Τον δρόμο για την φυλακή έδειξαν ανακρίτρια και εισαγγελέας στους πέντε από τους επτά συλληφθέντες, που κατηγορούνται για συμμετοχή στο κύκλωμα μαστροπείας το οποίο αποκάλυψε η πολύμηνη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη
Ανάμεσα σε αυτούς που προφυλακίζονται είναι ο 43χρονος φερόμενος «εγκέφαλος» του κυκλώματος, όπως επίσης η σύζυγός του και ο γιος τους.
Εκτός από την σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών, η ίδια εγκληματική οργάνωση φαίνεται πως τέλεσε απάτες (και σε απόπειρα) με εικονικά τροχαία ατυχήματα, ενώ δάνειζε χρήματα αξιώνοντας μηνιαία επιτόκια που προσεγγίζουν το 20%.
Ήδη από χθες είχαν απολογηθεί δύο μέλη του κυκλώματος, με τον πρώτο να προφυλακίζεται και τον δεύτερο να αφήνεται ελεύθερος. Σήμερα ήταν η σειρά των υπολοίπων πέντε να δώσουν εξηγήσεις στην 5η τακτική ανακρίτρια, που χειρίζεται την υπόθεση.
Οι κατηγορούμενοι διώκονται για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, και κατά περίπτωση για μαστροπεία και συνέργεια στην πράξη αυτή, εμπορία ανθρώπων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, απάτη (τετελεσμένη και σε απόπειρα), άμεση συνέργεια στην απάτη, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ψευδή υπεύθυνη δήλωση και παράνομη κατοχή όπλου.
Τι είπε στην απολογία του ο φερόμενος «εγκέφαλος»
Ο 43χρονος που φέρεται ως «διευθύνων» την εγκληματική οργάνωση κατά την απολογία του αρνήθηκε το σύνολο των κατηγοριών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Δεν προώθησα, ούτε εξώθησα, ούτε εξανάγκασα άλλον στην πορνεία και ουδέποτε εκμεταλλεύτηκα τα έσοδα από την πορνεία άλλου», φέρεται να απολογήθηκε στην ανακρίτρια.
Επιπλέον, ο ίδιος αρνήθηκε ότι μέσω αγοράς αυτοκινήτων νομιμοποίησε παράνομα έσοδα, τονίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η αγορά και η πώληση γινόταν στα πλαίσιο της εμπορικής του δραστηριότητας από το 2014, όταν συνέστησε σχετική ατομική επιχείρηση. Αρνήθηκε δε, ότι τέλεσε απάτες μέσω εικονικών τροχαίων ατυχημάτων.
Οι ισχυρισμοί του, ωστόσο, δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακρίτρια που ομόφωνα του «έδειξαν» το δρόμο προς τις φυλακές, όπως επίσης σε τέσσερις συγκατηγορούμενούς του. Στους δύο που αφέθηκαν ελεύθεροι, έναν άνδρα και μία γυναίκα, επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.
Υπενθυμίζεται ότι ως “εγκέφαλος” του κυκλώματος φέρεται ένας 43χρονος Έλληνας, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται η 42χρονη σύζυγός του και ο 21 ετών γιος τους.
Εις βάρος τους η εισαγγελέας πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, και κατά περίπτωση για μαστροπεία και συνέργεια στην πράξη αυτή, εμπορία ανθρώπων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, απάτη (τετελεσμένη και σε απόπειρα), άμεση συνέργεια στην απάτη, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ψευδή υπεύθυνη δήλωση και παράνομη κατοχή όπλου.
Η εξάρθρωση του κυκλώματος ήταν προϊόν πολύμηνης έρευνας που διεξήγαγε το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης και κορυφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τη σύλληψη των εμπλεκόμενων προσώπων. Για συμμετοχή στο ίδιο κύκλωμα αναζητείται ένα ακόμη άτομο, ενώ η ογκώδης δικογραφία περιλαμβάνει επιπλέον 12 άτομα που διώκονται για επιμέρους πράξεις του κατηγορητηρίου.
Ο τιμοκατάλογος και τα καθαρά έσοδα
Με επίκεντρο τρία καταστήματα που λειτουργούσαν υπό τον μανδύα της παροχής ψυχαγωγικού και χαλαρωτικού μασάζ, το κύκλωμα φαίνεται πως υποχρέωνε γυναίκες να προσφέρουν ερωτικές υπηρεσίες σε πελάτες, με τον τιμοκατάλογο να κυμαίνεται ανάλογα με το είδος των προσφερόμενων υπηρεσιών από 30 έως 90 ευρώ. Οι παθούσες δεν λάμβαναν σταθερό μισθό, αναγκάζονταν να δουλεύουν 10 ώρες την ημέρα, πολλές φορές υπό την απειλή ή χρήση βίας, λεκτικής και ψυχολογικής, όπως προέκυψε κατά την αστυνομική έρευνα. Ανάμεσα στις εννέα εργαζόμενες ήταν μία γυναίκα από την Ουκρανία, 41 ετών, η οποία εγκατέλειψε την πατρίδα της λόγω του πολέμου και, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, φιλοξενείται πλέον σε μονάδα υποστηρικτικής αγωγής για γυναίκες – θύματα εμπορίας ανθρώπων.
Οι επιχειρήσεις «βιτρίνα» λειτουργούσαν στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στον Εύοσμο και στην οδό Μοναστηρίου, ενώ όταν η πρώτη σταμάτησε να λειτουργεί (τον περασμένο Μάρτιο) άρχισε να λειτουργεί ανάλογη επιχείρηση στην πόλη των Σερρών. Ως υπεύθυνη για τη λειτουργία τους φέρεται μία 30χρονη, η οποία συνελήφθη ενώ τα καταστήματα λειτουργούσαν στο όνομα ενός 54χρονου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τις διωκτικές αρχές ως «αχυράνθρωπος». Ο τελευταίος που φαίνεται να λάμβανε μηνιαίως το ποσό των 400 ευρώ απολογήθηκε ήδη και αποφασίστηκε η προσωρινή του κράτηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΛ.ΑΣ., οι ημερήσιες εισπράξεις του κυκλώματος προσέγγιζαν τα 600 ευρώ και μηνιαίως τις 18.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι ο 43χρονος «διευθύνων» την εγκληματική οργάνωση δεν κατέβαλε σταθερούς μισθούς στις εργαζόμενες, ούτε ασφαλιστικές εισφορές και φόρους, τα καθαρά κέρδη από τα μέσα του 2023 που ξεκίνησαν οι αστυνομικές έρευνες υπολογίζονται σε 12.000 ευρώ, τον μήνα.
Οι αγορές αυτοκινήτων και το “κόλπο” με τα εικονικά τροχαία
Μέρος των παράνομων εσόδων φαίνεται πως νομιμοποιούνταν μέσω αγοράς πολυτελών ή μη αυτοκινήτων από το εξωτερικό, ορισμένα από τα οποία χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής ομάδας και κάποια μεταβιβάζονταν σε τρίτα πρόσωπα ύστερα από τις διαδικασίες έκδοσης των προβλεπόμενων αδειών κυκλοφορίας. Με τον τομέα των αυτοκινήτων συνδέεται και το αποδιδόμενο στην οργάνωση σκέλος των εικονικών τροχαίων ατυχημάτων με σκοπό την εξαπάτηση ασφαλιστικών εταιρειών.
Ως “πρωταγωνιστής” της απάτης φαίνεται ο 43χρονος (διατηρεί ατομική επιχείρηση που μεσολαβεί στην πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων) με τη συνδρομή περιστασιακών συνεργών του, όπως περιγράφεται στην ίδια δικογραφία, η οποία περιλαμβάνει πέντε περιπτώσεις τροχαίων και για δύο απ’ αυτές το κύκλωμα πέτυχε να αποζημιωθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα υποτιθέμενα τροχαία εμφανίζονται να έχουν σημειωθεί σε περιοχή κοντά στον τόπο διαμονής του 43χρονου και σε όλες τις περιπτώσεις τα οχήματα του κυκλώματος εμφανίζονται να μην έχουν υπαιτιότητα για την πρόκληση των συγκρούσεων, την οποία όμως αποδέχονταν πλήρως οι οδηγοί των άλλων οχημάτων. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψαν ύποπτες τηλεφωνικές επικοινωνίες και επισκέψεις σε συνεργεία αυτοκινήτων, όπως καταγράφεται στη δικογραφία, ενώ για εμπλοκή στο σκέλος αυτό συνελήφθη ένας 43χρονος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής που μετά την απολογία του στην ανακρίτρια αφέθηκε ελεύθερος.
Επιπλέον, στο κατηγορητήριο περιγράφονται δάνεια που χορήγησε το κύκλωμα σε τρίτα πρόσωπα που είχαν ανάγκη από μετρητά και για τα οποία ζήτησε και λάμβανε μηνιαία επιτόκιο 20%, σε κάποια περίπτωση 12% χάριν διευκόλυνσης προς τον λήπτη.
Κοινοποιήστε: