Όσο ο Μάιος πλησιάζει και η κυβέρνηση νιώθει την «ανάσα της κάλπης» ο πρωθυπουργός, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν όλο και πιο δυναμικά στο προεκλογικό παιχνίδι. Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε…
κύκλο περιοδειών μέσα στο φθινόπωρο προκειμένου να μπορέσει να επικοινωνήσει το «πακέτο» που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ, σηματοδοτώντας την νέα μεταμνημονιακή περίοδο του κόμματος. Είναι προφανές πως μέσα από τις επισκέψεις του στην περιφέρεια ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να «σφυρηλατήσει» και τις συμμαχίες στις οποίες επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Οι εκλογικοί σχεδιασμοί που γίνονται και οι προτάσεις που κατατίθενται είναι πολλές και ψηλά στην ατζέντα παραμένουν και οι ευρωεκλογές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr, το προηγούμενο διάστημα τουλάχιστον σε 3 συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν, με την παρουσία του πρωθυπουργού, η ιδέα της επαναφοράς της λίστας στις ευρωεκλογές έπεσε στο τραπέζι.
Μπορεί το ζήτημα να μην έχει προχωρήσει, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας να έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το αν προτίθεται να αλλάξει το σύστημα – μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου τον Απρίλιο του 2014 – ωστόσο στελέχη που μίλησαν στο newpost.grανέλυσαν τα αρνητικά αυτού του συστήματος.
Υποστηρίζουν πως ο σταυρός στις ευρωεκλογές ευνοεί μόνο τους «διάσημους υποψήφιους» να εκλεγούν σε μια και μόνη εκλογική περιφέρεια που καλύπτει όλη τη χώρα. Συμπληρώνουν πως από τη στιγμή που έχει ήδη προχωρήσει η κατάτμηση της β΄ Αθηνών, που αντιπροσώπευε το 1/3 της χώρας, δεν μπορεί να συνεχίσει αυτός ο τρόπος εκλογής των ευρωβουλευτών. Το «star system», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, έχει ένα σαφές προβάδισμα έναντι σε απλά στελέχη των κομματικών μηχανισμών καθώς και βουλευτές, που δεν έχουν καμία ελπίδα να εκλεγούν, παρά μόνο αν το κόμμα αναγνωρίσει τη δουλειά τους και τους προτείνει μέσω λίστας.
Τα ίδια στελέχη εξηγούσαν πως προβάδισμα σε αυτήν την κούρσα έχουν μόνο όσοι μπορούν οικονομικά να αντεπεξέλθουν σε μια τεράστια καμπάνια. Απαιτεί περιοδείες σε όλη τη χώρα, εμφανίσεις σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, που ένας απλός υποψήφιος δεν μπορεί καν να συμμετάσχει.
Εκτιμούν, άλλωστε πως ο σταυρός επανήλθε από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά γιατί ήθελε να «σπρώξει» τους ευρωβουλευτές του να κάνουν μια μεγάλη προεκλογική καμπανιά υπέρ της ΝΔ σε ένα δυσμενές περιβάλλον εκείνη την περίοδο για το κόμμα του.
Έξω από τον «κάδρο» όσων στελεχών σκέφτονται την επαναφορά της λίστας δεν θα μπορούσαν να βγουν και οι διαρροές που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014. Εξαιτίας της διάσπασης του κόμματος ο Μανώλης Γλέζος (είχε προαναγγείλει την αποχώρηση του μετά τον πρώτο χρόνο) , η Σοφία Σακοράφα και ο Νίκος Χουντής (πρώτος επιλαχών) έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τον Οκτώβριο του 2017 αποχώρησε και ο Κώστας Χρυσόγονος. Η επαναφορά της λίστας είναι ξεκάθαρο πως δίνει στο κάθε κόμμα τη δυνατότητα να ορίσει την ομάδα του στην ευρωβουλή αποφεύγοντας τις «κακοτοπιές».
Μπορεί η τετραπλή εκλογική κάλπη, που πιθανόν να στηθεί τον ερχόμενο Μάιο, να μην αποτελεί σε καμία περίπτωση το κριτήριο για την κατάργηση του σταυρού, ωστόσο μια τέτοια επιλογή θα αποφόρτιζε το σύστημα και θα έδινε παράλληλα μια «ανάσα» σε μια πολύ δύσκολη διαδικασία, ειδικά για τους δικαστικούς αντιπροσώπους των εκλογικών τμημάτων.
newpost.gr
Πηγή Σκέψεις στον ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά λίστας στις ευρωεκλογές…
Κοινοποιήστε: