Τα ζουμερά και σαρκώδη βερίκοκα μετατρέπονται σε γλυκιά καλοκαιρινή τάρτα που ταιριάζει τέλεια με σπιτικό παγωτό βανίλια. Ιδανική για τις μέρες και τις νύχτες που θέλουμε κάτι δροσερό να μας γλυκάνει.
Υλικά
- 750 γρ. βερίκοκα, κομμένα στη μέση
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 6 σπόρους καρδάμωμο (κακουλέ)
- 100 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. βούτυρο κρύο
- 2-3 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού κανέλα
Για την καραμέλα
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
Για το παγωτό
- 1 φλιτζ. γάλα φρέσκο
- 1/2 φλιτζ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 λοβό βανίλια, ανοιγμένο στη μέση, ξυσμένα τα σποράκια
- 2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος 35%
Διαδικασία
Βήμα 1
Παγωτό βανίλια: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε μέσα τα σποράκια βανίλιας, τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι. Αφήνουμε να ζεσταθεί το γάλα και να λιώσει η ζάχαρη. Ανακατεύουμε με αυγοδάρτη. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε μέσα την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει στον πάγκο της κουζίνας.
Βήμα 2
Στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε ένα τάπερ και το βάζουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες. Μετά το δίωρο βγάζουμε από την κατάψυξη και αφρατεύουμε με πιρούνι. Ξαναβάζουμε στην κατάψυξη και επαναλάμβουμε μία-δύο φορές ακόμα την ίδια διαδικασία. Εναλλακτικά, παγώνουμε σε παγωτομηχανή.
Βήμα 3
Καραμέλα: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ρευστή καραμέλα.
Βήμα 4
Τάρτα: Στρώνουμε ένα φύλλο αντικολλητικής λαδόκολλας σε στρογγυλή φόρμα. Απλώνουμε την καραμέλα, τα σποράκια καρδάμωμο και τα βερίκοκα το ένα δίπλα στο άλλο, με την κομμένη τους πλευρά προς τα πάνω.
Βήμα 5
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη και την κανέλα και προσθέτουμε το βούτυρο κρύο, σε μικρά κομμάτια. Τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλά μας μέχρι να γίνει ψίχουλα, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε για να δέσει η ζύμη. Την ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικής λαδόκολας με τον πλάστη, σε διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της φόρμας. Απλώνουμε τη ζύμη πάνω από τα βερίκοκα.
Βήμα 6
Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 30΄.
Βήμα 7
Την αφήνουμε εκτός φούρνου να κρυώσει ελαφρώς και την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα για να την ξεφορμάρουμε.
Βήμα 8
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και σερβίρουμε με το παγωτό βανίλια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: