Αυτή η κομψή τάρτα με κιμά είναι μια πολύ καλή επιλογή για ορεκτικό στο τραπέζι της γιορτής.
Υλικά
Μερίδες: 6
Για τη ζύμη
- 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 γρ. αλάτι
- 140 γρ. βούτυρο
- 1 κρόκο αυγού
- 60 ml νερό κρύο
- 10 ml ε.π. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 120 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
- 150 ml λευκό ξηρό κρασί
- 150 ml ζωμό λαχανικών ή βοδινού
- 1 κουτ. γλυκού θρούμπι
- 150 γρ. κασέρι τριμμένο
- 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες
- 50 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζύμη: Βάζουμε στο μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο και χτυπάμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κρόκο, το νερό και το ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Την αφήνουμε για 1,5 ώρα στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη.
Βήμα 2
Ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την απλώνουμε σε μια ταρτιέρα. Κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι και βάζουμε ένα κομματάκι λαδόκολλα πάνω στη ζύμη, απλώνοντας όσπρια για βάρος όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20΄. Ξεφουρνίζουμε τη βάση της τάρτας.
Βήμα 3
Γέμιση: Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πάπρικα, τον πελτέ και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον ζωμό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και θρούμπι.
Βήμα 4
Όταν κρυώσει ο κιμάς ρίχνουμε τα τυριά, την κρέμα γάλακτος, τις σταφίδες, το γιαούρτι και το κουκουνάρι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Βήμα 5
Αδειάζουμε το μείγμα στην τάρτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20΄-25΄ μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
ΦΑΝΗΣ ΜΑΪΚΑΝΤΗΣ
Styling: Τζαννής Σιφναίος – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφία: Studio LM
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: