Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά στις κρίσιμες εκλογές συνέδρων στις 2-3 Νοεμβρίου, μια διαδικασία που θα καθορίσει τον συσχετισμό δυνάμεων για το Συνέδριο της 8ης Νοεμβρίου, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένει να διασφαλίσει την εκπροσώπησή του στο κόμμα. Η Πολιτική Γραμματεία, έχοντας αποκλείσει την υποψηφιότητά του, πυροδότησε ένταση, καθώς ο ίδιος διαμαρτύρεται για «δημοκρατικό έλλειμμα», επικαλούμενος καταστατικές παραβάσεις και πολιτική στοχοποίηση του από τη σημερινή ηγεσία.
ΣΥΡΙΖΑ: Οι συσχετισμοί των δυνάμεων και τα στρατόπεδα
Η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ ελέγχει τα εσωκομματικά όργανα, κάτι που αναμένεται να διατηρηθεί στις εκλογές συνέδρων. Αντίθετα, οι υποστηρικτές του Κασσελάκη ακολουθούν πιο μαχητική στρατηγική, οργανώνοντας κινητοποιήσεις και προειδοποιώντας ότι θα ασκήσουν πίεση στο συνέδριο. Ενδεικτικό είναι πως 3.000 υποστηρικτές του αναμένεται να βρεθούν στο χώρο, με την προσδοκία να επηρεάσουν τις διαδικασίες.
Η επιρροή των εκλογών στην ηγεσία και οι επόμενες κινήσεις
Η εκλογή των συνέδρων θεωρείται το τελευταίο ισχυρό κρας τεστ για τον Κασσελάκη. Στόχος του είναι να εξασφαλίσει μια υπολογίσιμη μειοψηφία, που θα του επιτρέψει να συνεχίσει τις προσπάθειες επιρροής και ανατροπής των αποφάσεων της Πολιτικής Γραμματείας. Αν αποτύχει σε αυτό, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος, ενώ παρατηρητές αναμένουν ότι το κλίμα στην παράταξη θα επιβαρυνθεί κι άλλο.
Το ρίσκο διάσπασης και η σημασία της συμμετοχής
Η πλευρά της ηγεσίας επισημαίνει ότι τα δεδομένα δεν ευνοούν τον Κασσελάκη και πως η απουσία ισχυρής στήριξης, καθώς και τα λίγα νέα μέλη που προστέθηκαν πρόσφατα, καταδεικνύουν περιορισμένη απήχηση. Η ίδια ηγεσία θεωρεί ότι η αντιπαράθεση συνιστά προσχηματική στρατηγική του πρώην προέδρου με στόχο την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ ως εφαλτήριο για άλλες κινήσεις.
Κοινοποιήστε: