Τα χρήματα είναι ίσως το πιο λεπτό ζήτημα ανάμεσα στους συντρόφους. Πολλά ζευγάρια αποφεύγουν να μιλήσουν γι’ αυτό ή χωρίζουν λόγω οικονομικών διαφορών. Για να μην καταλήξεις μόνος για κάτι τέτοιο δεν έχεις παρά να διαβάσεις τα 10 μυστικά που μοιράζονται για το χρήμα ζευγάρια που κράτησαν στον χρόνο και συμμετείχαν σε έρευνα του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν.
Συζητούν ανοιχτά για μικρές αγορές
Ποτέ δεν είναι αργά για να χτίσεις μια υγιή επικοινωνία γύρω από τα χρήματα. «Στην αρχή μιας σχέσης μίλησε για τα χρήματα, προτού χρειαστεί να το κάνεις» λέει η Kimmie Greene, ειδικός σε θέματα καταναλωτικών δαπανών. Μπορείς να το κάνεις συζητώντας για το ιδανικό budget που μπορείς να διαθέσεις για ένα Σαββατοκύριακο ή για τι σχεδιάζεις να κάνεις με τα χρήματα που θα πάρεις από ένα μπόνους στη δουλειά. Το να μιλάς για μικρές αγορές είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει για τη φάση που ίσως χρειαστεί να μιλήσετε για γάμο ή την αγορά ενός σπιτιού. Επίσης θα σου δώσει μια ιδέα για το πώς η σύντροφός σου σκέφτεται γύρω απ’ τα χρήματα.
Θέτουν συγκεκριμένους στόχους για τις μεγάλες αγορές
Οι προτεραιότητες είναι κάτι στο οποίο πρέπει να συμφωνείτε. Ως ζευγάρι προσπαθήστε να απαντήσετε σε ερωτήματα για έξοδα στο μέλλον όπως πολυτελές αυτοκίνητο ή μεταχειρισμένο, σπίτι στα προάστια ή στο κέντρο της πόλης, ιδιωτικό ή δημόσιο σχολείο. Αν τα βρίσκετε σε τέτοια μεγάλα θέματα θα μπορέσετε να αποφύγετε μεγάλες εκρήξεις και παρεξηγήσεις αργότερα. Το να δουλεύετε για ένα κοινό σκοπό μπορεί να σας βοηθήσει να ευθυγραμμιστείτε σε ζητήματα εξόδων.
Είναι ειλικρινείς για τις αδυναμίες τους
Τα ζευγάρια που πετυχαίνουν εκτός του ότι συζητούν τους οικονομικούς τους στόχους, συζητούν και τα πιθανά εμπόδια. Να είσαι ειλικρινής με τις «αδυναμίες» σου όσο πιο νωρίς μπορείς. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με μια φορτωμένη πιστωτική κάρτα, δόσεις φοιτητικού δανείου σε εκκρεμότητα ή ίσως και την αγάπη σου για τυχερά παιχνίδια. Αν είσαι στον πρώτο καιρό της σχέσης και δεν νιώθεις άνετα να μιλήσεις γι’ αυτά τότε κάν’ το την περίοδο των φορολογικών δηλώσεων. Μια χαρά θα βρεις μια αφορμή να το αναφέρεις. Σε κάθε περίπτωση αν την δεις να χαλιέται μην ξεκινήσεις τον πόλεμο. Προσπάθησε απλά να μοιραστείς μαζί της τις προσδοκίες σου και ενθάρρυνε τη να σκεφτεί μια ιδέα για το πώς να λύσεις το θέμα.
Γιορτάζουν τους ενδιάμεσους στόχους
Μέχρι να ξεπληρώσεις αυτό το δάνειο, που πρόλαβες και πήρες προ κρίσης, πιθανότατα θα έχεις ασπρίσει. Οπότε κάποιοι ενδιάμεσοι στόχοι μπορεί να σε κρατήσουν συγκεντρωμένο στον τελικό στόχο. Αν ψάχνετε για ένα καινούργιο σπίτι και μόλις μαζέψατε το 25% του συνολικού χρηματικού ποσού βγείτε μια βόλτα στη νέα σας γειτονιά και ανακαλύψτε τα εστιατόρια της. Η Greene πιστεύει ότι τέτοιες μικρές γιορτές μπορούν να σας εμψυχώσουν να συνεχίσετε την προσπάθεια.
Εστιάζουν στους στόχους αποταμίευσης και όχι στο όριο εξόδων
Αντί να συζητάτε πόσα ξοδεύετε κάθε μήνα, μιλήστε για το πόσα χρήματα βάζετε στην άκρη. Δημιουργεί ένα πιο αισιόδοξο πλαίσιο. Μπορείτε να βάλετε κοινό στόχο για αποταμίευση. Αυτό θα ανακουφίσει πολύ από απρόοπτα έξοδα που ίσως προκύψουν.
Δεν πληρώνουν πάντα μισά – μισά
Το να έχετε ένα κοινό λογαριασμό για τα κοινά έξοδα είναι μια καλή ιδέα, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα πληρώνετε μισά – μισά. Αντιθέτως μπορεί ο καθένας να συμβάλλει ανάλογα με το εισόδημά του. Αν για παράδειγμα βγάζεις 25% παραπάνω χρήματα από τη σύντροφό σου ίσως θα πρέπει να συνεισφέρεις τόσα παραπάνω στα κοινά κάθε μήνα. Μια τέτοια συμφωνία θα φέρει σίγουρα λιγότερες εντάσεις.
Ελέγχουν τα οικονομικά τους
Σε μια σχέση δεν είναι κακό ο ένας από τους δύο να τα πηγαίνει καλύτερα με το ζήτημα των χρημάτων. Ούτε πειράζει να αναλαμβάνει ο ένας τα ηνία, αρκεί να γίνεται τακτικός έλεγχος ώστε να μην χάνεται η μπάλα. Σύμφωνα με τη μελέτη του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν η προσωπική μας αίσθηση για το πόσο αξίζουμε επηρεάζεται από την δυνατότητα να αποφασίζουμε για οικονομικά θέματα. Εν ολίγοις νιώθουμε ότι μετράμε περισσότερο μέσα στη σχέση όταν τα οικονομικά του σπιτιού τα αντιμετωπίζουμε ως συνεργασία.
Τσεκάρουν τα μηνιαία έξοδα
Το να ορίσετε μια ημέρα που θα συζητάτε τα έξοδα του μήνα είναι κάτι που θα σας βοηθήσει πολύ, όχι μόνο στη διαχείριση των χρημάτων αλλά και στους στόχους αποταμίευσης. Μία Παρασκευή τον μήνα καθίστε να ελέγξετε μαζί τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς και τις πιστωτικές κάρτες ή τι λογαριασμούς χρωστάτε. Βάλτε και μια υπενθύμιση στο κινητό για να μην το ξεχάσετε και κάντε το μια αφορμή όχι μόνο για έλεγχο αλλά και για να γιορτάσετε τους μικρούς σας στόχους.
Γνωρίζουν τη φορολογική κατάσταση του άλλου
Αν είσαι παντρεμένος ή σχεδιάζεις να παντρευτείς είναι καιρός να σκεφτείς το θέμα της κοινής φορολογικής δήλωσης. Έχει σίγουρα περισσότερες φοροαπαλλαγές και γιατί να μην τις εκμεταλλευτείτε.
Χρησιμοποιούν οικονομικά εργαλεία
Αν και στη χώρα μας δεν είναι συνηθισμένη πρακτική στο εξωτερικό πολλά ζευγάρια απευθύνονται σε τρίτους ή σε κάποιο app που αναλαμβάνει να τσεκάρει την πορεία των οικονομικών τους.
Κοινοποιήστε: