Στρατιωτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, και μάλιστα με μόνιμη παρουσία, «ρίχνουν» οι ΗΠΑ, ενόψει των προγραμματισμών που προβλέπει η αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συμφωνίας.
Η μόνιμη αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα, σίγουρα αποτελεί εν μέρει μια θετική εξέλιξη, καθώς συμβάλει στην αποτρεπτική ισχύ της χώρας και επιβεβαιώνει τη σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ωστόσο από την άλλη πλευρά η Ελλάδα καθίσταται στόχος των εχθρών των ΗΠΑ.
Αρκούν ή όχι πιθανά «αντίμετρα» δια μέσου των Ηνωμένων Πολιτειών στην κοινωνία του Βόλου ώστε να «δεχτούν» δίχως άλλα παρατράγουδα την μετακίνηση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών;
Πιθανότατα αυτό θα φανεί το προσεχές διάστημα, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ σκοπεύουν, όπως δήλωσαν πρόσφατα Αμερικανοί Αξιωματούχοι, να αυξήσει την παρουσία της στο Στεφανοβίκειο του Βόλου.
Εκεί μάλλον ποντάρουν και στο Ελληνικό Επιτελείο ώστε να πεισθεί η τοπική κοινωνία, οι τοπικοί βουλευτές, οι φορείς της περιοχής κ.α., να «επιτρέψουν» την μόνιμη μετακίνηση του συνόλου των Πεζοναυτών από τη Μαγνησία. Από Ελληνικής πλευράς σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται «διερευνητικές» κινήσεις προς την ισχυρή τοπική κοινωνία.
Ένα πρώτο δείγμα των Αμερικανικών προθέσεων έχει γίνει γνωστό εδώ και λίγους μήνες, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ύστερα από την πρόσφατη εμπειρία των Ενόπλων Δυνάμεων τους που «ξεχειμώνιασαν» στον Βόλο με ελικόπτερα Apache, Chinook, Black Hawk, σκοπεύουν να το επαναλάβουν από τον επόμενο μήνα με μεγαλύτερη δύναμη που θα ξεπεράσει ίσως τα 400 στελέχη και σχεδόν ίδια δύναμη ελικοπτέρων.
Νέες αμερικανικές εγκαταστάσεις στο Στεφανοβίκειο
Το δεύτερο χειροπιαστό στοιχείο για την αύξηση της Αμερικανικής παρουσίας στον Βόλο, αποτελούν οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ κατά την ομιλία του στο στρατηγικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε δηλώσει:
«Ανυπομονούμε για την επόμενη μετακίνηση της αμερικανικής αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο μέσα στους επόμενους μήνες. Η κοινή μας δουλειά ωφελεί την Ελλάδα, ενδυναμώνει τη συμμαχία και κάνει πιο ασφαλή την περιοχή».
Το τρίτο στοιχείο του ρεπορτάζ από πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναφέρει ότι σύμφωνα με τα διαμειφθέντα στο πλαίσιο των συμφωνιών που πρόκειται να υπογραφούν τις επόμενες ημέρες ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει και πρόβλεψη η οποία αναβαθμίζει το Στεφανοβίκειο, με την κατασκευή από τους Αμερικανούς και δικών τους εγκαταστάσεων μέσα στην 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού.
Οι ίδιες πηγές, όπως αναφέρει το Hellas Journal, λένε ότι αυτές οι εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν από υπόστεγα για τα ελικόπτερα μέχρι και γυμναστήριο, κάτι που συνοδεύει πάντα και παντού τις Αμερικανικές δυνάμεις ανά τον κόσμο και κυρίως στα σημεία που υπάρχει μόνιμη παρουσία.
Το πολιτικό κόστος «αγκάθι» της μετακίνησης
Μετά από αυτή την εξέλιξη ίσως ξεκολλήσει το θέμα της μετεγκατάστασης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών που προεκλογικά πάγωσε με την απόφαση του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, καθώς ο σχεδιασμός της μετακίνησης ήταν δική του έμπνευση από τις εποχές στο ΓΕΕΘΑ.
Βέβαια η όλη αλήθεια είναι ότι η απόφαση πάρθηκε τότε από το Μεγάρου Μαξίμου, αλλά από την άλλη πλευρά ο Ναύαρχος, παρά τις όποιες αντιρρήσεις τελικά πήρε πίσω τον δικό του σχεδιασμό, που όλοι είχαν χειροκροτήσει πλην της τοπικής κοινωνίας του Βόλου.
Πόσο χρόνο θα χρειαστεί ώστε να παρθεί η τελική απόφαση για μετακίνηση των Πεζοναυτών; Ουδείς ανώτατος δεν μπορεί με σιγουριά να το απαντήσει διότι πάνω απ’ όλα απαιτείται η απόφαση του υπουργού και βέβαια να επωμιστεί το όποιο πολιτικό κόστος, ακόμη και με «αντίμετρα».
Και το λέμε αυτό διότι όσοι Αξιωματικοί ρωτήθηκαν είτε στο Επιτελείο είτε των Ειδικών Δυνάμεων σημειώνουν ότι μπορεί να υπάρχουν ξανά οι ίδιες, ίσως και περισσότερες αντιδράσεις. Οι σκέψεις-απόψεις αυτές στηρίζονται στο γεγονός πως η τοπική κοινωνία και οι βουλευτές της περιοχής είναι μια γροθιά.
Άρα και οι Αμερικανοί επί μονίμου βάσεως στον Βόλο και οι Πεζοναύτες εκεί κι αυτό γιατί; Διότι πάντα όλοι θα μετρούν το πολιτικό κόστος.
Πηγή: pentapostagma.gr
Το Διαβάσαμε Στρατό στην Ελλάδα οι ΗΠΑ: Έρχεται μόνιμη στρατιωτική παρουσία στο Στεφανοβίκειο
Κοινοποιήστε: