ΚΥΣΕΑ: Στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στο Ισραήλ, της έντασης που προκαλεί σε ένα ευρύ τόξο του παγκόσμιου χάρτη και με τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας προ των πυλών, συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό. Στην ατζέντα σύμφωνα με πληροφορίες θα κυριαρχήσει η εκτίμηση της κατάστασης στο Ισραήλ και θα εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια για τις συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στη χώρα μας με επίκεντρο το ενδεχόμενο ενός νέου μαζικού μεταναστευτικού κύματος.
Από την πρώτη στιγμή ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή εξάλλου όλες οι εμπλεκόμενες ελληνικές αρχές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο, ενώ η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και υπάρχει απόλυτη επιφυλακή τόσο στα θαλάσσια όσο και στα χερσαία σύνορα της χώρας.
Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης βρίσκεται και το σενάριο μέλη της Χαμάς να επιχειρήσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή εντάσσοντας στο «διάδρομο» διαφυγής τους την Ελλάδα. Εξού και σε όλες τις αρμόδιες αρχές υπάρχει συναγερμός.
Το βάρος δίνεται στη φύλαξη των συνόρων
Παράλληλα στο επίκεντρο βρίσκονται δηλώσεις Ισραηλινού Υπουργού για εκκένωση της Λωρίδας της Γάζας προς την Αίγυπτο, την ώρα που το πέρασμα της Ράφα προς τη χερσόνησο του Σινά παραμένει κλειστό και το τελευταίο που θέλει ο Πρόεδρος Αλ Σίσι στο Κάιρο είναι μία μαζική είσοδος παλαιστινιακού πληθυσμού, που θα του δημιουργήσει μεγάλο εσωτερικό πρόβλημα. Το δεδομένο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να στρέψει τις μεταναστευτικές ροές προς άλλες κατευθύνσεις προς τα βόρεια.
Σε πρώτο χρόνο το βάρος δίνεται στη φύλαξη των συνόρων. Παράλληλα έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας σε Ισραηλινούς, ενώ αυξημένη ετοιμότητα υπάρχει σε δομές φιλοξενίας όπου διαβιούν Παλαιστίνιοι.
Όλα τα δεδομένα θα πέσουν στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στις 12.00 υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όπου εκφράστηκε η ανησυχία και για τη χριστιανική παρουσία στους Αγίους Τόπους. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την ισραηλινή πλευρά για να προστατευθεί η Μονή Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα από πλήγματα των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η θέση της Τουρκίας
Η καθαρή στάση της χώρας μας υπέρ του Ισραήλ έχει εκτιμηθεί τόσο από το Τελ Αβίβ όσο και από τις ΗΠΑ που κυριαρχούν στο ΝΑΤΟ. Η σαφήνεια της Ελλάδας, πάντως, έρχεται σε αντιδιαστολή με την επαμφοτερίζουσα στάση της Τουρκίας, η οποία, από εκεί που επιχειρούσε επαναπροσέγγιση με τη Δύση, τα βάζει με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Μένει να φανεί, αν αυτή η επανατοποθέτηση της Τουρκίας σε ένα κρίσιμο ζήτημα για το ΝΑΤΟ θα έχει κάποια επίπτωση στον ελληνοτουρκικό διάλογο, αλλά και στη συζήτηση για μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό. Υπενθυμίζεται ότι για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας έχουν προγραμματιστεί δύο σημαντικά ραντεβού, αυτό της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με τον Τούρκο υφυπουργό Μπουράκ Ακτσαπάρ για τον πολιτικό διάλογο, αλλά και αυτή του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον κ. Ακτσαπάρ για τη θετική ατζέντα.
Ο Νίκος Δένδιας, πάντως, προσερχόμενος χθες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ άφησε αιχμές για την Τουρκία, επικαλούμενος την ανάγκη ενότητας της Συμμαχίας στο θέμα της Γάζας. «Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται πλήρως τις προσδοκίες των Παλαιστινίων μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας των ηνωμένων εθνών όμως οι βάρβαρες επιθέσεις όπως αυτή της Χαμάς την υποθηκεύουν και υποθηκεύουν αυτές τις προσδοκίες. Η Ελλάδα έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο κράτος του Ισραήλ σε αυτήν την τραγική περίσταση. Αλλά θέλω να πω ότι αυτό πρέπει να το κάνουν όλες οι χώρες της Συμμαχίας μας», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας με νόημα.
Κοινοποιήστε: