Εκδήλωση για την εγγραφή των χρησμών της Αρχαίας Δωδώνης στον κατάλογο της UNESCO έγινε το Σάββατο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων στην είσοδο του οποίου τοποθετήθηκε και το ειδικό σήμα του παγκόσμιου πολιτιστικού οργανισμού.
Οι επισκέπτες του Μαντείου της Δωδώνης χάρασσαν τα ερωτήματά τους προς τους θεούς σε μολύβδινα ελάσματα, τα οποία από τον Μάιο του `23 εγγράφηκαν στον Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της UNESCO με τον τίτλο: «Μνήμη του Κόσμου».
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, και η προϊσταμένη της Εφορίας Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προέβησαν στα αποκαλυπτήρια της πινακίδας εγγραφής στον κατάλογο της UNESCO στην είσοδο του Μουσείου.
Η κ. Μενδώνη στο χαιρετισμό της τόνισε πως «οι προοπτικές που ανοίγονται για την περαιτέρω έρευνα και επιστημονική μελέτη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού συνόλου είναι μεγάλες και μέσω αυτού, μπορεί να ακουστεί περισσότερο το όνομα της Δωδώνης, ανά την υφήλιο». Η υπουργός Πολιτισμού ερωτηθείσα σχετικά είπε ότι δεν έγινε καμία έκπτωση για προεκλογικούς λόγους σε ότι αφορά το φάκελο ένταξης του Ζαγορίου στη λίστα των πολιτιστικών τοπίων της UNESCO. Για το αίτημα ένταξης του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είπε ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη, όπως επίσης ότι απαιτείται χρόνος και προσπάθεια και για την ανέγερση αρχαιολογικού μουσείου στο χώρο της Δωδώνης. Τέλος, εκτίμησε ότι η διαδικασία ένταξης της Νικόπολης στον κατάλογο της UNESCO, μεταφέρεται για το 2026.
Η Υπουργός Πολιτισμού, σημείωσε ότι «το γεγονός της εγγραφής δεν έχει μόνο υψηλό ηθικό και συμβολικό χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα πολύπλευρη σημασία και αξία για την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου». Τα ελάσματα, ως μοναδικό εύρημα, αποτελούν αντικείμενο όχι μόνον επιστημονικού ενδιαφέροντος, αλλά και πρόσκληση για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας, τόσο στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Ιωαννίνων, όσο και στον εράσμιο χώρο της Δωδώνης, όπου προχωρούν, με γοργούς ρυθμούς η ανάδειξη κτισμάτων του αρχαίου ιερού, καθώς και η αναστήλωση του θεάτρου.
Αναφερόμενη στην εξαιρετική σημασία αυτών των πολύτιμων ελασμάτων από το ιερό του Δωδωναίου Διός, η Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε ότι «αποτελούν ένα μοναδικό για τα ελληνικά αρχαιολογικά δεδομένα κλειστό, ομοιογενές, εκτενώς δημοσιευμένο και εξαιρετικά τεκμηριωμένο σύνολο, άμεσων γραπτών πηγών, που εμπλουτίζει ουσιαστικά τις γνώσεις μας για την κλασική και ελληνιστική περίοδο σε ένα ευρύ πεδίο: Από τη γλωσσολογία και την επιγραφική, έως τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής θρησκείας και κοινωνίας», ενώ παράλληλα «φωτίζουν και πλείστες πτυχές της προσωπικής και κοινωνικής ζωής των ανθρώπων κάθε εποχής, των ζητημάτων της καθημερινότητας αλλά και των υπαρξιακών προβληματισμών, των ενδόμυχων φόβων, των ελπίδων και των προσδοκιών τους».
Η Λίνα Μενδώνη ανέλυσε το ρόλο του Διεθνούς Ευρετηρίου της UNESCO «το οποίο αποσκοπεί στη διαφύλαξη της καταγεγραμμένης και τεκμηριωμένης κληρονομιάς της ανθρωπότητας, ώστε αυτά τα αγαθά να ξεπεράσουν τη λήθη, να υπερβούν τη φθορά και να αναδειχθούν σε κοινό κτήμα της ανθρωπότητας, μέσω της διασφάλισης της ανοιχτής προσβασιμότητάς τους».
Πηγή: ΕΡΤ
Κοινοποιήστε: