Πληθωρική τάρτα που θα λατρέψουν ακόμα και τα παιδιά που δεν αγαπούν και τόσο τα λαχανικά. Απολαύστε τη χλιαρή και σαν πρώτο πιάτο.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 130γρ. βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κρόκο αβγού
- 1-2 κουτ. σούπας νερό
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
- ½ κιλό μπρόκολο, σε μπουκετάκια
- 4 αβγά ελαφρά χτυπημένα
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
- 200γρ. ζαμπόν καπνιστό, ψιλοκομμένο
- 200γρ. τυρί κρέμα
- 150γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε το αλεύρι σε μπολ μαζί με το αλάτι, το βούτυρο και τον κρόκο του αβγού. Τα ανακατεύετε με τα δάχτυλα και ζυμώνετε συνεχώς, προσθέτοντας κουταλιά κουταλιά όσο κρύο νερό χρειαστεί μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη κουζίνας και την αφήνετε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Ανοίγετε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη και τη μεταφέρετε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα, φροντίζοντας να καλυφθούν και τα πλαϊνά τοιχώματα του σκεύους.
Βήμα 3
Τη σκεπάζετε με λαδόκολλα, ρίχνετε μερικά φασόλια από πάνω και την προψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά. Τη βγάζετε από το φούρνο, αφαιρείτε τη λαδόκολλα και τα φασόλια και την αφήνετε να κρυώσει.
Βήμα 4
Σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμύδια και το καπνιστό ζαμπόν. Βράζετε το μπρόκολο στον ατμό και, αφού στραγγίξει καλά, μοιράζετε τα μπουκετάκια στην επιφάνεια της τάρτας.
Βήμα 5
Μέσα σε μπολ ανακατεύετε το τυρί κρέμα με τα κρεμμύδια, το ζαμπόν και τα αβγά. Αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 6
Ρίχνετε το μίγμα πάνω από τα μπουκετάκια του μπρόκολου και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί. Ψήνετε την τάρτα στο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά.
ΣΙΜΟΝΗ ΚΑΦΙΡΗ
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης-Food Styling: Elena Jeffrey
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: