Kliktv.gr
  • Αρχική
  • Ελλαδα
  • Κοσμος
  • Περιβαλλον
  • Αθλητικα
  • Lifestyle
  • Υγεια
  • Γυναικα
  • Πολιτισμός
    • Βιβλιο
    • Θέατρο
    • Μουσική
  • Auto-Moto
  • Διαφορα
    • Κοινωνικά
    • Συνταγές
  • Αστρολογία
☰
Kliktv.gr
Home > Ελλαδα
247 views 5 sec 0 Comment

Στα κάγκελα οι λογιστές: Εντόπισαν αρρυθμίες και λάθη – Τα σημεία που θέλουν προσοχή

rularulina_xo0ks4zq - 17 Μαΐου 2024

Κοινοποιήστε:

  • Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) Facebook
  • Click to share on X(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) X
Στα-κάγκελα-οι-λογιστές:-Εντόπισαν-αρρυθμίες-και-λάθη-–-Τα-σημεία-που-θέλουν-προσοχή

Έρχονται κακά μαντάτα για τους φορολογούμενους λόγω των πολλών προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί στη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Ορισμένα από αυτά αφορούν μεταξύ άλλων στα:

  • Έκτακτα επιδόματα που έχουν χορηγηθεί στους συνταξιούχους: Το πρόβλημα είναι ότι αυτά δεν έχουν αναρτηθεί ακόμα στο taxisnet.
  • Κάποιες βεβαιώσεις τόκων καταθέσεων που έχουν αποστείλει ορισμένες τράπεζες: Και σε αυτή την περίπτωση έχουν  εντοπιστεί ότι υπάρχουν λάθη.
  • Βεβαιώσεις αποδοχών που δεν έχουν αποστείλει κάποιοι δήμοι της χώρας  αλλά και ορισμένα υπουργεία και υγειονομικές περιφέρειες.
  • Τα προσυμπληρωμένα εισοδήματα των συνταξιούχων: Σε αυτά καταγράφονται λάθη

Πάντως ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα στοιχεία που έχουν προσυμπληρωθεί στο έντυπο Ε1 από τη φορολογική διοίκηση θα πρέπει να είναι σχεδόν 1,3 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν επιλεγεί για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων.

Αναλυτικά:

  • Οι παραπάνω θα πρέπει να ελέγξουν με σχολαστικότητα τους κωδικούς με τα ποσά των μισθών και των συντάξεων, το ύψος των ηλεκτρονικών αποδείξεων, το εμβαδόν και τη διεύθυνση της κύριας ή της δευτερεύουσας ή της εξοχική κατοικίας, τα αυτοκίνητα τις τυχόν δαπάνες για αποπληρωμή δανείων καθώς και τα προσωπικά δεδομένα.
  • Όσοι από τους φορολογούμενους δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις στα «προκάτ» στοιχεία  δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια για την υποβολή της  φορολογικής τους δήλωσής, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί αυτόματα την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024 από την ΑΑΔΕ. Ωστόσο, εάν το επιθυμούν, μπορούν να πατήσουν νωρίτερα το «κουμπί». Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή λείπουν δεδομένα οι φορολογούμενοι αυτοί υποχρεούνται να τροποποιήσουν ή και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλουν τη δήλωσή τους, μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της στις 26 Ιουλίου.
  • Επίσης, οι φορολογούμενοι που έχουν επιλεγεί για τη διαδικασία της αυτόματης υποβολής της δήλωσης από την ΑΑΔΕ αλλά και όσοι έχουν υποβάλει δηλώσεις πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής θα ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση (από το δεύτερο 15νθήμερο Μαΐου) μέσω e-mail και στη θυρίδα τους στο myAADE και το myAADEapp για μεταβολές των στοιχείων που η ΑΑΔΕ έχει λάβει για αυτούς από τρίτους φορείς (πχ εργοδότες, πιστωτικά ιδρύματα), ώστε να μπορούν να ελέγξουν εάν μεταβάλλεται η φορολογική τους υποχρέωση και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες.

Πάντως η ΑΑΔΕ έχει ήδη ενημερώσει τους φορολογούμενους για τους οποίους οι δηλώσεις θα συμπληρωθούν αυτόματα, με e-mail στη θυρίδα «Τα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp. Μάλιστα, έχει ήδη εκδώσει και το …προσωρινό εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο θα οριστικοποιηθεί μετά τις όποιες διορθώσεις υπάρξουν από την πλευρά των φορολογουμένων.

Φορολογικές δηλώσεις: Τι λένε οι λογιστές – φοροτεχνικοί

«Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του Μαΐου και δυστυχώς οι Λογιστές – φοροτεχνικοί, παρατηρούμε ότι δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις. Οι φορείς του δημοσίου και οι τράπεζες, υπέβαλαν λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για τους περισσότερους φορολογούμενους. Επίσης παρατηρούμε πως οι μηχανογραφικές εταιρείες ακόμα δεν έχουν προλάβει να αναβαθμίσουν τα προγράμματα τους με τα νέα έντυπα φορολογίας γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εργασία των φοροτεχνικών» σημείωσε στις 15 Μαΐου σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ).

Αναλυτικά, σύμφωνα  με την ΠΟΦΕΕ, τα προβλήματα αφορούν:

  • Την επιστρεπτέα προκαταβολή στον κωδικό 727  που δεν συμπληρώθηκε.
  • Τους λανθασμένους τόκους  καταθέσεων και δανείων. Αυτό δεν έχει επιλυθεί ακόμα για όλες τις τράπεζες.
  • Τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων τα οποία δεν έχουν ανέβει ακόμη στο taxisnet.
  •  Διάφορα υπουργεία (π.χ. όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης), υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι δήμοι δεν έχουν ανεβάσει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών.
  • Tις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών.
  • O κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια – λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης.
  • Το μεταφορικό ισοδύναμο ιδιωτών (χωρίς επαγγελματική δραστηριότητα) καταχωρείται χειρόγραφα στο Ε1 (προτάθηκε από την ΠΟΦΕΕ αν υπάρχει δυνατότητα να γίνεται αυτόματα η διαδικασία).
  • Τα αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν φαίνονται στο Ε1.

Επίσης η Ομοσπονδία αναφέρει πως «υπάρχουν πολλά παράπονα υπερηλίκων που υποχρεώνονται να μεταβούν στις τράπεζες για να ανοίξουν λογαριασμούς για να πάρουν αριθμό λογαριασμού (ΙΒΑΝ)» . Η πρόβλεψη αυτή, παρ’ ότι συνεπάγεται ταλαιπωρία για ορισμένους φορολογούμενους μεγάλης ηλικίας είναι απαραίτητη καθώς η ΑΑΔΕ λόγω έλλειψης IBAN αναζητά μάταια 185.000 φορολογουμένους προκειμένου να τους επιστρέψει φόρους 60 εκατ. ευρώ.

Αλλά και εντοπίστηκαν λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών – αφορά γεωργικές επιχειρήσεις, σημειώνει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία.

Το χρονολόγιο της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με το χρονολόγιο της ΑΑΔΕ:

  • Έως τη Δευτέρα. 1 Ιουλίου 2024 γίνεται η υποβολή της αρχικής φορολογικής δήλωσης.
  • Από την Τρίτη 2 Ιουλίου έως την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 γίνεται η υποβολή των τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων χωρίς την επιβολή κυρώσεων (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Παράλληλα επισημαίνεται πως στην εφαρμογή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχει δημιουργηθεί ειδικό ψηφιακό αρχείο το οποίο περιλαμβάνει:

  • Τα στοιχεία που έχει λάβει υπόψη της η ΑΑΔΕ
  • Το φορολογικό αποτέλεσμα, χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό, που προκύπτει με βάση αυτά.

PREVIOUS

Σημάδια που «μυρίζουν» χωρισμό

NEXT

Ρολό κιμά με αυγό, τυλιχτό με μπέικον τρέλα
Related Post
Ηράκλειο:-Σωρεία-παραβάσεων-στον-ΒΟΑΚ-μέσα-σε-ένα-24ωρο
8 Μαρτίου 2025
Ηράκλειο: Σωρεία παραβάσεων στον ΒΟΑΚ μέσα σε ένα 24ωρο
Ισχυρός-σεισμός-στα-Ιωάννινα-–-Πού-ήταν-το-επίκεντρο
22 Ιουλίου 2025
Ισχυρός σεισμός στα Ιωάννινα – Πού ήταν το επίκεντρο
Καιρός:-Αλλάζει-ξανά-το-σκηνικό-με-ισχυρές-βροχές-και-καταιγίδες-–-Έντονα-φαινόμενα-και-στην-Αττική
4 Μαρτίου 2024
Καιρός: Αλλάζει ξανά το σκηνικό με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Έντονα φαινόμενα και στην Αττική
Βόλος:-Στη-φυλακή-μητέρα-δύο-παιδιών-–-Κλώτσησε-αστυνομικό-στο-κεφάλι-και-του-έσκισε-το-φρύδι
8 Απριλίου 2025
Βόλος: Στη φυλακή μητέρα δύο παιδιών – Κλώτσησε αστυνομικό στο κεφάλι και του έσκισε το φρύδι
Comments are closed.

Follow me on Blogarama

klikTv.gr

Το kliktv.gr δεν ελέγχει τη διαθεσιμότητα, το περιεχόμενο, την πολιτική προστασίας των προσωπικών δεδομένων, την ποιότητα και την πληρότητα των υπηρεσιών άλλων web sites και σελίδων στα οποία παραπέμπει μέσω “δεσμών”, hyperlinks ή διαφημιστικών banners. Συνεπώς, για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιασθεί κατά την επίσκεψη/χρήση τους, ο χρήστης οφείλει να απευθυνθεί απευθείας στα αντίστοιχα web sites και σελίδες, τα οποία και φέρουν ακέραια τη σχετική ευθύνη για την παροχή των υπηρεσιών τους. Το kliktv.gr σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι ενστερνίζεται ή αποδέχεται το περιεχόμενο ή τις υπηρεσίες των web sites και των σελίδων στα οποία παραπέμπει ή ότι συνδέεται με αυτά κατά οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Διαβάστε περισσότερα στους ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ

Contact us: info@kliktv.gr
  • KlikTv
  • Privacy
  • Contact
Contact us: info@kliktv.gr © Copyright 2013-2023 - Kliktv.gr. All Rights Reserved