Περιθώριο 18+6 μηνών θα έχουν οι τράπεζες προκειμένου να συμμετάσχουν στο σχέδιο «Ηρακλής» και άρα να… ξεφορτωθούν από τους ισολογισμούς τους κόκκινα δάνεια, ύψους 30 δισ. ευρώ, γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος».
Σύμφωνα με τον…
υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργο Ζαββό, η κυβέρνηση, η οποία έως το τέλος Οκτωβρίου θα έχει φέρει το σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή, έκανε το χρέος της, που δεν ήταν άλλο από το να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους και δη, τον SSM στη βάση ενός σχεδίου τιτλοποιήσεων, με χαμηλή στάθμιση κινδύνου ενεργητικού.
«Επομένως, ήρθε η ώρα των τραπεζών να κάνουν και αυτές το δικό τους», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως εάν υιοθετούσαν σήμερα το σχέδιο, τότε η προμήθεια θα ήταν κάτω από τις 180 μονάδες βάσης (1,8%). «Μήνες πριν μιλούσαμε για 250 μ.β. και υπήρχαν αντιδράσεις», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα εμπροσθοβαρούς καταβολής, αφού οι προμήθειες θα δίνονται σε ετήσια βάση.
Σε συνεννόηση
Κληθείς να σχολιάσει τις διαρροές των τελευταίων ημερών περί ελλιπούς ενημέρωσης των συστημικών ομίλων, ο κ. Ζαββός απάντησε: «Δεν προχωρήσαμε το σχέδιο ερήμην των τραπεζών. Ημασταν σε συνεχή επαφή, έχουν πληροφορηθεί τα πάντα.
Ο καθορισμός των εννέα δισ. ευρώ, μάλιστα, έγινε κατόπιν δικών τους υποσχέσεων. Μίλησε κανένας στην Ιταλία με τις τράπεζες; Αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας και το έστειλε στην Κομισιόν. Μίλησαν στην Ισπανία, στην Ιρλανδία; Οι κυβερνήσεις αποφάσισαν για το δημόσιο συμφέρον και οι τράπεζες ακολούθησαν».
Το νομοσχέδιο θα επικεντρώνεται σε δύο θέματα:
* Το σύστημα με το οποίο θα μπορούν να μπαίνουν οι τράπεζες και
* την αγορά των servicers.
«Αυτή θα την προσέξουμε τρομακτικά. Γιατί εάν δεν δουλέψει η επίμαχη αγορά δεν έχουμε κάνει τίποτα», εξήγησε ο κ. Ζαββός και συνέχισε: «Παράλληλα, θα περιλαμβάνεται και μία σημαντική μεταρρύθμιση, που θα αφορά στο Χρηματιστήριο. Μετά τα σκάνδαλα, τα οποία υπέστη και κονιορτοποιήθηκε η αξιοπιστία της Ελλάδος, θα υπάρξουν αλλαγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Δεν μπορεί να καλείς τον επενδυτή να έρθει στην Ελλάδα και να μην ξέρει ότι το Χρηματιστήριο έχει κανόνες λειτουργίας, που είναι και ανταγωνιστικοί και αδιαφανείς».
Εξαώροφη πολυκατοικία
Με εξαώροφη πολυκατοικία προσομοίασε το σχέδιο «Ηρακλής» ο υφυπουργός, στο πλαίσιο άτυπης ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους, υπενθυμίζοντας πως το Δημόσιο εγγυάται τους δύο τελευταίους ορόφους, αφού, όμως, πουληθούν οι πρώτοι τέσσερις 50+1.
«Η προμήθεια εξαρτάται και από την ποιότητα του χαρτοφυλακίου, εάν, δηλαδή, θα λάβει το ΒΒ- από δύο οίκους», επαναλαμβάνοντας πως αυτή θα είναι μικρότερη ακόμη και από την αντίστοιχη ιταλική, παρά το γεγονός ότι οι γείτονες ήταν σε investment grade.
Στο μεταξύ, σε συζητήσεις με παράγοντες του εγχώριου τραπεζικού συστήματος για τη… μετά «Ηρακλή» εποχή βρίσκεται ήδη η ελληνική κυβέρνηση. Οπως εξήγησε ο κ. Ζαββός, ο «Ηρακλής» είναι ένα στάδιο μιας ευρύτερης στρατηγικής. «Δεν έχετε δει τίποτα ακόμη. Υπάρχει και δεύτερο μέρος, γιατί εκτός από τα 30 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια, που θέλουμε να καθαρίσουμε, υπάρχουν και άλλα 40 δισ. ευρώ», τόνισε, για να προσθέσει: «Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από όλους τους παράγοντες της τραπεζικής αγοράς να φέρουν ιδέες. Αυτές θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες, όχι ασκήσεις επί χάρτου».
Ειδικότερα, οποιαδήποτε λύση προτείνεται θα πρέπει να απαντά στα εξής:
Ποια είναι η εποπτική επίπτωση, τι στοιχίζει, δηλαδή, σε κεφάλαια.
Ποια είναι η δημοσιονομική επίπτωση (πόσο κοστίζει, ποιος θα πληρώσει).
Εάν «χτυπάει» στις κρατικές ενισχύσεις, εάν ενεργοποιεί το bail in.
Εάν, στην τελική, αφορά σε ένα προϊόν που θα το αγόραζε η επενδυτική κοινότητα.
ΤτΕ
Ερωτηθείς, πάντως, για την πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) και εάν αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη δεύτερη φάση του σχεδίου μείωσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων, ο κ. Ζαββός επανέλαβε την αναφορά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα εξεταστούν όλες οι λύσεις.
«Προς ώρας, η μοναδική – επίσημη πρόταση είναι αυτή της κυβέρνησης», υπογράμμισε.
Στο μεταξύ, σε ομιλία του στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σχολίασε για τον «Ηρακλή»: «Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος.
Δεδομένου, όμως, του μεγέθους αυτού του προβλήματος, το βήμα αυτό δεν είναι αρκετό και πρέπει σε αμέσως επόμενο στάδιο να συμπληρωθεί και από άλλα, περισσότερο ολιστικά και συστημικά σχήματα, όπως αυτό που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες της ΤτΕ»…
newpost.gr
Το Διαβάσαμε «Σκούπα» για κόκκινα δάνεια 30 δισ. ευρώ σε βάθος 2ετίας…
Κοινοποιήστε: