Κων. Γουργουλιάνης: Στον κορωνοϊό «χρεώνονται» θάνατοι και άλλων παθήσεων!
Το γεγονός ότι στον κορωνοϊό «χρεώνονται» θάνατοι και από άλλες παθήσεις και πρέπει να ηρεμήσουμε μένοντας μακριά από τα τηλεοπτικά κανάλια και ορισμένα ΜΜΕ που καλλιεργούν κλίμα τρομολαγνείας, τόνισε μέσω του Ράδιο ΕΝΑ 102,5, ο Κώστας Γουργουλιάνης καθηγητής Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας.
Ο καθηγητής τόνισε ζούμε εποχές άλλων πανδημιών και κάλεσε σε ψυχραιμία και ηρεμία και «να αφήσουν τους ειδικούς να βρουν την καλύτερη λύση».
Όπως ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης, η εμπειρία των προηγούμενων πανδημιών είναι πολύτιμη. Τον καιρό της γρίπης του 2018 χρεώνονταν στη γρίπη και θάνατοι που δεν οφείλονταν σ’ αυτή. Το ξαναζούμε και τώρα. Ο άτυχος συμπολίτης που ήρθε από τη Σύρο, είχε καρκίνο και διαγνώστηκε με κορωνοϊό, χρεώθηκε ως θύμα του ιού, ενώ είχε καρκίνο. Ο ασθενής που πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο 55 χρονών, έγινε ο έλεγχος αν θα γίνει δωρητής οργάνων και βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, χρεώθηκε στον Covid-19.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, στον καιρό της φυματίωσης, ένα βιβλίο πνευμονολογίας είχε 450 σελίδες για τη φυματίωση και 50 σελίδες για όλα τα άλλα νοσήματα. «Δηλαδή ο πρωταγωνιστής σε κάποιες μέρες και αν αυτό είναι ένα λοιμώδες νόσημα που τρομάζει, συμπαρασύρει και τα άλλα νοσήματα μαζί. Με την κατάσταση αυτή, που το Νοσοκομείο έχει καταλυθεί από ασθενείς που έρχονται ως πιθανά κρούσματα κορωνοϊού, αισθάνομαι ότι κάποιοι άλλοι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα που ήταν συχνοί στα νοσοκομεία μας, δεν υπάρχουν αυτό το διάστημα, γιατί φοβούνται να πάνε στο νοσοκομείο», ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης.
Συμπαρασύρουν τον κόσμο
Σύμφωνα με τον καθηγητή στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα, ένα ρόλο έχουν παίξει ορισμένα ΜΜΕ, που συμπαρασύρουν με τον φόβο και τον τρόμο τους τον κόσμο.
«Τα καταλαβαίνω και τα δικαιολογώ όλα αυτά, αλλά από την άλλη μεριά, σ’ αυτό τον καιρό της απομόνωσης όλοι είναι στο σπίτι, βλέπουν πολύ τηλεόραση και βλέπουν και το διαδίκτυο. Δεν καταλαβαίνω, γιατί πρέπει να αναπαραχθεί η είδηση ότι πέθαναν τρεις σε μια μέρα, κάτι που γίνεται σε μια διάθεση τρομολαγνείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε ότι είχε κυκλοφορήσει η είδηση ότι γνωστός δημοσιογράφος ήταν διασωληνωμένος και την άλλη μέρα διέψευσε, λέγοντας ότι βρίσκεται στο σπίτι του, ενώ για το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Λάρισα, είπε ότι κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια εβδομάδα πριν επιβεβαιωθεί!
Άλλη μια επιδημία
Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε ότι φέτος στην Ελλάδα πέθαναν 100 άνθρωποι από την κοινή γρίπη και νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ περίπου 300 άνθρωποι. Όπως είπε, ας τελειώσουμε και με την ιστορία του κορωνοϊού και μετά να κάνουμε απολογισμό.
Ο καθηγητής Ιατρικής είπε ότι τρομάζει το άγνωστο και αυτό που ζούμε και συμπλήρωσε ότι το θέμα είναι ότι ξαναζούμε πάλι – και είναι επιστημονικά ενδιαφέρον – όσα έγιναν στις πανδημίες, από τον λοιμό των Αθηνών και τις τελευταίες με τον sars και τον mers.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα που λήφθηκαν τώρα, έχουν ληφθεί ξανά στο παρελθόν στην πανδημική γρίπη του 1918 σε μια πολιτεία της Αμερικής, που είχε λιγότερα θύματα, σε σχέση με μια άλλη πολιτεία που δεν πήρε μέτρα και πέθαναν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παραπάνω.
«Δεν ξέρω τι ενδιαφέρει τον κόσμο για τους συνδυασμούς φαρμάκων, που δεν ρωτούν για την πνευμονία, πνευμονόκοκκο, λυκόπλασμα, από τα οποία πεθαίνει 5% των ασθενών ή από τη λετζιονέλλα (νόσος των Λεγεωνάριων) πεθαίνει το 17%. Καταλαβαίνω την αγωνία του να βρεθεί ένα φάρμακο, αλλά πολλά πράγματα στην ιατρική έχουν μια σχετική ανασφάλεια, καθώς οι διαγνώσεις δεν είναι 100% σίγουρες, ούτε και οι φαρμακευτικές αγωγές, εκτός από τα αντιβιοτικά για την φυματίωση», επισήμανε ο γιατρός.
Ο κ. Γουργουλιάνης σημείωσε ότι και οι γιατροί παρασύρονται καμία φορά και δημιουργούν ανασφάλεια και να αφήσουμε τους ειδικούς που δουλεύουν κάθε μέρα, να κάνουν το καλύτερο. Η ανάλυση μελετών είναι πολύ δύσκολο να γίνει από κάποιον, που δεν έχει σχέση με την ιατρική. Ο γιατρός συστήνει στον κόσμο να σταματήσει να βλέπει πολύ τηλεόραση, να παρακολουθεί την ενημέρωση που γίνεται καθημερινά από το υπουργείο, για την οποία είπε ότι την εμπιστεύεται και είναι ό,τι καλύτερο ακούγεται αυτόν τον καιρό και να μην αναπαράγουν ότι ακούν, γιατί αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ και θα είμαστε πιο ήρεμοι.
Πίεση για ελέγχους
Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής είπε ότι προς το παρόν η πίεση του συστήματος υγείας βρίσκεται στα περιστατικά που πηγαίνουν στο νοσοκομείο με βάση της οδηγίες του ΕΟΔΥ, δηλαδή αντιμετωπίζουν χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα, κάνουν πυρετό και ελέγχονται, ενώ θύμισε ότι τις τελευταίες μέρες όλα τα δείγματα για κορωνοϊό ήταν αρνητικά.
Όπως είπε, για να ληφθεί ένα δείγμα από ύποπτο ασθενή, το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό πρέπει να φοράει ειδική στολή, μάσκες κλπ. που είναι μιας χρήσης και πρέπει να πετιούνται. Επίσης τόνισε ότι υπάρχουν κρεβάτια στο τμήμα λοιμωδών, όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς μέχρι να βγει η απάντηση και μετά ή φεύγουν στο σπίτι ή πάνε στην κλινική, ενώ αυτοί που είναι θετικοί και είναι λίγοι προς το παρόν για τη Θεσσαλία, παραμένουν στο Νοσοκομείο με νοσηλεία πάνω από 10 μέρες και στη συνέχεια παίρνουν εξιτήριο.
Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη σ’ αυτή τη φάση δόθηκε χρόνος στο σύστημα υγείας να προετοιμαστεί και εάν τα πράγματα πάνε έτσι, εκτίμησε ότι θα πάμε καλά.
Με πληροφορίες από: e-synews.gr
Το Διαβάσαμε Στον κορωνοϊό «χρεώνονται» θάνατοι και άλλων παθήσεων
Κοινοποιήστε: