Με το σκεπτικό του Πολ Τόμσεν για ένα ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα, όπως αυτό αποτυπώνεται στις διαροοές του Wikileaks, εμφανίζεται να συμφωνεί αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Telegraph. «Δεν είναι έκπληξη ότι το Ταμείο έσπευσε να διαψεύσει ότι εξετάσει κάποιο τέτοιο σχέδιο, σχολιάζει ο Μάθιου Λιν. «Αλλωστε, αυτός δεν είναι ο τρόπος που υποτίθεται ότι πρέπει να συμπεριφέρεται το ΔΝΤ. Δεν πρέπει να συνωμοτεί πίσω από την πλάτη εκλεγμένων κυβερνήσεων ή να λειτουργεί ως παράγοντας που προκαλεί και όχι να επιλύει μία κρίση», προσθέτει ο αρθρογράφος της Telegraph.
Παρόλα αυτά, μερικές φορές ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, προσθέτει. «Στην πραγματικότητα, ένα »πιστωτικό γεγονός» είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η ελληνική κρίση. Η χώρα παραμένει σε ένα »τροχαίο» σε αργή κίνηση, με το ΑΕΠ να συνεχίζει να υποχωρεί, το χρέος να συνεχίζει να ανεβαίνει και ελάχιστα σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα», εξηγεί ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας.
«Είναι καιρός το ΔΝΤ να απελευθερωθεί από αυτό που θα μείνει στα οικονομικά εγχειρίδια ως μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές καταστροφής όλων των εποχών και να εγκαταλείψει τους αποτυχημένους όρους που επιβάλλει το Βερολίνο στη χώρα. Αν χρειάζεται μία κρίση για να γίνει αυτό, ας είναι», συνεχίζει το άρθρο.
Η διαρροή
Σε ό,τι αφορά την προέλευση της διαρροής, ο Λιν αναφέρει ότι υπήρξαν υπόνοιες ότι μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να διέρρευσε τη συζήτηση προκειμένου να αποφύγει την επιδείνωση της κρίσης. «’Η το ίδιο το ΔΝΤ μπορεί »κατά λάθος» να έδωσε στη δημοσιότητα τη συζήτηση για να βγάλει προς τα έξω αυτή την ιδέα», προσθέτει.
Ο Λιν υπογραμμίζει επίσης τη λανθασμένη συμπεριφορά του ΔΝΤ. «Το Ταμείο πρέπει να εξασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα, όχι να προκαλεί προβλήματα. Ούτε είναι δουλειά των γραφειοκρατών της Ουάσιγκτον να ασκούν πίεση σε δημοκρατικά εκλεγμένους πολιτικούς, είτε αυτοί βρίσκονται στην Αθήνα, είτε στο Βερολίνο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ομως, τονίζει ότι οι αξιωματούχοι του Ταμείου έχουν δίκιο. «Ενα »πιστωτικό γεγονός» είναι ακριβώς ότι χρειάζεται η Ελλάδα», επαναλαμβάνει.
Αναφέροντας ότι έξι χρόνια μετά από το ξέσπασμα της κρίσης, η Ελλάδα παραμένει στη ζώνη της καταστροφής, σημειώνει το γεγονός ότι το ΑΕΠ παραμένει 27% χαμηλότερο σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα, η ανεργία είναι υψηλή και η Ελλάδα έχει πλέον ένα από τα χειρότερα ποσοστά φτώχειας στην Ευρώπη. «Είναι εμφανές ότι δεν λειτουργεί η γερμανική πολιτική της ατελείωτης λιτότητας, ενώ συνεχίζει να προσποιείται ότι τα χρέη θα αποπληρωθούν μία ημέρα», προσθέτει.
«Οι επιλογές είναι πολύ απλές από τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση και μετά βίας έχουν αλλάξει από τότε. Η χώρα θα πρέπει είτε να βγει από το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή, προσπαθώντας να επιστρέψει στην ανάκαμψη ή χρειάζεται μία μεγάλη ελάφρυνση χρέους και ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά ευσεβείς πόθοι. Σίγουρα είναι καιρός να τελειώσει αυτό», τονίζει ο Μάθιου Λιν.
«Η δουλειά του ΔΝΤ δεν είναι να στηρίξει το ενιαίο νόμισμα ή να βοηθήσει την Ανγκελα Μέρκελ να προσποιείται ότι η Ελλάδα δεν θα κοστίσει τα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων. Είναι να εξασφαλίσει την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα», σημειώνει.
Η Ελλάδα, συνεχίζει, παραμένει εδώ και έξι χρόνια μία μεγάλη απειλή σε αυτό. Ενα ηφαίστειο που απειλεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή να το σταματήσει αυτό το Ταμείο, από το ερχόμενο καλοκαίρι.
«Με το βρετανικό δημοψήφισμα σε δύο μήνες, η Γερμανία θα είναι απελπισμένη να εμποδίσει την εκδήλωση μίας ακόμη κρίσης και μπορεί να υποχωρήσει στην ελάφρυνση χρέους που χρειάζεται η Ελλάδα. Η διαρροή μπορεί να υπήρξε ατυχής. Οι τακτικές μπορεί να είναι ανέντιμες. Ομως ακόμη και η πιο διπρόσωπη στρατηγική μπορεί να είναι η σωστή μερικές φορές. Και οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ είναι αρκετά σωστοί όταν σκέφτονται να αναγκάσουν την Ευρώπη να αλλάξει πορεία», καταλήγει ο αρθρογράφος της Telegraph.
ΠΗΓΗΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ! Telegraph: Εχει δίκιο το ΔΝΤ, η Ελλάδα χρειάζεται μια χρεοκοπία
Κοινοποιήστε: