H επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα από όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα
Aπόκοσμο τοπίο θύμισαν πολλές περιοχές της χώρας, καθώς η αφρικανική σκόνη και οι υψηλές θερμοκρασίες «έπνιξαν» σχεδόν όλη την Ελλάδα με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για επιπτώσεις στην υγεία. Το φαινόμενο απασχόλησε όλα τα μεγάλα ξένα μέσα
Guardian
«Η πορτοκαλί ομίχλη από τη σκόνη της Σαχάρας κατάπιε την Αθήνα» είναι ο τίτλος του Guardian για την αφρικανική σκόνη που έχει κάνει μεγάλο μέρος της Ελλάδας να θυμίζει απόκοσμο τοπίο. «Οι αρχές στην Ελλάδα προειδοποιούν ότι οι συγκεντρώσεις σκόνης μπορούν να μειώσουν το φως του ήλιου και την ορατότητα, ενώ τα αυξανόμενα επίπεδα λεπτών σωματιδίων ρύπανσης ενέχουν κινδύνους για την υγεία» σημειώνει
«Σύννεφα σκόνης που πνέουν από τη Σαχάρα κάλυψαν την Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις την Τρίτη, ένα από τα χειρότερα τέτοια επεισόδια που έπληξαν τη χώρα από το 2018, δήλωσαν αξιωματούχοι. Μια κίτρινη-πορτοκαλί ομίχλη έπνιξε αρκετές περιοχές μετά από μέρες ισχυρών ανέμων από το νότο, περιορίζοντας την ορατότητα και προκαλώντας προειδοποιήσεις από τις αρχές για κινδύνους στην αναπνοή» προσθέτει η βρετανική εφημερίδα
«Η Ελλάδα είχε ήδη χτυπηθεί από σύννεφα σκόνης της Σαχάρας στο τέλος Μαρτίου και αρχές Απριλίου, τα οποία έπνιξαν επίσης τμήματα της Ελβετίας και της νότιας Γαλλίας. Η Σαχάρα απελευθερώνει 60 έως 200 εκατομμύρια τόνους ορυκτής σκόνης ετησίως. Ενώ τα μεγαλύτερα σωματίδια επανέρχονται γρήγορα στη γη, τα μικρότερα μπορούν να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα, φτάνοντας ενδεχομένως σε όλη την Ευρώπη»
Daily Mail
«Τα μνημεία της Αθήνας μοιάζουν περισσότερο με σκηνές στον Άρη, αφού η σκόνη της ερήμου Σαχάρα έκανε πορτοκαλί τον ουρανό και το περιβάλλον. Οι ισχυροί νότιοι άνεμοι που έρχονταν από τη βόρεια Αφρική έβαψαν τη νότια Ελλάδα με την ασυνήθιστη απόχρωση καθώς περνούσε η μέρα.
Και οι παγκοσμίου φήμης τουριστικές τοποθεσίες απέκτησαν μια μοναδική εμφάνιση μετά το σύννεφο σκόνης που σάρωσε την πρωτεύουσα. Ορόσημα, όπως η Ακρόπολη, ο λόφος του Λυκαβηττού, ο ναός του Απόλλωνα και ο λόφος Τουρκοβούνια, καθώς και το πολύβουο κέντρο της πόλης, βάφτηκαν πορτοκαλί από τους ανέμους»
Η ξαφνική εξέλιξη του καιρού προκάλεσε επίσης την άνοδο των θερμοκρασιών με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 30 βαθμούς Κελσίου στο νότιο νησί της Κρήτης – περισσότερο από 20 βαθμούς Κελσίου υψηλότερα από το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ελλάδας. Οι ισχυροί άνεμοι έχουν επίσης πυροδοτήσει μη εποχικές πυρκαγιές στα νότια της χώρας.
Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι 25 πυρκαγιές ξέσπασαν σε όλη τη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες. Η Ελλάδα υφίσταται καταστροφικές, και συχνά θανατηφόρες, δασικές πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι, και πέρυσι η χώρα κατέγραψε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες Η επίμονη ξηρασία, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες της άνοιξης, έχουν εγείρει φόβους για μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τους πυροσβέστες τους επόμενους μήνες.
Κοινοποιήστε: