Το πιο δημοφιλές reality της ελληνικής τηλεόρασης, το Survivor, φαίνεται να κρύβει κινδύνους που οδηγούν ακόμη και στον θάνατο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Θάνου Μακρογαμβράκη και Ελισάβετ Κυρίτση της εφημερίδας Espresso, η Γαλλία μετρά ήδη δύο απώλειες εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης. Συγκεκριμένα πριν 3 χρόνια παίκτης του γαλλικού Survivor, που γυρίστηκε στην Καμπότζη, έχασε τη ζωή του από την πρώτη μέρα από φυσικά αίτια, με τον γιατρό της αποστολής να αυτοκτονεί μετά από επίθεση που δέχτηκε από τα media ως υπεύθυνος του τραγικού συμβάντος.
Στο ελληνικό Survivor τα λιποθυμικά επεισόδια του Κωνσταντίνου Βασάλου φαίνεται να έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην παραγωγή και τους γιατρούς της εκπομπής. Σύμφωνα με την διαιτολόγο-διατροφολόγο Χριστίνα Μπαλαμώτη, η αναγκαστική αποχή των συμμετεχόντων από το φαγητό μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό όπως ατροφία του μυοκαρδίου, ορθοστατική υπόταση, αφυδάτωση και αρρυθμίες για τους άντρες, αλλά και προβλήματα έμμηνου ρήσης στις γυναίκες λόγω της απώλειας βάρους στον μυϊκό ιστό.
Η ίδια διατροφολόγος δηλώνει κάθετη ως προς την αόριστη κατανάλωση φαγητού: «Στη σύγχρονη κοινωνία υπάρχουν διαδικασίες που ακολουθούνται από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση ενός τρόφιμου, ποιοτικοί έλεγχοι μέχρι το προϊόν να φτάσει με ασφάλεια στο πιάτο μας. Δυστυχώς, όλα αυτά είναι πολυτέλεια στο “Survivor”, οπότε οι παίκτες καταναλώνουν ό,τι βρουν και το επεξεργάζονται με όποιον τρόπο μπορούν! Η ανεπαρκής θερμική επεξεργασία των τροφών, σε συνδυασμό με την απουσία ειδικών γνώσεων αναγνώρισης προβληματικών τροφών, και η ταυτόχρονη έκθεση του οργανισμού σε διατροφικές κακουχίες αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των παικτών, με τη δηλητηρίαση να φαντάζει το πιο απλό που μπορεί να πάθουν».
Τα προβλήματα, ωστόσο, έχουν συνέχεια και μετά το τέλος του παιχνιδιού. Η Χριστίνα Μπαλαμώτη αναφέρει στην Espresso τι έχουν να αντιμετωπίσουν οι παίκτες με την έξοδο τους από το σκληρό reality επιβίωσης: «Ενα πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι το σύνδρομο επανασίτισης. Η εισαγωγή της τροφής, αν δεν γίνει σταδιακά και ελεγχόμενα, αλλά γίνει απότομα σε έδαφος στέρησης του παίκτη και έντονης επιθυμίας για τροφή, μπορεί να προκαλέσει έντονες παρενέργειες στον οργανισμό, όπως δυσλειτουργία νεφρών, ήπατος (συκώτι), που χρήζουν ιατρικής παρέμβασης και νοσοκομειακής νοσηλείας».
Πηγή: yupiii.gr
Κοινοποιήστε: