στην περίπτωση μίας ασθένειας.
Το παν είναι οι φίλοι
Οι άνθρωποι που έχουν πολλούς φίλους ζουν περισσότερο. Οι γυναίκες τείνουμε να έχουμε περισσότερη κοινωνική ζωή από τους άντρες και ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ζούμε πιο πολύ.
Το γεγονός ότι ζητάμε την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων μας πιο εύκολα, αλλά και η φροντίδα των ανθρώπων που αγαπάμε, μας κάνει να φροντίζουμε καλύτερα και τον εαυτό μας. Μάλιστα ορισμένοι επιστήμονες συνδέουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη ρύθμιση του άγχους με την επαφή με φίλους. Διάβασε επίσης πώς μπορείς να κάνεις πετυχημένες σχέσεις
Η καθιστική ζωή…σκοτώνει την μακροζωία
Οι πολλές ώρες καθιστικής ζωής, αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Η καθιστική ζωή δεν είναι μόνο η δουλειά σε γραφείο, αλλά επίσης το να βλέπει κανείς πολλές ώρες τηλεόραση. Ένας περίπατος μπορεί να διορθώσει τις ζημιά που κάνει η ζωή στην καρέκλα, ακόμα κι αν δεν γυμναζόμαστε καθόλου.
The post Τα 9 μυστικά της μακροζωία! appeared first on ediva.gr.
Κοινοποιήστε: