Ευλογημένη. Η μάνα η οποία μόλις γέννησε και κρατάει το μικροσκοπικό μωρό της στην αγκαλιά της τυλιγμένο σε ροζ ή μπλε κουβερτάκι.
Ευλογημένη. Η μάνα που περπατάει στο δρόμο χέρι χέρι με τα δυο της παιδιά, τα οποία τσακώνονται για το ποιο θα φάει το κυπελλάκι και ποιο το χωνάκι.
Ευλογημένη. Η έγκυος γυναίκα που χαϊδεύει την κοιλιά της που έχει γίνει στρογγυλή και τεράστια σαν καρπούζι.
Ευλογημένες και ευτυχισμένες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίρνουν κάθε μέρα φωτιά. Εγκυμοσύνες, γέννες, πρώτη μέρα στο σχολείο, πάρτι, θεατρικά, αγώνες.
Μόνο στο Instagram ανεβαίνουν κάθε μέρα 90,4 εκατομμύρια αναρτήσεις με το hashtag #blessed και εκατοντάδες χιλιάδες άλλες αναρτήσεις που έχουν σχέση με ευλογημένες μαμάδες, ευλογημένες μανούλες, ευλογημένες μανάδες και γενικά γυναίκες ευλογημένες από το Θεό, επειδή τους έδωσε παιδιά.
Το «ευλογημένη» μπροστά στη λέξη μητέρα έχει γίνει καραμέλα. Χρησιμοποιείται για να προσδώσει στον όρο μια γεύση μοναδικότητας και λαμπρότητας, μια αίσθηση μεγαλοπρέπειας και ανωτερότητας.
Αν ισχύουν τα παραπάνω είμαι και εγώ ευλογημένη για τα καλά. Έχω δύο πανέμορφα και υγιέστατα παιδιά, έναν υπέροχο σύζυγο και ένα μεγάλο και άνετο σπίτι. Αισθάνομαι τεράστια ευγνωμοσύνη για όσα μου έδωσε η ζωή. Μάλλον η τύχη με αγαπάει πολύ και με αντάμειψε πλουσιοπάροχα.
Ναι, είμαι ευλογημένη, αν και με τη λέξη αυτή δεν τα πάω και τόσο καλά. Αν το σκεφτείς πιο καλά, είναι μια όμορφη και γλυκιά λέξη, φέρει όμως ένα τεράστιο βάρος. Γιατί; Γιατί υποδηλώνει τη θεϊκή παρέμβαση, μια ανώτερη δύναμη που πραγματοποιεί τις επιθυμίες μας σαν άλλο τζίνι και επιλέγει ποια θα μείνει έγκυος, ποια θα κάνει γερά και δυνατά παιδιά και ποια είναι καταδικασμένη να μείνει για πάντα άκληρη. Ευλογημένη σημαίνει τυχερή και ευνοημένη από Τον Θεό.
Εν μέρει καταλαβαίνω γιατί οι μαμάδες θεωρούν τους εαυτούς τους ευλογημένους. Τα πρώτα φτερουγίσματα και οι πρώτες κλωτσιές του μωρού μέσα στην κοιλιά τους. Η αγκαλιά στο νεογέννητο που ουρλιάζει ξαπλωμένο στο στήθος της μάνας του και ψάχνει να πιει γάλα. Οι λέξεις στερεύουν όταν πρόκειται να περιγράψουμε αυτές τις στιγμές. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις αυτά τα συναισθήματα γι’ αυτό το λόγο οι μαμάδες νιώθουν ότι μόνο η λέξη ευλογημένη τις αντιπροσωπεύει. Τι γίνεται όμως με τις άλλες γυναίκες, τις λιγότερο «τυχερές»;
Δεν έχω ζήσει τον πόνο μέσα στην οικογένεια μου, αλλά τον έχω δει. Εργάζομαι ως παιδίατρος τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έχω δει πολλά παιδιά να πεθαίνουν στα χέρια μου, παιδιά που έπασχαν από καρκίνο ή άλλες ανίατες ασθένειες, παιδιά που έφυγαν ξαφνικά χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι. Είδα τον πόνο στα μάτια των γονιών καθώς έβλεπαν τα παιδιά τους να σβήνουν. Είδα τα βάσανα τους, την πίκρα και την απώλειά τους, την ευτυχία που κατέρρεε μέσα σε μια στιγμή.
Υπήρξαν καλοί γονείς. Δούλευαν σκληρά και είχαν παιδεία. Τα παιδιά τους ήταν σαν όλα τ’ άλλα παιδιά. Αστεία, γλυκά και παρορμητικά. Δεν έκαναν κανένα λάθος κι όμως ήταν λιγότερο «ευλογημένα» από άλλα παιδιά.
Γνωρίζω γυναίκες που πάλεψαν χρόνια με τη στειρότητα, γυναίκες που τελικά κατάφεραν μετά από χρόνια να κάνουν παιδιά ενώ άλλες δεν κατάφεραν ποτέ. Γυναίκες που βίωσαν τη μία αποβολή μετά την άλλη κι όμως πήγαιναν σε παιδικά πάρτι και χαμογελούσαν με τους άλλους γονείς, που καμάρωναν. Αυτές οι γυναίκες τι είναι; Καταραμένες;
Όταν μια γυναίκα λέει ότι νιώθει ευλογημένη είτε στο γάμο της είτε λόγω των παιδιών της, θέλει πιθανότατα να μοιραστεί τη χαρά της με όλους. Πίσω από κάθε ευλογία όμως κρύβεται και μία δυστυχία. Πίσω από κάθε hashtag, κάθε emoji και κάθε χαμογελαστή φατσούλα κρύβεται μια γυναίκα που δεν τα κατάφερε μετά από έξι εξωσωματικές ή μετά από πέντε αποβολές ή μετά από την απώλεια του πρώτου της παιδιού.
Δεν είναι κακό να πιστεύουμε στη θεϊκή παρουσία, αρκεί να μην το παρακάνουμε. Πολλές φορές εκείνη η ανώτερη δύναμη βοηθάει. Όταν κοιτάζω τα αγουροξυπνημένα παιδιά μου που είναι ακόμα ζεστά και τα ματάκια τους θολά από τον ύπνο, καταλαβαίνω γιατί η λέξη ευλογημένη έρχεται στο μυαλό πολλών. Είναι τόσο όμορφη όσο και «πονηρή» κι αυτό γιατί είναι γεμάτη σκοτάδι, πόνο και θλίψη για όσες δεν τα κατάφεραν. Αυτές οι γυναίκες δεν υπήρξαν τυχερές. Υποφέρουν ακόμα και πονάνε.
Οι λέξεις είναι ανεπαρκείς για να περιγράψουν ένα μεγαλείο, όπως είναι αυτό της μητρότητας. Το «ευλογημένος» ταιριάζει γάντι, αρκεί να χρησιμοποιείται με φειδώ.
motherwellmag , singleparentΠηγή "Σταματήστε" να λέτε ευλογημένες τις μητέρες. Όσες δεν έκαναν παιδιά τι είναι, καταραμένες;
Comments are closed.
Κοινοποιήστε: