Έπιπλα, καναπέδες, τραπεζάκια σαλονιού, ξύλινα τσαντάκια που φιγουράρουν σε καταστήματα του Παρισιού, βαλιτσάκια, αξεσουάρ. Όλα παίζονται στη λεπτομέρεια! Ο Ιωάννης Τριγώνης είναι γνωστός για τα ιδιαίτερα ξύλινα σχέδιά του και τα μοναδικά έπιπλά του.
Ο Ιωάννης Τριγώνης πραγματοποιεί αρχιτεκτονικές μελέτες, μελέτες χώρου, αλλά ασχολείται πολύ ενταντικά με τη διακοσμητική και τις εφαρμογές επιπλοποιίας. Τα ξύλινα τσαντάκια του που λάτρεψαν τα κορίτσια εντός συνόρων, κάνουν καριέρα… στο Παρίσι. Εκτίθενται στην βιτρίνα του καταστήματος της Annie Guillemard-Créations, “Encadrement d’ Art et Creations”.
Η αδυναμία σου στο ξύλο δεν περιορίστηκε στα έπιπλα! Τι άλλο μπορεί να βρει κανείς στο εργαστήριό σου;
Το εργαστήριο άρχισε να λειτουργεί από τον πατέρα μου, από την αρχή της δεκαετίας του 80, δουλεύοντας αποκλειστικά το έπιπλο παραγγελίας. Από μικρός λοιπόν βρέθηκα ανακατεμένος με το υλικό του ξύλου και το πάθος των κατασκευών. Το αποτέλεσμα ήταν να εμπλουτίσω την τεχνογνωσία μου ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου Αρχιτεκτονικής στο Βέλγιο όπου και εργάστηκα μέχρι τα τέλη του 2008. Η επιστροφή στην Ελλάδα, ήταν και η στροφή για μένα προς την μικρή κλίμακα, κάτι που αγαπούσα από μικρός. Μέσα σε αυτήν την κατηγορία, αυτή δηλαδή του σχεδιασμού και υλοποίησης λειτουργικών αντικειμένων, πειραματίζομαι συνεχώς. Μέσα στα αντικείμενα μπορεί να βρει κανείς από φωτιστικά μέχρι σκακιέρες και από ξύλινες κρεμάστρες μέχρι θερμοκήπια εσωτερικού χώρου.
Μια πραγματικά ξεχωριστή συλλογή από αντικείμενα! Ποιο είναι το αγαπημένο σου;
Τα ξύλινα τσαντάκια είναι ένα από τα «λαμπρότερα» παραδείγματα αυτού του πειραματισμού. Αν πρέπει να διαλέξω ,αποτελούν για μένα την αφορμή για περισσότερο πειραματισμό και κατά συνέπια είναι η αγαπημένη μου, για την ώρα θεματολογία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνεργασία με δύο street artists από την Αθήνα, με αποτέλεσμα ένα υβρίδιο τσάντας και φορητό stencil για την εφαρμογή με graffiti του επιθυμητού σλόγκαν.
Οι ξύλινες τσάντες σου φιγουράρουν σε βιτρίνες του Παρισιού! Ήταν εύκολο να αναγνωριστείς και να προωθηθείς στο εξωτερικό;
Ξεχνάμε πολλές φορές πως υπάρχει ένας κόσμος εκτός συνόρων που είναι ανοιχτός σε ιδέες πέρα των συνηθισμένων. Έχοντας ζήσει πάνω από μια δεκαετία στο Βέλγιο, η αναζήτηση ήταν εύκολη. Η αποδοχή του αντικειμένου από το κοινό αντιθέτως έχει όπως και στην Ελλάδα τις δυσκολίες της. Το μυστικό είναι να βρει κανείς ανθρώπους με τον ίδιο ενθουσιασμό για το ιδιαίτερο και το πρωτότυπο, ώστε να βοηθήσουν στην ανάδειξή του. Νομίζω πως εύκολο δεν είναι ποτέ, αλλά σίγουρα είναι πιο ευχάριστο να δείχνεις τη δουλειά σου σε θετικούς ανθρώπους ή τουλάχιστον σε επαγγελματίες .
Μέχρι πού φτάνουν οι ξύλινες δημιουργίες;
Όσον αφορά τα τσαντάκια, βρίσκονται ήδη σε χέρια τόσο μακρινά όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ομάν και η Ιαπωνία. Για τη Θεσσαλονίκη, τα τσαντάκια βρίσκονται προς διάθεση στο εκθετήριο και shop του χώρου τέχνης “Ρώ” (Ρωμανού 5,Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310 226 552),
και φυσικά στο διαδίκτυο (www.etsy.com/shop/TIWoodWorks) .
Ποια τα πλάνα σου για το επόμενο διάστημα;
Υπάρχει μία διαρκής διάθεση πειραματισμού για να συνεχίσει να εμπλουτίζεται η γκάμα των αντικειμένων με καινούργιες ιδέες και σχέδια. Κάτι πιο συγκεκριμένο είναι πως με αφορμή την ανάδειξη και προώθηση των ξύλινων μου αξεσουάρ, προσπαθώ να «δραπετεύω» όσο πιο συχνά μπορώ στο εξωτερικό για να το πετύχω. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μικρό δίκτυο καταστημάτων στην Ευρώπη που θα θελήσει να υιοθετήσει τα αντικείμενα που κατασκευάζω.
Κοινοποιήστε: