του Μενέλαου Γκίβαλη
H Τουρκία έθεσε με πολύ συγκεκριμένους όρους τις εναλλακτικές για την Ευρώπη (βασικά για την Ελλάδα, γιατί οι Ευρωπαίοι έχουν οχυρώσει τα σύνορα με την Ελλάδα από την Αλβανία μέχρι την Βουλγαρία): ‘Η θα πλημμυρίσετε με Τούρκους ή με Σύρους, Ιρακινούς, Πακιστανούς κλπ”!
Αυτό ακριβώς είπε υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εμέρ Τσελίκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταργήσει μέχρι το τέλος του έτους τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκέπτονται την Ευρώπη και να μην επιμένει να αλλάξει η τουρκική νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η Άγκυρα μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης” τόνισε με σαφήνεια.
Αρα έχουμε να διαλέξουμε: Ή Τούρκους ή πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες! Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποιίους ο βρετανικός λαός ψήφισε υπερ του Brexit είναι ακριβώς η συμφωνία κατάργησης της βίζας με την Τουρκία. Υπολόγιζαν ότι στα επόμενα δέκα χρόνια, δύο εκατομμύρια Τούρκοι θα έμπαιναν και θα εγκαθίσταντο στην Γηραιά Αλβιώνα. Φαντασθείτε τι έχει να γίνει στην Ελλάδα, αν καταργηθεί η βίζα.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Εβδομηνταεννέα εκατομμύρια απέναντι σε περίπου 400.000 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Και άλλοι τόσοι στην Δυτική Θράκη. Πόσο χρόνο θέλουν οι Τούρκοι για να γίνουν πλειοψηφία, αν καταργηθεί η βίζα; Δέκα χρόνια; Το πολύ…
Η Τουρκία συμφώνησε τον Μάρτιο να σταματήσει τους πρόσφυγες και του παράνομους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα την οικονομική βοήθεια της Ευρώπης, την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ. Η απελευθέρωση της βίζας θα είναι ελεύθερη και η διακίνησή τους, όσο και η δυνατότηα εγκατάστασής τους, το ίδιο ελεύθερη!
Η απελευθέρωση της βίζας επρόκειτο να γίνει εντός του Οκτωβρίου, όμως οι Βρυξέλλες ζητούν να αλλάξει πρώτα η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας.
“Το να πιέζουν για κάτι τέτοιο παρά την κατάσταση είναι σαν να βάζουν ένα φράγμα στην απελευθέρωση της βίζας και επομένως θα συμπεράνουμε ότι δεν τηρούν τις υποσχέσεις που έδωσαν” είπε ο Τσελίκ. “Στην περίπτωση αυτή δεν θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής και θα την ακυρώσουμε, αν χρειαστεί”, πρόσθεσε.
Ο Τσελίκ υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ότι οι αφίξεις παράνομων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σε 20-30 ανθρώπους την ημέρα, από τους 7.000 που είχαν φτάσει στο αποκορύφωμα της κρίσης το 2015.
Είπε επίσης ότι οι μαζικές διαθεσιμότητες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου δεν είχαν καμιά επίπτωση στην ομάδα η οποία διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κοινοποιήστε: