Στην ελληνική πόλη Μασσαλία, την έδρα του επιχειρηματία από την Κερασούντα και πρωτεργάτη για τη Δημοκρατία του Πόντου Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη, πραγματοποιείται έως τις 7 Ιουλίου το 6ο Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου Επιστημόνων για τις Γενοκτονίες (International Network of Genocide Scholars, INoGS). Φιλοξενείται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aix-Marseille.
Το INoGS παρουσιάζεται ως μία μη κερδοσκοπική και χωρίς πολιτικό προσανατολισμό οργάνωση που ασχολείται με την διεπιστημονική μελέτη και ανάπτυξη ακαδημαϊκού διαλόγου στο πεδίο της συγκριτικής μελέτης γενοκτονιών.
Αυτά τα συνέδρια θεωρούνται ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρουσιαστούν ζητήματα θεμελιώδους σημασίας για την μελέτη των γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένων των θεωρητικών και μεθολογικών προσεγγίσεων της ακραίας βίας, αλλά και το πώς θα αναπτυχθούν τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την πρόληψη και την καταστολή.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου, τους οποίους επικαλείται το Pontosnews, στόχος είναι να ανοίξουν νέοι δρόμοι στην έρευνα και παράλληλα να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων επιστημόνων που εκπροσωπούν διαφορετικά ερευνητικά πεδία. Τίτλος του είναι «Γενοκτονία και μαζική βία: Διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση;». Μεταξύ των θεμάτων για τα οποία θα υπάρξουν εισηγήσεις είναι η σεξουαλική βία, οι αναγκαστικές εξαφανίσεις, τα βασανιστήρια, το μαζικό τραύμα, ο βίαιος χωρισμός των παιδιών από τους γονείς, η επίλυση των συγκρούσεων, και οι πρωτοβουλίες μεσολάβησης.
Ανάμεσα στους επιστήμονες που ταξίδεψαν στη Μασσαλία είναι και ο δρ Νεότερης Ιστορίας και επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ Θεοδόσης Κυριακίδης. Το πάνελ στο οποίο θα λάβει μέρος είναι το 403 και είναι προγραμματισμένο για το Σάββατο 7 Ιουλίου. Θέμα της εισήγησής του είναι η συμβολική βία και η μνήμη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (Symbolic violence and memory in the Genocide of the Greeks of Pontus).
Τι σημαίνει αυτό;
Δεν είναι μόνο η διεθνής αναγνώριση πως στον Πόντο αλλά και στην Μικρά Ασία διαπράχθηκε γενοκτονία Ελλήνων.
Η διεθνοποίηση ιστορικών θεμάτων σε περιοχές, στις οποίες ξεδιπλώνονται σχέδια διαμελισμού, ανοίγουν την πόρτα για αυτονόμηση περιοχών, εν προκειμένου του ελληνικού μας Πόντου.
Πρώτα ενημερώνουν την παγκόσμια κοινή γνώμη και μετά προχωρούν, όσο το δυνατόν αναίμακτα, στα σχέδιά τους.
Η πολιτική έχει να κάνει με συμφέροντα, κανείς δεν αγαπάει τους Έλληνες. Άλλωστε σχέδια διαμελισμού υπάρχουν και για την σημερινή Ελλάδα, όπως για παράδειγμα «κράτος Μακεδονίας», με απόσχιση ελληνικών εδαφών, μετά την παράδοση του ονόματος στις Πρέσπες.
Πάντως η επιλογή της Μασσαλίας για εμάς είναι άκρως συμβολική, καθώς πρόκειται για πόλη Ελλήνων, κάτι που βροντοφωνάζουν ακόμα και οι οπαδοί στο γήπεδο.
el.grΠηγή Στην Μασσαλία των Ελλήνων ανοίγουν δρόμοι για ελεύθερο Πόντο! Τι σημαίνει αυτό;
Κοινοποιήστε: