
«Κουνήθηκε» η μισή Ελλάδα από τον ισχυρότατο σεισμό που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του νομού Λασιθίου, στην Κρήτη
Δυνατός σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε βόρεια της Κρήτης στις 06:19 το πρωί της Πέμπτης (22/05), ο οποίος έγινε αισθητός μέχρι και στη… βόρεια Αφρική, όπως επεσήμαναν επιστήμονες.
Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο με την κατάσταση που επικράτησε την ώρα της ισχυρής δόνησης, στο κατάστημα του κ. Εμμανουήλ Δαμιανάκη, στο Γάζι του Δήμου Μαλεβιζίου, στον νομό Ηρακλείου.
Γιατί τα 6,1 Ρίχτερ έγιναν αισθητά μέχρι και την Αίγυπτο
Ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, εξήγησε τον λόγο που η ισχυρή δόνηση των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης (22/05) στην Κρήτη, έγινε αισθητή σε μεγάλο εύρος, μέχρι και στη βόρεια Αφρική.
Συγκεκριμένα, έγραψε σε δημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα πως «ο ισχυρός σεισμός που μας κτύπησε το πρωί ήταν ένας παρόμοιος σεισμός με αυτόν που έγινε πριν μερικές εβδομάδες στη θάλασσα της Σητείας. Είναι ένας ενδιαμέσου βάθους σεισμός πάνω στη βυθιζόμενη, κάτω απο την Κρήτη, αφρικανικά πλάκα (κίτρινο αστέρι), γι αυτό και έγινε αισθητός σε μεγάλες περιοχές, από ό,τι φαίνεται και στη βόρεια Αφρική».
«Επειδή αυτή η πλάκα καθώς βυθίζεται έχει σκαφοειδή μορφή, πιέζεται πλευρικά και έτσι σπάνε κομμάτια της και γλιστρά το ένα δίπλα στο άλλο. Είναι σεισμοί που δεν δίνουν συνήθως πολλούς και μεγάλους μετασεισμούς, αν και έχουν παρατηρηθεί μερικοί μέχρι τώρα. Συνήθως αυτοί οι σεισμοί είναι “μοναχικοί” και δεν έχουν άλλες συνέπειες στον ανώτερο φλοιό. Είναι σεισμοί με τους οποίους τόσο εμείς όσο και τα κτήρια πρέπει να μάθουμε να ζούμε», επεσήμανε ακόμη.
Τα δευτερόλεπτα του ισχυρού σεισμού, όπως κατεγράφησαν από κάμερες
Ήταν κάποια δευτερόλεπτα που έμοιαζαν… αιώνας, αυτά του ισχυρού σεισμού που «ξύπνησε» την Κρήτη.
Δείτε πώς κατέγραψαν κάμερες στην περιοχή της Θερίσσου στο Ηράκλειο και στις Γούρνες Χερσονήσου τη δόνηση από τα 6,1 Ρίχτερ.
Ζημιές διαπιστώθηκαν σε σημεία στο Ηράκλειο, με χαρακτηριστική περίπτωση την οδό 25ης Αυγούστου, όπου έπεσαν τμήματα από κτήριο.
Σοβαρές φθορές, κυρίως στα ταβάνια που κατέρρευσαν, υπέστη το Πανεπιστήμιο Κρήτης και συγκεκριμένα το τμήμα υπολογιστών, όπως μεταδίδει το flashnews.gr.
Ακόμη, δεν έμεινε αλώβητο το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, καθώς κάποια εκθέματα μετακινήθηκαν στις προθήκες του μουσείου, χωρίς όμως να προκληθούν φθορές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΜΗ, Ιωακείμ Γρυσπολάκη, ο οποίος μίλησε στο cretalive.gr.
Εντωμεταξύ, το Φαράγγι της Σαμαριάς θα παραμείνει κλειστό και αύριο (23/05) για τους επισκέπτες και από τις δύο εισόδους, με απόφαση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Κοινοποιήστε: