Παρθενώνας: Το βράδυ που βομβαρδίστηκε η ιστορία
Στέκει και αγναντεύει την Αθήνα τρεις χιλιετίες, επιβάλει το μεγαλείο του στους επισκέπτες και χαρίζει απλόχερα δέος και συγκίνηση. Κι όμως τη βραδιά της 26ης Σεπτεμβρίου, ο βενετός δόγης Φραγκίσκος Μοροζίνι έδειξε μηδαμινό σεβασμό στο μεγαλειώδες μνημείο του Αθηναϊκού πολιτισμού.
Στην προσπάθειά του να κατατροπώσει τον τούρκικο στρατό που είχε οχυρωθεί στο Ναό του Παρθενώνα, ο Μοροζίνι δε δίστασε να στήσει κανόνια γύρω από τον ιερό βράχο και, παραβλέποντας την αξία των μνημείων, να δώσει εντολή για το βομβαρδισμό. Η βόμβα χτύπησε τα αποθέματα πυρομαχικών που είχαν τοποθετηθεί στο κέντρο του ναού, ανατινάζοντας την οροφή και μαζί της και ένα κομμάτι του κτηρίου.
Σε μία απόπειρα αποκατάστασης, οι στρατιώτες του Μοροζίνι με αδέξιους χειρισμούς έκαναν τη δυτική πλευρά του ναού να αποκολληθεί και να θρυμματιστεί. Η Άννα Ακεργέλμ, κυρία επί των τιμών της συζύγου του Σουηδού ναυάρχου Ότο Κένιγκσμαρκ, ο οποίος είδε ιδίοις όμμασι την καταστροφή, έγραψε σε επιστολή της “Ο κόσμος δε θα μπορέσει να ξαναχτίσει τέτοιο αριστούργημα”, και κατά πάσα πιθανότητα να έχει δίκιο.
Τα σημάδια από τις οβίδες εκείνης της βραδιάς, θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στα, ανεκτίμητης αξίας, πληγωμένα μάρμαρα του επιβλητικού Παρθενώνα. Εκείνη η “τυχαία” βολή όπως τη χαρακτήρισε ο Μοροζίνι, κατέστρεψε γλυπτά, μάρμαρα, τμήμα του ναού όμως η λεηλασία που έλαβε χώρα έπειτα, άφησαν γυμνό το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μνημείο των αρχαίων χρόνων.
Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου η ιστορία της Αθήνας άλλαξε παντοτινά εικόνα, αλλά όχι και ουσία. Ο Παρθενώνας, έστω και θρυμματισμένος, θα στολίζει πάντα το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, θα αποδίδει τιμές στην προστάτιδά της, και θα τραβάει τα βλέμματα όλου του κόσμου εξιστορώντας μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της ανθρωπότητας…
Ματίλντα ΚαλλιοντζήΠηγή Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1687, λίγο πριν ξημερώσει η 27η, η πολιορκία του αδίστακτου Μοροζίνι οδήγησε στην εντολή του βομβαρδισμού του Παρθενώνα
Κοινοποιήστε: