Εξωγήινα διαμάντια σχηματίζονται έξω από την ατμόσφαιρα της γης, με τους επιστήμονες να διαπιστώνουν πως σε κάποιους πλανήτες βρέχει διαμάντια.
Η ύπαρξη διαμαντιών είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στο σύμπαν. Η ζέστη, η πίεση και ο άνθρακας που υπάρχουν στο σύμπαν αρκούν για να σχηματίσουν συμπαγή διαμάντια σε διάφορους πλανήτες. Τέτοια διαμάντια συνήθως σχηματίζονται σε μεγάλους πλανήτες όπως ο Κρόνος και ο Δίας. Πρόσφατα όμως, επιστήμονες βρήκαν νέα στοιχεία για την ύπαρξη βροχής διαμαντιών στον Ποσειδώνα και τον Ουρανό.
Η σύσταση της ατμόσφαιρας σε αυτούς τους παγωμένους γιγαντιαίους πλανήτες είναι από υδρογόνο και μεθάνιο. Έτσι, οι δυνατές αστραπές μετατρέπουν το μεθάνιο σε καθαρό υδρογόνο και άνθρακα. Μετά, αυτά τα σύννεφα άνθρακα κολλάνε μαζί σχηματίζοντας γραφίτη και τα ακραία επίπεδα πίεσης που υπάρχουν σ’ αυτούς τους πλανήτες μετατρέπουν τον γραφίτη σε πολύτιμα διαμάντια. Έπειτα, λόγω του φαινομένου της βαρύτητας, τα διαμάντια πέφτουν στην καρδιά του πλανήτη. Κάποιοι ερευνητές μάλιστα, κατάφεραν να «κατασκευάσουν» τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτούς τους πλανήτες μέσα στο εργαστήριο και κατάφεραν να δημιουργήσουν βροχή διαμαντιών.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται διαμάντια στο διάστημα. Μικροσκοπικά διαμάντια, όχι πολύ μεγαλύτερα από τα μόρια, υπάρχουν άφθονα στους μετεωρίτες. Περίπου το 3% του άνθρακα σε αυτούς τους μετεωρίτες είναι στη μορφή νανο-διαμαντιών. Τα διαμάντια σχηματίζονται στους μετεωρίτες όταν συγκρούονται οι αστεροειδείς και οι συγκρούσεις σπάνε τον άνθρακα σε μικροσκοπικά διαμάντια.
Ο μετεωρίτης Almahata Sitta, έπεσε στην ατμόσφαιρα της γης το 2008. Τα θραύσματά του που απαρτίζονται από μικροσκοπικά διαμάντια, υπό του χιλιοστού, βρέθηκαν στον κρατήρα του μετεωρίτη στην Αριζόνα. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα διαμάντια υπάρχουν σε άστρα πλούσια σε άνθρακα σε ολόκληρο το σύμπαν.
Ένα διαμαντένιο αστέρι με το όνομα λευκός νάνος ανακαλύφθηκε από αστρονόμους σε απόσταση 900 έτη φωτός μακριά από τη γη και είναι φτιαγμένο από άνθρακα και οξυγόνο. Αυτό το άστρο έχει θερμοκρασία 2700 °C (4900 °F) και κρυώνει εδώ και 11 δισεκατομμύρια χρόνια. Καθώς κρυώνει κρυσταλλοποιείται, σχηματίζοντας ένα τεράστιο διαμάντι στο διάστημα. Σε απόσταση 4.000 έτη φωτός μακριά, οι επιστήμονες βρήκαν ένα εξωηλιακό πλανήτη, ο οποίος είναι είκοσι φορές πυκνότερος από τον Δία και η κύρια σύστασή του είναι ο άνθρακας και λόγω της έντονης πίεσης, ο άνθρακας μετατρέπεται σε ένα πολύ πυκνό διαμάντι.
Τα διαμάντια μπορεί να είναι εξαιρετικά σπάνια στη γη, το διάστημα όμως είναι γεμάτο από αυτά!
Κοινοποιήστε: