Τη Δευτέρα ξεκινά η τελευταία εβδομάδα πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου και η χώρα φτάνει στο τέλος της πορείας μιας αρκετά μεγάλης προεκλογικής περιόδου, που ξεκίνησε τον Απρίλιο με την προετοιμασία για τις ευρωεκλογές και εκείνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως…
η ένταση μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ. εξαντλήθηκε το πρώτο διάστημα με αποτέλεσμα να βιώνουμε ίσως την πιο άνευρη και άχρωμη προεκλογική περίοδο εθνικών εκλογών της τελευταίας δεκαετίας.
Ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους στη συνέντευξή του στο Open το βράδυ της Πέμπτης με ολομέτωπη επίθεση στη Ν.Δ., εστιάζοντας για πρώτη φορά τόσο έντονα στον Κώστα Καραμανλή και στις ευθύνες της διακυβέρνησής του κατά την περίοδο 2004-2009. Χαρακτηριστικά, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή ότι επέλεξε να φύγει αφήνοντας πίσω του πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. ευρώ, αφήνοντας έτσι ανοιχτή την πόρτα στους δανειστές.
Οσο κι αν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε πως σε κάθε ευκαιρία μιλούσε για τις ευθύνες του Κώστα Καραμανλή, παραμένει αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η κριτική που έχει δεχτεί τόσο αυτός όσο και στελέχη της κυβέρνησής του στο παρελθόν πως απέδιδαν ευθύνες μόνο στο ΠΑΣΟΚ και στο περιβάλλον Σημίτη, ήταν βάσιμη.
Εντύπωση έκανε το γεγονός ότι στη συνέντευξη δεν έγινε καμία ερώτηση για την υπόθεση σχετικά με τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης (τοποθέτηση νέου προέδρου και νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου). Αύριο λήγει η θητεία της ηγεσίας της Δικαιοσύνης για την οποία έγινε μεγάλος ντόρος το προηγούμενο διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί πλέον προσωπική ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος από τη Δευτέρα θα είναι το πρόσωπο της επικαιρότητας, καθώς όλοι θα περιμένουν να δουν τι θα πράξει. Αν υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τις αλλαγές στην ηγεσία, θα βρει απέναντί του σύσσωμη την αντιπολίτευση. Αν δεν υπογράψει, θα βγει απέναντί του την κυβέρνηση που εισηγήθηκε τις αλλαγές βάσει του δικαιώματος που έχει να τις κάνει.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκειμένου να μη ρίξει λάδι στη φωτιά, να μην κάνει τίποτε την επόμενη εβδομάδα και να πράξει, ό,τι κι αν είναι αυτό, τη μεθεπόμενη εβδομάδα όταν θα έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των εκλογών.
Η εκτίμηση, πάντως, όπως εκφράζεται μέσω διαρροών και φημών, είναι πως ο κ. Παυλόπουλος δεν θα υπογράψει τις αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση, η οποιαδήποτε απόφαση πάρει, ακόμα και μετά την 7η Ιουλίου, αναμένεται να πυροδοτήσει κόντρα στο νέο πολιτικό σκηνικό που θα έχει προκύψει από τις κάλπες. Σε κάθε περίπτωση η χώρα οδεύει σε εκλογές με μια μείζονα θεσμική εκκρεμότητα.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Δημήτρη Τερζή, ΕΔΩ…
Κοινοποιήστε: