Πολύ πιο επιθετικές στρατηγικές ρευστοποίησης ακινήτων αναμένεται να εφαρμόσουν τα funds που αγοράζουν κόκκινα δάνεια επιδιώκοντας αποδόσεις 15% στην ελληνική αγορά.
Με μεγαλύτερη «ευκολία» θα επιλέγουν την οδό των πλειστηριασμών τα funds που εξαγοράζουν κόκκινα δάνεια, αφού το 25-30% των απαιτήσεων που αγοράζουν έχει αποτιμηθεί σε επίπεδο ρευστοποίησης.
Όπως αποκαλύπτει στο insider.gr ανώτατη τραπεζική πηγή, τα funds που επενδύουν στην παράλληλη αγορά NPEs που αναπτύσσεται στη χώρα μας προσβλέπουν σε αποδόσεις 15% ετησίως. Σε αυτές έχουν συνυπολογίσει ρευστοποιήσεις ρευστοποιημένων ακινήτων σε αναλογία 1 δανείου στα 3 ή 4 δάνεια.
Αυτό από μόνο του προεξοφλεί μια πολύ πιο επιθετική στρατηγική των funds στους πλειστηριασμούς ακινήτων σε σύγκριση με αυτό που έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα στη χώρα -ιδίως μετά το «πάγωμα» των πλειστηριασμών για μία περίπου δεκαετία στη διάρκεια της κρίσης.
Σημειώνεται ότι ήδη έχει δρομολογηθεί η μεταφορά NPEs 60 δισ. ευρώ στη δευτερογενή αγορά -μαζί με την πώληση της FPS- το οποίο σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των NPEs περνά στα χέρια των funds. Στη νέα αυτή εποχή, οι servicers έχουν συμβουλευτικό ρόλο με στόχο τη βέλτιστη είσπραξη των απαιτήσεων, ωστόσο, τη στρατηγική ρευστοποιήσεων αποφασίζουν τα ξένα funds που έχουν κάνει απόβαση στη χώρα μας.
«Τέλος» στην προστασία πρώτης κατοικίας
«Ο Έλληνας δεν πιστεύει ότι θα του πάρουν το σπίτι» εξηγούν οι ίδιες πηγές στην ερώτηση γιατί οι «κόκκινοι» δανειολήπτες δεν έχουν αξιοποιήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα που προσφέρει προστασία της πρώτης κατοικίας με κρατική επιδότηση της δόσης. Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, το ευνοϊκό μέτρο θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου και, από εκεί και πέρα, «ξεχνάμε την προστασία της πρώτης κατοικίας», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.
Το σημερινό καθεστώς προστασίας -μέσω της πλατφόρμας και της δικαστικής οδού (Νόμος Κατσέλη)- θα αντικατασταθεί από τον ενιαίο πτωχευτικό κώδικα που γράφει αυτόν τον καιρό ειδική ομάδα εργασίας υπό το Υπουργείο Οικονομικών. Το νέο καθεστώς θα προβλέπει την πτώχευση των ιδιωτών με απαλλαγή από το σύνολο των χρεών -προς Δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες- προκειμένου τα άτομα που δεν διαθέτουν περιουσία να απαλλαγούν από τα χρέη τους.
Αυτό σημαίνει, πάντως, ότι η πλατφόρμα της πρώτης κατοικίας θα λειτουργεί για 3,5 ακόμη μήνες και παράγοντες της αγοράς διατυπώνουν ικανοποίηση για τους ρυθμούς επιτάχυνσης των τελευταίων μηνών, μετά και την απλοποίηση των διαδικασιών.
Συγκεκριμένα, από 1/7/2019 μέχρι 10/1/2020:
• Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 59.802 ενδιαφερόμενοι χρήστες
• Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 39.689 χρήστες
• Έχουν υποβληθεί 1.548 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες
• Έχουν δοθεί 491 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες
• Έχουν ήδη αποδεχθεί 172 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων
• Έχει ήδη εγκριθεί η Κρατική επιδότηση σε 88 πολίτες.
Με πληροφορίες από: insider.gr
Το Διαβάσαμε Στο «σφυρί» 1 στα 3 σπίτια θα βγάζουν τα funds
Κοινοποιήστε: